Publicerat i Gefle Dagblad 23/2 2001
Från Åke Nyléns tidningsurklipp.
Länsmuseet vill bevara fabriken ritad av E A Hedin. Bygg & miljö föreslår rivning.
GÄVLE
I nästa vecka ska politikerna i byggnads- och miljönämnden i Gävle ta ställning till om den 100-åriga garveribyggnaden på Brynäs, där L A Mattons Läderfabrik låg förut ska rivas eller inte, se även.
Malaco Leaf, som äger byggnaden i dag, vill riva huset för att få plats for parkering och en eventuell framtida utbyggnad av sin fabrik.
Dessutom anser företaget att det är för dyrt att bevara byggnaden. Att använda byggnaden som produktionslokal är omöjligt och kontor finns det inte behov av, anser företaget.
Dyrt att underhålla
Att riva huset och anlägga grönytor och parkering beräknas kosta fem miljoner kronor, medan det skulle kosta dubbelt så mycket att rusta upp huset och bevara det, förutom att man då skulle få en årlig driftskostnad för underhåll och uppvärmning.
Skulle byggnads- och miljönämnden säga nej till rivning nästa vecka kan kommunen bli ersättningsskyldig för den ekonomiska skada som fastighetsägaren lider.
Den risken, tillsammans med företagets åsikt, väger tyngre än de kulturhistoriska aspekterna, tycker Bygg- & miljökontoret i sin utredning.
Kontroversiellt
Men frågan är kontroversiell. Kommunen har tidigare pekat ut huset som särskilt värdefullt och Bygg & miljö delar bedömningen att det skulle vara en förlust för Gävles stadsbild om byggnaden revs. Att en byggnad finns med i bevarandeprogram och studier av olika slag betyder dock inte att det är självklart att huset inte ska rivas, påpekar tjänstemännen i beslutsunderlaget:
“Inventeringar och program ger förvisso uttryck för en stark viljeyttring men det är först i beslutssituationen om rivningslov som en vägning sker gentemot andra intressen och där även ekonomiska och juridiska realiteter får genomslag. Det ligger därför en risk i att bevarandeprogram väcker förhoppningar om bevarande som senare visar sig inte helt lätta att infria”, skriver de och fortsätter:
“I detta fall anser bygg- och miljökontoret att företagets motiv för rivning väger tyngre än de kulturhistoriska skäl som talar för bevarande”.
Länsmuseet, som inte behöver ta samma hänsyn till ekonomiska och juridiska realiteter, uttalar sig mycket tydligt för att byggnaden ska bevaras.
Kulturhistoriskt värde
Länsmuseet anser att Mattons Lädergarveri har ett mycket stort kulturhistoriskt värde. En rivning skulle utgöra en påfallande skada, säger länsmuseet i sitt yttrande, där man även påpekar att Mattons garveri har ett samhällshistoriskt värde och är viktigt att bevara om Brynäs ska få behålla den industriella karaktär som stadsdelen har haft enligt gamla stadsplaner.
Stadsarkitekten
Mattons Läderfabrik flyttade till 3:e Tvärgatan på Brynäs 1880 efter att ett tidigare garveri nära Stora kyrkan hade förstörts i stadsbranden 1869. Den nya läderfabriken ritades av stadsarkitekten E A Hedin och byggdes sedan ut i början av 1900-talet.
Fabriken fanns kvar ända till 1961 och hade som mest 152 arbetare. De senaste 20 åren har byggnaden stått oanvänd.
Byggnaden är på cirka 1200 kvadratmeter och uppförd i tegel med dekorativa takfriser och markerade fönster, och tak i falsad plåt.
INGEGERD SÖRGARD
Se även Björn Widegrens artikel om detta!
———————————–
Oktober 31 2012
Sammanställt av – lisse-lotte@danielson.be
Pingback: Mattons garveri – riv inte mer här! – av Björn Widegren | Gävledraget