Publicerat i GEFLE DAGBLAD TORSDAG 17 JULI 2008
Därför är Gävle kaffestaden
I en krönika beskrev Roger Wallenius i målande ordalag den kaffedoft han mötts av i Gävle.
Och visst kan aromen av nyrostat kaffe ibland vara ganska märkbar i stan, men det är förmodligen ändå ingenting i jämförelse med hur det var för sådär 100 år sedan när det rostades kaffe lite här och där.
Det producerades inte mer kaffe på den tiden, inte på långa vägar, men det doftade säkert mer innan produktionen förfinades och rostningsprocessen mer och mer kom att inneslutas i rostfria men också doftfria kärl.
Nuförtiden är det ju bara Gevalia – fel, Kraft Foods – som rostar kaffe i Gävle, men Gevalia var långtifrån först. Det har funnits många kafferosterier och ännu fler varumärken i stan, och det började 1903 med ett litet rosteri som 1908 övertogs av den nybildade firman E Bohlin. Den drevs av Emil Bohlin, och varumärket blev Emboka (Emil Bohlin Kaffe). Åtskilliga Emboka-burkar i plåt är fortfarande i omlopp och kan då och då påträffas på loppmarknader och auktionssajter.
År 1909 startade Engwall, Hellberg & Co ett kafferosteri som lanserade märket Svea, och 1923 började Kooperativa Förbundet rosta sitt eget kaffe. Året efter var Isaac Westergren & Co också igång med sitt Izal-kaffe.
Ludv. Ericsson & Co sålde märkena LECO och Gefle Vapen, och det fanns dessutom ett märke som hette Sju Sorter. Det såldes av kolonialvaruhandlaren David Brundin, som trots att han inte hade något eget rosteri mycket väl kunde stå upp för sitt varumärke – han hade nämligen på egen hand komponerat blandningen, som inte såldes av någon annan.
David Brundin var medveten om risken med att produktens arom snabbt försvann och var därför noga med att förpacka kaffet i aromtäta påsar. Det var väl inte vacuumpackade, hårda paket som på dagens kaffehyllor, men principen var densamma.
Han hade också finurliga marknadsföringsidéer. Bland annat lät han en kaffesked av nysilver följa med i varje halvkilospaket, och det var en uppskattad bonus. Åtminstone tills konkurrenterna hittade på något lika attraktivt.
Alla dessa kaffeföretag försvann så småningom av olika anledningar. Bara Gevalia, som lanserades 1920 av Vict. Th. Engwall & Co, överlevde. Och Gevalia är nu Nordens största kaffemärke med en marknad som bara växer.
Foton: Ur länsmuseets Carl Larsson-samling.
Text: Ulf Kriström
—————————-
juni 27, 2013
Gå till Startsidan Sammanställt av – lisse-lotte@danielson.be
———————————–