Publicerat i Gefle Dagblad 21 juli 1984
Från Åke Nyléns tidningsurklipp
Pionjärernas foto finns ännu kvar på Nygatan
Den här portalen återfinner man i fastigheten Nygatan 34 i Gävle där postdirektionen och Carl Larssons fotografiska ateljeer har sina lokaler. Portalen med sina doriska kapitäler harmonierar med det vackra fönstret ovanför huvudingången. Portalen var tidigare försedd med en vacker balustrad och en flaggstång som gick snett ut från väggen.
Huset uppfördes under åren 1892—1893 och arkitekt var E A Hedin. Ägare till huset var grosshandlaren Axel Brandt som även ägde granntomten i samma kvarter, Drottninggatan 33. Där hade Brandt såväl bostad som kontor. De båda fastigheterna köptes sedan av Uplands Enskilda Bank. Banken sålde i sin tur fastigheten Nygatan 34 till postdirektionen. Den 1 april i år såldes Nygatan 34 till Byggnadsfirman John Mattsson. Meningen är att man ska rusta upp huset som bland annat saknar hiss. Grannfastigheten Drottninggatan 33 ägs av byggnadsfirman Diös som ämnar riva gården och bygga nytt.
Länsmuseet skriver angående Nygatan 34 att enligt deras uppfattning “utgör huset ett utomordentligt värdefullt inslag i stadsmiljön och är således ur kulturhistorisk synpunkt bevarande värt”.
Länsmuseet fortsätter: “En väsentlig del av huset får arrangemanget med ateljé i vindsvåningen anses vara. Dess karakteristiska fönster med tillhörande gavel är ett markant inslag i gatubilden. Ateljén minner dessutom om den fotografiska verksamhet som, troligen sedan huset byggdes 1893, började då Carl Larsson (född 1866) flyttade in i den ateljéinredda takvåningen.
(Artikelns text har korrigerats av Lisse-Lotte Danielson för att stämma mot Länsmuseets text vilken jag tror är mer korrekt).
Huset byggdes ursprungligen som bostadshus och har under årens lopp genomgått flera förändringar. Då Carl Larsson startade sin rörelse var han omyndig varför hans mor måste gå i borgen för honom. Ursprungligen fanns ej det “karakteristiska” fönstret utan detta tillkom senare.
Carl Larsson och hans son Bertel var pionjärer inom fotobranschen. Bertel Larsson var många år lärare i fotokonst på Hantverksinstitutet i Stockholm. Den gamla fotoutrustningen finns fortfarande kvar. Man fäster sig särskilt vid den stora kameran med glasplåtarna och skynket under vilket fotografen kröp då han tog sina foton. En gummiboll förenad med kameran och en gummisladd hör till utrustningen. Ateljén kunde vara ett museum. Innanför ateljén tre trappor upp bodde företagets kamrer fröken Inez Larsson. Hon föddes 1896 i huset Nygatan 34 och dog i samma fastighet i november 1982 86 år gammal. Det torde höra till ovanligheterna att man i staden kan leva så länge utan att flytta. Inez Larssons bostad är även sevärd. Den fina matsalen med sin höga ekpanel, det lilla förmaket med det välvda taket med de vackra målningarna med mera — all fast inredning är från sekelskiftet.
Postdirektionens kontorsvåningar som tidigare varit bostäder på fem—sex rum och kök är något omändrade. De gamla kakelugnarna i olika färger och modeller finns kvar i en del rum så även ett vackert listverk. Pilastrar och korintiska, joniska och doriska kapitäler finns omväxlande i entréerna. Man kommer osökt att tänka på byggherren till Nygatan 34, Axel Brandt, storgrosshandlaren i Gävle som var den första som skaffade hiss i sitt magasin i hamnen. Hissen kom till 1885 och drevs av en ångmaskin. Det var Axel Brandt som förskönade landstället Sjötorp och gjorde det till ett miniatyrslott av trä.
FOLKE LÖFGREN
———————————————————————-
Augusti 21, 2012
Länkar och bilder är ditlagda och materialet är sammanställt av – lisse-lotte@danielson.be