Navigationsskola före Polhemsskola – Ulf Kriström

 

Publicerat i Gefle Dagblad 22 mars 2009

Från Åke Nyléns tidningsurklipp

 

Därför drar havsvindar genom Polhemsskolan

 

 

Navigationsskolan

 

Ni som går eller har gått på Polhems­skolan har kanske känt det ibland. Då och då fläktar det till och en doft av hav och salta böljor strömmar ge­nom lokalerna, från den pampiga entrén och ut någonstans åt Södra Kopparslagargatan till.

 

Det har sina historiska förkla­ringar. Innan Polhemsskolan, som hette Praktiska Realskolan när den invigdes 1958, byggdes låg på sam­ma plats fast några meter högre ett Villa Villerlculla-liknande pa­lats där det på 1800-talet talades om distansminuter och sjömil och där saltstänkta svordomar rullade längs korridorerna.

 

Det var Navigationsskolan som tog plats i huset när det byggdes 1862. Där utbildades kaptener och styrmän ända fram till 1911, då sjö­folket fick andra utbildningsmöj­ligheter och skolan drogs in.

 

Redan 1842 inleddes Navigations­skolans verksamhet i lokaler på Drottninggatan. Men Skepparsocieteten hade höga ambitioner och lyckades få till ett avtal med Gefle Stad om att bygga nytt. Societeten betalade för jobbet och staden för virket.

G.N. Runer ritade huset, och en fi­ness var tornet högst uppe på taknocken. Där fick eleverna lära sig ta ut solhöjd och göra astronomis­ka beräkningar, sånt som man var tvungen att behärska för att navi­gera skepp över världshaven på den tiden.

 

Men 1911 var det alltså slut. Gef­le Stads församlings kyrkoråd tog över byggnaden och flyttade sin församlingsverksamhet dit, säkert till en och annan gammal sjöbuses förtrytelse. Huset bytte namn till Södra församlingshemmet, och dit flyttade även organisationen Mjölk­droppen som gav hjälp till fattiga mödrar och barn liksom Gefle hus­modersskola.

 

Det skulle gå nästan 50 år till innan det gamla huset revs, och vid det laget var det inte många sjömän som ens kom ihåg varför det hade byggts.

 

Nu har det gått ytterligare 50 år. Navigationsskolan är lika bort­glömd som kullen den byggdes på. Men som sagt, än i dag kan man ana havsdoften. Och det finns de som tycker sig ha hört röster som tjoar “Skepp ohoj” och “Alle man på däck” också.

 

Navigationsskol_1862

 

Ulf  Kriström

Författaren

 

Ulfs böcker

—————————-

april 29, 2013

Sammanställt av Lisse-Lotte_2012_nov lisse-lotte@danielson.be

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top