Islandsplan var ett torg 1920 – av Ulf Kriström

rp_Ulf-Kriström-190x190.jpg

 

Publicerat i Gefle Dagblad söndag 1 februari 2009

Från Åke Nyléns tidningsurklipp

 

KLICKA PÅ BILDEN FÖR ATT FÖRSTORA DEN

Varje Extern länk öppnas i ett separat NYTT fönster. När ni har läst texten, STÄNG detta  för att återgå till denna sida.

 

Islandsplan-1920

 

1920 – då var Islandsplan ett torg 

 

För sisådär 55 år sedan var Islands­plan ett välkänt begrepp i Gävle. Där låg en av stans två hockeyrinkar och där fanns en livligt frekvente­rad spårvagnshållplats där den rö­da linjen från Stadsträdgården och den gröna från Bomhus möttes. Al­la visste var Islandsplan låg, näm­ligen intill Dalapalatset vid Sväng­bron.

 

Annat är det idag. Islandsplan har blivit ett ganska diffust begrepp som inte särskilt många kan peka ut på en karta. Det borde ju vara namnet på ett torg, men platsen där Brynäsgatan och Fältskärsgatan möts är ju inget i den vägen. På sin höjd kan man sä­ga att Brynäsgatan är lite bredare där än uppe i backen.

 

Förklaringen är att stadsbilden förändrats genom åren. Islands­plan var en mycket öppnare plats förr i tiden, och det framgår ju tyd­ligt av den här bilden från omkring 1920.

 

Som synes är det infrastrukturen som förändrat stadsbilden. Redan då gick järnvägen på en bro över ga­torna på båda sidorna av Gavleån, men sedan dess har järnvägsbron förstärkts och breddats. Svängbron där bakom, som fick sitt namn för att den kunde svängas i sidled för att släppa fram fartyg som skulle upp i ån, har rivits till förmån för den mycket bredare Islandsbron.

 

Detta, i kombination med att via­dukten sänkts och vägen breddats, har raderat ut den del av Islands­plan som var ett öppet torg.

 

Bebyggelsen intill järnvägen har ju rivits, där finns numera ett mo­dernt bygge i glas och tegel där Ban­verket har en ledningscentral, och det gamla klapphuset mellan bro­arna i ån hade tjänat ut 1933 och bogserades bort.

 

Men Dalapalatset är kvar, liksom Concordiahuset där bakom, och li­te längre bort på Södra Skeppsbron anar man att ett industriområde håller på att ta form där skeppsvar­ven en gång låg uppradade längs ån.

 

På andra sidan Brynäsgatan, där Is­landsplan också hade mycket mer utrymme då än nu, kan man notera att den pampiga Immanuelskyrkan och det stora tegelhuset med adres­sen Fältskärsgatan 5 är byggnader som ännu står kvar.

 

Ännu längre tillbaka kallades den öppna platsen Holmtorget. Det berodde på att det fanns ett par hol­mar på platsen innan stadsbyggar­na kom och började inrätta natu­ren efter Gävlebornas behov.

 

Ulf Kriström

Ulfs böcker

 

————————-

juni 23, 2013

Sammanställt av lisse-lotte@danielson.be

 

 

 

 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top