Publicerat i Gefle Dagblad Söndag 23 januari 2011
Från Åke Nyléns tidningsurklipp
Ni som flyttat in i de nya, ljusa, toppmoderna husen på Alderholmen tror kanske att ni bor på orörd mark. Att friden som rådde där innan bostadsbyggandet satte igång för några år sedan är något som varat i evigheters evighet.
Jaja, ni kan ju se på den svartvita bilden här ovan hur det verkligen ligger till. Alderholmen har en mycket levande, om än som synes något solkig, historia.
När det började är det väl ingen som riktigt säkert vet i dag, men år 1622 fick Gävle Stad hela ön – ja, det var en ö på den tiden – i gåva av Gustav II Adolf. Staden behövde utrymme för att bland annat bygga fartyg.
Det gjorde vi också. Norra varvet byggdes upp där, liksom en järnvåg, repslagarbanor, en vedgård, några krogar, sjöbodar och tullbyggnader. Bland krogarna märks framförallt Bellevue. Eller…det fanns en paviljong som hette Bellevue där det öppnades en restaurang.
Denna paviljong brann dock efter något år, och i stället byggdes på platsen ett nytt hotell med restaurang. Fenix kallades det, och där satt grosshandlarna och gjorde upp affärer vid sina stambord på groggverandan. Där hade de god uppsikt över fartygen som seglade in för att lasta eller lossa varor vid magasinen de låtit bygga lite längre uppströms längs Norra Skeppsbron.
Magasinen finns kvar än i dag, till skillnad från Fenix som konkurrerades ut av det nya och storslagna Hotell Baltic och revs 1927.
Nå, varorna som skulle vidare inåt landet eller ut i världen måste ju också fraktas så snabbt och okomplicerat som möjligt på land. Av den anledningen byggdes på 1850-talet mellan Falun och Alderholmen en järnväg som blev Sveriges första färdigbyggda och invigdes 1859 med stationshus (som inte syns på den gamla bilden här ovan), lokstallar och magasin.
Utvecklingen på järnvägsområdet gick dock snabbt. Redan 1876-77 byggdes en ny tågstation på västra sidan av Lillån. Det fanns gott om mark att bygga på där eftersom stadsbranden 1869 hade lagt alla byggnader i området i aska, och Gävle-Dala Järnväg AB hade insett att Alderholmen var lite för avsides för persontrafiken.
Denna nya station har stått emot tidens tand och finns kvar än i dag. Vi kallar den envist för centralstation även om det finns byråkrater som försöker lära oss att det ska heta resecentrum.
Stationshuset på Alderholmen revs 1907.
Det innebar dock inte att järnvägstrafiken på Alderholmen avstannade. Behovet av godsleveranser levde vidare, och industrier som Gävle Galvan och Siporex lockades till platsen just på grund av att där fanns järnväg.
Det skulle dröja ända in på 1980-talet innan järnvägsspåren försvann, för då skulle högskolan byggas där. Och när de planerna sprack och högskolan flyttade in i de övergivna kasernerna på Kungsbäck…ja, då hände ingenting. Och ingenting. Och ingenting. Förrän de en gång så lösa planerna på nya bostäder plötsligt fick fast form för några år sedan.
Sedan dess har det gått nästan lika snabbt som på 1800-talet. Och nu ska ju även Södra Skeppsbron få nya bostäder.
Det ser vi fram emot.
Alarna gav holmen namnet
Som framgår av artikeln var Alderholmen länge faktiskt just en holme. Lillån löpte längs det som i dag är järnvägsbanken vid Centralstationen och vek av i en mjuk böj österut strax söder om Nygatan.
Alla järnvägsspår ut på holmen behövde därför en bro över ån, och en av dessa broar låg ungefär där Lillån, den nya och utgrävda, i dag börjar (eller slutar, välj själv).
Den andra bron, för trafiken västerifrån, gick över Holmkanalen någonstans där Kraft Foods fabriksområde finns i dag.
Alderholmen uppstod genom landhöjningen så sent som under medeltiden. Den fick med största sannolikhet sitt namn av att där växte gott om gråal, som på Gävledialekt kallades “arrder“. Stavningen tycks ha blivit ett mellanting mellan tal- och skriftspråk.
Under 1600-talet kallades ön också för Aleträholmen, vilket förstås bekräftar teorin om namnets härkomst.
Senare, på 1800- och en del av 1900-talet, var Stora holmen eller bara Holmen de vedertagna namnen. Delvis kanske för att skilja den från en annan Alderholmen i Testeboån.
Innan det blev skeppsvarv, magasin och järnväg på holmen fanns där gott om små sjöbodar som man kan se på kartor från 1600-talet. Så visst finns det en tradition av bostadsbyggande där.
Ulf Kriström
————————————
juli 01, 2013
Gå till Startsidan Sammanställt av – lisse-lotte@danielson.be