Publicerat i Gefle Dagblad fredag 22 september 1995
Åke Nyléns tidningsurklipp
För ganska precis 35 år (1995) sedan öppnades Strömbadet för första gången sina dörrar till förmån för Gävles badentusiaster.
En stor invigningsceremoni hölls i badhuset den 11 september 1960, där totalt 600 gäster var närvarande. 300 gäster var speciellt inbjudna till ceremonin, bland annat landshövdingen, borgmästaren och andra bemärkta personer. Även representanter för idrotts- och simorganisationer var inbjudna. Själva festligheten inleddes utanför anläggningen med en konsert av Hälsinge Regementes kamratförenings musikkår.
I badhuset hölls sedan ett invigningstal av stadsfullmäktiges ordförande och i samma ögonblick som han förklarade badhuset invigt, utfördes invigningshopp från trampolin av GSS-trion Ulf Pettersson, Lennart Göransson och Gunnar Lund. Detta genomfördes under en pampig festfanfar. Det förekom också figurflytningar av flickor från Gävle Simsällskap (GSS), vilka bland annat formerade tre ankare, Gävle stads vapen. Vid simuppvisningarna deltog i huvudsak lokala förmågor med inslag av några “stjärnor” från Uppsala och Stockholm. Bland dessa fanns några olympiadeltagare. Efter uppvisningen bjöds det på supé i stadshuset för omkring ett 60-tal gäster.
Vid ett sammanträde i mars 1956 beslutade stadsfullmäktige att låta uppföra ett nytt badhus, på grund av att stadens dåvarande badhus (Murénska badhuset) var 50 år gammalt och ansågs i så hög grad otidsenligt, att det inte var ekonomiskt försvarbart att lägga ner ytterligare kostnader på det.
Det ansågs också vara brist på tränings- och tävlingsmöjligheter för simsporten i Gävle, vilket bland annat hade till följd att simkunnigheten i staden var skrämmande dålig.
Man planerade att det nya badhuset skulle få sin plats på den så kallade Rettigska tomten och byggnadsarbetet skulle om möjligt kunna sättas igång under 1957. Drätselkammaren utsåg en byggnadskommitté som skulle leda arbetet med bland annat projektering och uppförande av badhuset. Arkitekten Kjell Odeen fick i uppdrag att utföra ritningsarbetet, en arkitekt som även ritat badhuset i Malmö och dessutom var behjälplig vid uppförandet av Praktiska Realskolan i Gävle.
Den beräknade kostnaden för badhusbygget skulle stanna på drygt 4,5 miljoner kronor. Kostnaderna skulle täckas dels av medel för idrottsanläggningar, dels av Murénska fondmedel. Anläggningsarbetet påbörjades först i december 1958 och i skiftet augusti/september 1960 stod det nya badhuset färdigt. Ansvariga för badhusinrättningen blev idrotts- och friluftsnämnden, enligt beslut av stadsfullmäktige i juni 1960.
Under sommaren 1960 utlyste idrotts- och friluftsfrämjandet en namntävling för att få in olika förslag på namn till det nya badhuset. Nämnden fick ett 100-tal förslag att välja mellan men fastnade så småningom för förslaget “Strömbadet” vilket också godkändes av både hembygdsrådet och stadsfullmäktige. Det vinnande förslaget var inlämnat av Åke Lundberg, Gävle, som också fick första pris, tio valfria bad. Några av de andra förslagen som inkommit kan nämnas: Gavlebadet, Strömvallsbadet, Bad Gavlia, Doppingbadet och Sim-Sam badet. Bland de mer skämtsamma förslagen märktes bland annat Nudisten och Fata Morgana.
Strömbadet kunde erbjuda flera olika typer av bad, bland annat vanliga simhallsbad, bastubad, romerska bad och karbad. Det fanns även tillgång till massage och kvartslampa, en föregångare till våra dagars solarium. Den förnämligaste delen i anläggningen var simhallen med en stor (25×12 meter) och en liten bassäng, bassänger som i dag är befintliga. I simhallen fanns från starten läktare för 400 sittande och 200 stående åskådare. I dag finns enbart läkaren för sittande kvar medan ståplatsläktaren har blivit solarieavdelning. Borta är också den gamla karbadsavdelningen som i början av 1990-talet istället ersattes av ett modernt gym. Den trevliga restaurangen/kafeterian finns kvar sedan starten och har drivits av den nuvarande ägaren i nära 25 år.
Under årens lopp ha flera olika typer av tävlingar avgjorts i Strömbadet. Den första stora tävlingen hade man i mars 1961 då SM i simning arrangerades. Därefter följde bland annat landskamper, handikappsim med deltagare från hela Europa och flera distriktsmästerskap. Strömbadet har med åren blivit föga rymligt för Gävles alla badentusiaster, då både tävlingssimmare, motionssimmare och skolbad ska samsas om den stora bassängen. Detta har inneburit att de olika grupperna fått speciella tider att simma på och man kan inte längre gå och simma när man själv vill.
Diskussionen om ett nytt och större badhus har pågått i flera år. Enligt de nuvarande planerna ska ett badhus byggas i anslutning till Fjärran Höjderbadet. Badhusbygget är planerat att starta i december i år och det blir ett modernt badhuskomplex innehållande vanliga bassängbad, familjebad, relaxavdelning, gym och solarium. Det nya badhuset ersätter då det gamla Strömbadet som blivit alltför omodernt och trångt.
För tillfället vet man att Strömbadet ska vara i drift till våren 1996 och därefter får badgästerna söka sig till Valbobadet och andra närliggande badhus. Det nya badhuset vid Fjärran höjder ska enligt planerna stå färdigt våren 1997. Om Strömbadets gamla lokaler blir ett planerat konserthus i slutet av 1900- talet, får framtiden utvisa.
JAN G LJUNGSTRÖM
————————–
december 02, 2012
Sammanställt av – lisse-lotte@danielson.be