Publicerat i Gefle Dagblad tisdag 1 oktober 1996
Detta materiel kommer från Åke Nyléns privata Tidningsurklipp
MINNESVÄRT
Den 12 oktober 1849 öppnade det nya apoteket Nordstjärnan i stadshuset. Apotekaren Leopold Sillén hade i augusti 1848 genom Kungl Majt fått personligt privilegium som apotekare på det länge planerade apoteket i Gävle. Nordstjärnan var allmänt omtyckt bland gävleborna och var så i 126 år. 1975 sammanslogs Nordstjärnan med Lejonet då man öppnade ett nytt och modernt apotek på Nygatan. Därmed blev apoteket Nordstjärnan historia.
Redan i början av 1840-talet kom diskussionen upp om ett nytt apotek i Gävle. Gävleborna ansåg att det inte räckte med ett apotek i en stad med så stor befolkning. Många kunder och långa expeditionstider blev irriterande. I februari 1845 fick landshövdingen i Gävle en ansökan från apotekaren H.A Wibell som ville öppna ett apotek. Något riktigt beslut fick inte Wibell förrän något år senare då Kungl Majt “icke funnit skäl bifalla apotekaren Wibells ansökning om ett tillstånd att här i staden inrätta ytterligare ett apotek…” Men man tillade att det inte fanns några hinder för att annan person kunde öppna apoteksrörelsen. Personligt privilegium tilldelades istället Leopold Sillén i augusti 1848, vilket året efter öppnade Nordstjärnan.
APOTEKET Nordstjärnan öppnades i stadshuset med adressen Ö Drottninggatan 6, ungefär där nuvarande stadshuset har sin entré. År 1848 hade Gävle stad köpt in fastigheten, det så kallade Enneska palatset, för att nyttja det som stadshus. I denna fastighet fanns apoteket fram till sommaren 1869 då stadsbranden ödelade den större delen av staden. Apotekaren Sillén ansökte 1860 om tillstånd att få arrendera ut eller sälja apoteket till annan person men Kungl Majt avslog denna ansökan. Sillén innehade Nordstjärnan fram till 1866 då han på grund av sjukdom erhöll ledigt från apotekets skötsel. Från det året arrenderades sedan Nordstjärnan av apotekaren Wilhelm Ahlström, den apotekare som fick se sitt apotek gå upp i rök vid stadsbranden.
Efter den stora branden var Nordstjärnan tillfälligt inrymt i konsul Rettigs hus i hörnet av S Kungsgatan/ Islandsgatan, vid nuvarande Slottstorget. Meningen var att apoteket skulle byggas upp på samma plats efter branden men genom en tillfällighet ändrade man planerna.
I SEPTEMBER 1869 övertogs apoteksarrendet av apotekarna Frans Wännerdahl och Anders Wiberg. De drev apoteket Nordstjärnan i den tillfälliga lokalen fram till 1872 då man flyttade in i den nybyggda fastigheten på Drottninggatan 25, på samma gata som apoteket Lejonet. Den byggnaden står fortfarande och i dag (1996) finns Wåhls Ur i det gamla apotekets lokaler. År 1874 bröt sig Wiberg ur apoteksrörelsen och Wännerdahl blev då ensam ansvarig för Nordstjärnan.
På våren 1894 diskuterade stadsfullmäktige “olägenheten af att stadens begge apotek Lejonet och Nordstjärnan lågo alldeles invid hvarandra…”. Både stadsfullmäktige och hälsovårdsnämnden hade önskemål om att ett av apoteken flyttade till den andra sidan av staden. Man ansåg att det var olämpligt och lite väl pretentiöst att två apotek låg i samma kvarter på Drottninggatan. Genom att apotekaren Sillén avlidit samma år hade privilegiet på Nordstjärnan blivit ledigt och man ansåg då att det var lämpligt att flytta det till annan i staden, den västra delen.
FÖRESTÅNDAREN för Nordstjärnan, apotekaren Wännerdahl, hade avlidit 1893 och nytt personligt privilegium fick istället Per AugustHultman i maj 1895.
Han hyrde sedan två butikslokaler i Gevaliapalatset (N Kungsgatan 11) där han inredde det nya apoteket i tidsenliga och prydliga lokaler.
Nordstjärnan öppnade åter för allmänheten i oktober 1895. På samma adress låg apoteket sedan kvar i 80 år, till 1975, då Lejonet och Nordstjärnan sammanslogs till ett apotek och flyttade till Nygatan 31.
Planerna på sammanslagningen startade redan 1971 då Apoteksbolaget bildades. Därmed blev de båda apoteken ersatta av ett nytt modernt apotek som var rustat efter tidens krav.
Efter sammanslagningen fick det nya apoteket namnet Lejonet, efter stadens äldsta apotek. Nordstjärnan, som servat gävleborna sedan 1849, gick därmed i graven och samtidigt försvann en bit av Gävle stads historia.
JAN G LJUNGSTRÖM
mars 10, 2012
—————————————————————
Gå till Startsida Sammanställt av Lisse-Lotte Danielson – lisse-lotte@danielson.be