Ensamkommande barn vid Norra skolan
Publ. i GD 18/10 2015
Oktober 1944. Människor på flykt undan krig söker tryggheten i Gävle. Dagligen kommer ensamkommande barn till tågstationen. De välkomnande händerna är många. Men det finns också en mörk sida.
Hets med Stig Järrel i huvudrollen har premiär på Röda Kvarn. Brynäs möter Örtakolonien i östsvenska serien på Strömvallen. Sjöbergs konditori har åter öppnat efter en genomgripande renovering av serveringslokalerna. Tengman & Melin på Nygatan lockar med en höstulster för 85 kronor. Livet går sin gilla gång på Gävles gator, men samtidigt är det pågående kriget i allra högsta grad närvarande.
Överallt i staden har flyktingar inkvarterats. De strida strömmarna av flyende barn och vuxna ökar trycket på förläggningarna i Södra gymnastikhuset, Borgarskolan, Gamla tennishallen, Norra skolan, läroverkets gymnastikhus och i Strömdalens gamla restaurang. Där står säng invid säng och mellan sängarna har främlingarna grupperat sig, som Gefle Dagblads utsände reporter uttrycker sig.
Bäddar i gymnastiksalarna
I två månader har restaurangen som ligger vid Boulognerskogen varit flyktingförläggning. En stor del är unga män, men det finns också kvinnor och ganska mycket barn. De flesta har flytt från Baltikum undan ryssarna.
Sängarna är av ovanlig modell, meddelar reportern. De är placerade ovanpå varandra och helt nygjorda. Det är träull i madrasserna och sängkläder av papper. 800 liknande sängar är under produktion, vilket kan behövas eftersom 19 000 baltiska flyktingar kommit till Sverige de senaste tre veckorna.
– Det är tacksamma och förtjusande människor vi har här i Strömdalen, framhåller föreståndaren Olga Modén, major i Frälsningsarmén.
Tre mål mat serveras varje dag. Till frukost kaffe och siktkaka och ett middagsmål som kallas hotsch-potsch, en soppa där kött och grönsaker tillreds i samma kärl och anses vara ekonomiskt eftersom det spar på porslinet. På kvällarna erbjuds gröt eller välling och limpsmörgås.
De baltiska flyktingarna är väldigt intresserade av att lära sig språket. Några som kan lite svenska lär de andra och det förekommer också svenska volontärer som vill bidra.
Avlusning
Likadant i Södra gymnastikhuset dit reporterns färd fortsätter. En svart griffeltavla har satts upp i ett av rummen för övningarna i svenska. Gymnastiksalen har delats av, ett stort rum för ungkarlarna och två mindre för kvinnor och barn. Alla äter med god aptit kvällsmålet, polentagröt med blåbärssylt som Konsum Alfa kommit med.
Det finns förekomst av difteri berättar stadsläkare Folke Liljenquist vid hälsovårdsnämndens sammanträde. I övervägande fall har det gällt bacillbärare som flyttats till fattigvårdens härbärge för tillfrisknande. I barnhemmet Salem har barnen skickats till Källbäck för att ge plats åt ett trettiotal sjukdomsfall.
Generositeten bland Gävleborna är stor. När den första flyktingbåten från Estland kom till Bönan inleddes en klädinsamling. Ungdomar har knackat dörr och hämtat kläder och skor och fyllt närmare trettio lastbilar. Hjälpbyråns vind är helt utnyttjad och ”skorna har lagts upp i en driva som är så stor att damerna som arbetar här verka mycket små”.
Det har varit rörande att se detta väldiga resultat, där goda hjärtan talat ut och intresse att bistå människor i nöd visas på ett övertygande sätt, framhålla damerna som arbetar här, skriver Gefle Dagblad.
Ett extratåg anländer till Gävle med 236 barn i åldrarna tre till 16 år. De kommer från det hårt utsatta norra Finland och för närvarande finns ungefär 2 000 finska krigsbarn i länet, en tiondel på förläggningar och resten placerade i fosterhem.
Men nöden är lika stor i vårt andra grannland. Vid ett informationsmöte i St Ansgars hus på Drottninggatan meddelas att den tyska terrorn går in i ett slutskede i Norge. 300 norrmän har avrättats och närmare 12 000 är internerade.
– Orden rättfärdighet och barmhärtighet håller på att utplånas på vissa håll i världen, säger komminister Per Bolinder
Den svenska Norgehjälpen har dock samlat in drygt 800 000 kronor varav Gävleborna bidragit med 149 000 kronor. Mat är en bristvara. I vinter kommer kålrötter att vara den huvudsakliga norska födan. Ransoneringen har också orsakat 23 000 fall av difteri.
Men till Gävle hamn kommer under stort hemlighetsmakeri två extratåg med 900 ryssar som flytt undan kriget. De placeras på Sveabolagets fartyg Örnen och Warjo under närvaro av representanter för den ryska legationen, utrikesdepartementet och utlänningskommissionen. Före avresan inspekteras fartygen av landshövding Rickard Sandler. Det är de första av sammanlagt 2000 sovjetryssar som skickas tillbaka mot ett okänt öde.
Vittnen pratar om hjärtskärande scener när männen som av sitt land betraktas som desertörer tvingas ombord på Sveabolagets båtar. Pressen tillåts inte närvara och därför är artikeln i Gefle Dagblad några dagar senare tillrättalagd:
”De visade sig mycket tacksamma över den gästfrihet som de åtnjutit i Sverige, och när de båda fartygen avgingo på tisdagskvällen utbragtes leven för Sverige och Sovjetunionen och uppstämdes Sovjetunionens nationalhymn.”
Repatrieringen kastar långa skuggor och flera riksdagsmän har på senare tid krävt att de ryska krigsfångarna och deras efterlevande förtjänar en officiell upprättelse.
Jan Sundström
Publ. 2016-08-21 av Lisse-Lotte Danielson för Gavledraget.com
Kommentera gärna vad du tycker om detta längst ned på denna sida där det står Starta diskussionen!