Publ. i Arbetarbladet Torsdag 26 november 2015
“Äntligen klart, det var en utmaning!”
Barbro Sollbe i Gästriklands kulturhistoriska förening kunde på onsdagen presentera föreningens årsbok, “Från Gästrikland 2015“. Den kommer faktiskt före årsboken 2014 som fortfarande är under produktion.
Det stolta boksläppet hölls i Fängelsemuseet i nya Kulturhuset Gävle där Gästriklands kulturhistoriska förening nu fått sitt “hem” i en av de lediga cellerna.
Årsböckerna är lokalhistorisk forskning. “Gedigen sådan, oerhört viktig dokumentation för framtiden”, poängterade Andreas Tjerneld, en av de medverkande författarna.
Barbro Sollbe är den nya bokens redaktör, ett uppdrag hon hastigt fick överta från föreningens mångåriga ordförande Göran Severin som avled under året.
Bland bidragen hon nu samlat finns en text om eländet med pengar förr i tiden. Tage Klingberg benar ut hur det kunde komma sig att en riksdaler inte alltid var en riksdaler. Framför allt har han dock djupdykt i Mackmyra bruks historia.
Furuvik är mer än karuseller, titta på alla kulturbyggnader, tycker Stig Gavlén att vi ska göra. Han har katalogiserat husen och även de som förstördes i den stora branden.
Andreas Tjerneld berättar skolhistoria. Om magister Elias Roos som hann uppleva sex svenska kungar under sin långa levnad i lärdomsstaden Gävle.
Annie Åkerhielms skandalskriverier om Gävle har gått till historien – i årsboken fyller Lars Biörck i porträttet av paret Åkerhielm som han kallar “bråkstakar i Gävle”.
Se även och Även detta
Redaktören Barbro Sollbe själv bidrar med upplysningar om ett annat Gävlepar, makarna Rohlén – som visar sig ha uppfunnit Hemlingby som friluftsområde!
Gästriklands kulturhistoriska förening har gett ut årsskrifter sedan 1889. De första var förstås enklare häften och inte som numera inbundna böcker. Sedan 1930 är titeln “Från Gästrikland”. Som årsskrifter i serien räknas även Ulf Ivar Nilssons tre böcker om Gävle på 1800- och 1900-talet.
Bodil Juggas
———–
Publ. av Lisse-Lotte Danielson 2015-11-26 för Gavledraget.com
Kommentera gärna vad du tycker om detta längst ned på denna sida där det står Starta diskussionen.