Karin och Aymar Samuelson med dottern Birgitta. Familjen bodde på Staketgatan 11
Vem är Aymar Samuelson?
Länkar som beskriver D:r A Samuelsons insatser:
Ögonavdelning önskas vid Centrallasarettet i Gävle
Allmänna diskussioner och artiklar som slutligen ledde till beslut om inrättande av en särskild Ögonavdelning på Gefle Centrallasarett och med den förste läkaren som utförde Starroperationer:
—————————————–
Tidningsartikel i Gefle Dagblad 9/4 1937
Utdrag: …. Frågan om konvalescent- och ögonavdelningen blev även föremål för en stunds meningsutbyte. Diskussioner har varit att ta i anspråk den del av Epidemisjukhuset, som faktiskt så gott som fullständigt står tom”.
Epidemisjukhuset
Sedan hr Frydén yrkat återremiss, begärdes ordet av borgmästare Berlin, som tyckt sig finna, att landstinget främst velat ha garanti för att den ifrågasatta avdelningen finge arbeta någorlunda ostört. Lasarettsdirektionen hade försökt utreda, hur det kan förhålla sig med evakueringsrisken. Stadsläkaren uppgav härvid, att under de senaste tio åren har det endast vid ett tillfälle förekommit epidemiska sjukdomar i den utsträckning, att evakuering skulle ha behövt vidtagas, om de föreslagna anordningarna då funnits. Talaren påpekade vidare, att avdelningen är till största delen avsedd för patienter, som äro uppegående patienter, som behöva ytterligare ett par dagar på sig, innan de resa till hemorten, eller som äro trångbodda. Även många av ögonpatienterna äro uppegående. Blir det epidemi, finns det först 17 observationsplatser tillgängliga, vidare 24 à 25 platser i övre våningen — och först därefter skulle man behöva ta i anspråk de utrymmen, som ifrågasatts för den nu föreslagna avdelningen. Enligt stadsläkarens uppgift skulle man åtminstone ha 6 à 7 dagar på sig för evakueringen. En del av patienterna kunde skickas hem och de övriga kunde utan svårighet tas in på lasarettet. Talaren hoppades få fram frågan nästa år, överbeläggningen på lasarettet är mycket svår. Åtgärder måste vidtagas — och det har synts oss vara en lämplig åtgärd att ”ta i anspråk den del av epidemisjukhuset, som faktiskt så gott som fullständigt står tom”.
Därefter beslöts återremissen.
———
Dec 1938
Starroperation utfördes långt före Kristus.
Dr A, Samuelson om ögat och dess sjukdomar.
Intresset för föreläsningarna i serien Läkekonst och hälsovård är alltjämt synnerligen stort bland Gefleborna och även i går afton var aulan fullsatt. Denna gång var det dr A. Samuelsson, som höll en föreläsning om ögat och våra vanligaste ögonsjukdomar.
Talaren gav först med ljusbildens hjälp sitt auditorium en synnerligen intressant lektion i ögats anatomi och påvisade, hur detta organ, ett av vår kropps allra finaste, till sin konstruktion företer en slående likhet med en kamera.
En vanlig åkomma i ögat är tårvägslidande, orsakat genom hinder i tårvägarna. Genom att tårvätska, som är desinfekterande, ej kan avflyta, samlas bakterier i tårsäcken och då kan i denna uppstå varbildning med tårfistel som följd. Hindret avlägsnar man genom sondering av tårvägarna eller genom operativt ingrepp i tårsäcken.
Ögat har anpassningsförmåga genom olika brytning på ögonlinsen, vilket möjliggöres genom muskler. En ung människa ser skarpt på nära håll, men ju äldre man blir, desto mera förlorar linsen sin elasticitet. Därmed var talaren inne på begreppen långsynthet och närsynthet, för vilka han gav en ingående redogörelse.
Sveda och klåda i ögonen är en ytterst vanlig åkomma. Det brukar härvid röra sig om katarrer eller inflammationer, som ej blivit tillbörligt omskötta. De avhjälpas i allmänhet genom droppningar och baddningar.
En i den tidiga barndomen vanlig ögonsjukdom är skelningen. Den beror på bristfälligheter i de organ, som styra ögats rörelseförmåga, och drar ofta med sig nedsatt syn. En i tid insatt behandling kan ge gott resultat. Denna består i en träning av det skelande ögat, men även operativa åtgärder användas.
Den grå starren är en av de allra viktigaste ögonsjukdomarna, känd sedan långt tillbaka. Den är mycket vanlig vid högre ålder men kommer inte alltid till sådan utveckling, att den i större grad behöver hindra synen. Sjukdomen, vars orsak man ännu inte känner, beror på en grumling i ögonlinsen och behandlingen är operativ.
Dylika operationer utfördes för övrigt långt före Kristi födelse, omtalade föreläsaren och visade ljusbilder av hur man i gångna tider gjorde ingrepp och av de instrument man därvid använde. Marknadsgycklare uppträdde ofta som s. k. “starrstickare”, Vilka vanligen fortast möjligt efter operationen skuddade stoftet av sina fötter. Att det för deras offer blev svåra följder är inte att undra på. I mitten av 1700-talet fick man kunskap om ögats anatomi och de operativa ingreppen fulländades alltmer tack vare en fransk läkare, som blev föregångsman på området. I våra dagar har man kommit så långt, att operationerna i de allra flesta fall ge gott resultat.
Talaren berörde även andra former av starr, såsom den gröna starren, som är ännu farligare, samt svart starr. Beteckningarna är gamla. Svart starr talar man inte om numera, medan den gröna starren har sin gamla benämning kvar. Den består i en sjuklig förhöjning av ögats tryck, så att synnerven rubbas ur sitt läge. Om ej åtgärder vidtagas i god tid, leder åkomman till fullständig blindhet.
Talaren kom till sist in på sådana ögonskador, för vilka barn samt inom metallindustrien anställda äro utsatta. Barn skada sig med spetsiga föremål och ofta blir det för ögat allvarliga följder. En annan orsak är flisor genom den farliga leken med tändhattar och leksakspistoler och man får ofta en dyster erfarenhet av de olyckor dylika ting kunna vålla. Ofta måste det ena ögat offras med risk för inflam- mation på det andra ögat: en varning så god som någon till alla föräldrar. Beträffande skador genom metallarbete rör det sig vanligen om järnflisor i ögat. Visserligen kan man med magnet avlägsna sådana, men det är allvarligt nog ändå. Många av de skadade förlora ögat helt och hållet. Vid arbete av här ifrågavarande art bör man därför använda skyddsglasögon.
Dr Samuelsson avtackades med livligt bifall för sin intressanta framställning.
Utdrag ur artikel 17/10 1941
Från 1 januari 1942 skall vid lasaretet inrättas en ny lasarettsläkartjänst vid särskild ögonavdelning. De för denna avdelning behövliga ombyggnadsarbetena skola handhavas av en kommitté, bestående av borgmästare Nils Berlin, ekonomichef Axel Frydén, landstingsman Petrus Larsson i Storvik, styresmannen vid lasarettet, d:r Fritz Arring och d:r A. Samuelsson.
Källa: Ur D:r A Samuelsons tidningsurklipp
—————————————
september 20, 2012
Sammanställt av – lisse-lotte@danielson.be
Pingback: ÖGONAVDELNING vid centrallasarettet i Gefle – önskemål av D:r A Samuelson | Gävledraget
Pingback: Mimmi Mellin, 73 år, ser igen efter flera års blindhet genom D:r A Samuelsons operation | Gävledraget