Krönika: Prenumeranterna vill förstås veta vad som händer – Helena Nyman

 

rp_Helena-Nyman-färg-190x190.jpg

 

Veckans krönika är en hyllning till våra prenumeranter. Ni inte bara väljer att vara med oss. Ni är engagerade också. Diskuterar mer än gärna det vi gör på tidningen.

 

Det blev tydligt för mig i torsdags när jag var inbjuden av föreningen Pensionärsuniversitetet i Gävle som ordnar föredrag varje torsdag året runt.

 

Programgruppen har förstått det här med att sätta lockande rubriker och utlovade att Arbetarbladets chefredaktör kommer och pratar om papperstidningens framtid.

 

Pang, mitt i prick! FullsattSöders Källa. De som kom sist fick sitta uppe på balkongen. Det lockade över 175 personer och det är mycket i min värld.

 

Smickrande och roligt att få så stor uppmärksamhet. Men egentligen borde jag inte vara förvånad.

 

Tidningen intresserar. Enligt senaste mätningen från Tidningsstatistik har Arbetarbladet cirka 15 000 prenumeranter. Skulle dessa vara ointresserade av vad som händer lokaltidningen? Självklart inte.

 

Vi får aldrig tänka på vad som händer inom media som en intern branschdiskussion. Ordet mediekris skapar oro ända in i människors hem. Tidningen är en värdefull produkt som man i värsta fall riskerar att bli av med. Kunderna betalar för att de vill köpa det vi erbjuder. Svårare än så är det inte.

Så åter till Söders Källa.

 

I publiken sitter några av Arbetarbladets kärnläsare. De som under många år haft morgontidningen och kanske ärvt vanan av sina föräldrar. Däremot är det långt ifrån säkert att de i sin tur lyckas föra traditionen vidare till barn och barnbarn. Antagligen inte. Medelåldern på Arbetarbladets läsare av papperstidningen ligger nu strax under 70 år.

 

Tittar vi däremot på de som tar del av vår journalistik på sajten eller i appen sjunker medelåldern genast. Där når vi yngre och helt andra grupper.

 

Det är väl känt att antalet prenumeranter av den hemburna papperstidningen minskar, det är en nationell trend.

 

Och då är det extra viktigt att poängtera att den mediekris det talas om inte är en läsarkris. Fler än någonsin tar del av vårt innehåll. Vi är angelägna, det har vi siffror på.

 

Utmaningen är att säkra utgivningen av lokal journalistik i framtiden. Då handlar det om att ta betalt för innehåll.

 

Journalisterna som är ute på fältet och granskar och berättar är grunden hela tidningen vilar på. Om texter och bilder publiceras i en tryckt produkt eller i en digital kanal är egentligen egalt. Självklart kostar journalistik pengar.

 

Vår inställning är att det ska löna sig att vara kund. Att få mer än de som inte betalar. Så blir det också när Arbetarbladet senare i höst ändrar strategi för det innehåll som i dag är öppet för vem som helst att ta del av på sajten.

 

Även om publiken på Söders Källa har ett långt förhållande till papperstidningen och vill att den ska tryckas och distribueras så länge som möjligt, är de samtidigt en del av den snabba digitala utvecklingen som i grunden förändrat vårt beteende. Det är viktigt att komma ihåg. Bara för att man gillar papper och trycksvärta betyder inte det att man inte anammat allt det goda som nätet för med sig.

 

Så till sist några lugnande ord, så långt jag vet i dag.

Papperstidningen kommer ut i morgon och Arbetarbladet och Gefle Dagblad ska inte slås ihop.

 

Helena Nyman

 

 ———

 

Personlig kommentar till detta.

 

  • Jag har själv dels tidigare varit med i styrelsen som anordnar Pensionärsuniversitetets träffar.

 

  •  Idag prenumererar jag också på BÅDE GD och Arbetarbladet trots att mycket  av detta innehåll dubbleras. Personligen kanske jag har större nytta av att de slås ihop av enbart detta skäl, men, jag betalar gärna för att stötta branschen….

 

  • Det är oerhört viktigt för mig att tidningarna har möjlighet att fortsätta och är även en flitig besökare av det digitala innehållet,

 

Som administratör i Gävles största Facebookgrupper, där idag MÅNGA av tidningarnas journalister ingår,  kan  vi, via  www.Gavledraget.com  och i Facebookgrupperna samarbeta alldeles utmärkt. Själv jobbar jag helt ideellt då mitt huvudsyfte är att spara Gävles historia långt efter det att vi inte längre finns.

 

Detta är en hyllning och glada tillrop till alla er journalister som kämpar vidare trots alla svårigheter. Vi är många som är beroende av,  beundrar samt vill stötta er ……../Lisse-Lotte Danielson för Gavledraget.com

 

Gå till Startsidan!


Public. 2016-10-30 av Lisse-Lotte Danielson för Gavledraget.com

Kommentera gärna vad du tycker om detta längst ned på denna sida där det står Starta diskussionen!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top