Publicerat i Gefle Dagblad 9 november 1985.
Ur Åke Nyléns tidningsurklipp
Pixvillan i förgrunden ligger på Staketgatans norra del.
“Pixvillan” på Staketgatan byggdes av bankdirektören Werner Ericsson 1911. Werner Ericssons brorson hette Wilhelm Ericsson och han var grundare av Pixfabriken som ligger inom samma kvarter som Pixvillan (se nedan).
Peder Mellander och Ingemar Svensson på länsmuseet ansåg i april månad i år (1985) att huset borde bevaras. Det hade aldrig byggts om, vare sig utvändigt eller invändigt och var i gott skick sade de. Huset visade i en väl avvägd blandning de stilideal som rådde vid seklets början. Utvändigt konstaterade de att villan gick i jugendstil med lertegeltak och putsornamentik. Inuti uppvisade trapphus och hallar nationalromantisk karaktär och i övriga rum är det nyklassicism som råder. En talesman för stadens byggnadsvårdande myndigheter ansåg att det såg bättre ut med ett höghus på tomten, än att ha kvar den låga jugendinspirerade villan. Dessutom uppgav han att man gav flera människor chans att bo i innerstaden om man bygger ett höghus.
Jag ska inte ge mig in i någon husdebatt. Stadens byggnadsvårdande myndigheter har beslutat att villan ska rivas och i dag är det yttre förfallet stort.
Många hus präglas på ett särskilt sätt av de människor som haft sin bostad i husen. Bankdirektören Werner Ericsson som byggde huset och som slutade som bankdirektör i Uplandsbanken var en varmt religiös man. Han tillhörde sedan ungdomsåren baptistkyrkan som först låg på Hantverkargatan 39 men såldes då man byggde nuvarande Immanuelskyrkan på Brynäsgatan åt 1904.
(Hantverkargatan 39 – testamenterades till S:t Matteus metodistförsamling på Öster). Huset på Norra Kungsgatan 29 (rivet 1987) var metodisternas första kyrka i staden. Den byggdes 1873 och byggdes om 1889 och 1901.
Werner Ericssons fru Sofi Ericsson sägs ha påverkat arkitekten vad det gällde utsmyckningen av Immanuelskyrkan med smakfulla rosslingor i kyrksalen. Dessa rosslingor återfinnes även i Pixvillan. Werner Ericsson tillhörde under flera år kyrkans ekonomikommitté.
I Pixvillan på Werner Ericssons tid fanns även ett särskilt andaktsrum. En krocketplan fanns förr i villans trädgård. Krocketkloten var tunga och gjorda av hickory. Planen var belagd med kolstybb. Till trädgården hörde fruktträd och ett köksland. Till Werner Ericssons släktingar hörde förutom Wilhelm Ericsson, i vänkretsen kallad för Pixville, även grosshandlaren Emil Ericsson som till minne av sina föräldrar bildade stiftelsen Johan och Elisabeth Ericssons donationsfond som drev pensionärshem i Villastaden. En bror till Wilhelm Ericsson Ludwig Ericsson drev på sin tid en stor grosshandelsrörelse i Gävle under firma Ludv Ericsson & Co. Många kända personer har bott i villan. Då Delsbostintan Ida Gawell Blumenthal gick i flickskolan var hon inackorderad i huset. Förste provinsialläkaren Per Hallberg hade såväl praktik som mottagning i villan på 1940-talet. Den som sist bebodde huset var kassören hos Pix Hans Nilsson. Efter Staketgatan pågår nu en livlig restaurerings- och nybyggnadsverksamhet.
Jag vill sluta med att citera en dikt från 1883 av August Strindberg kallad Esplanadsystemet.
“Och hackan högg och stången bröt och väggen föll för kraftig stöt.
Och skrapan rev och tången nöp, att taket föll och skorsten stöp.
Från kåk till kåk man sig beger, från syll till ås, allt brytes ner
Dikten slutar med de ofta citerade orden
Här rivs för att få luft och ljus
Är kanske inte det tillräckligt?”
FOLKE LÖFGREN
——————————————
Komplement från “DÄR MINNENA TALAR, Del 3”
Åke Flensburg Ericson — Pixpojken
Åke Flensburg Ericson var enda sonen till grundaren av Pix aktiebolag.
Foto som kommer från Stadsarkivets FACEBOOKGRUPP. (Klicka för större bild).
I Gävle kallades Åke Ericson bland sina kamrater för Pix-Åke, men i landet i övrigt var han känd som Pixpojken. Smeknamnet fick han p g a Pixbolagets reklam för sina tabletter.
Åke Ericson föddes 1914 och dog 1932 genom en tragisk bilolycka. Tillsammans med två kamrater färdades de från Gävle mot familjen Ericsons sommarställe, Gröndahl på Norrlandet. Bilen gick av obekant anledning av vägen. Åke Ericson och en svensk kamrat avled omedelbart. Den tredje deltagaren i bilturen, en tysk medborgare tog olyckan så hårt, att han hängde sig i skogen vid olycksplatsen. Föräldrarna till den tyske pojken begärde skadestånd av den som körde bilen. Då det aldrig kunde utredas vem som körde bilen under olycksfärden, avskrevs målet. Under gravskriften står: ”GUD TILL ÄRA OCH TILL OSKULDENS FÖRSVAR”
Se även: PIX-villan, DET MEST OMDISKUTERADE RIVNINGSOBJEKTET.
———————————————————————————-
juni 24, 2012
Sammanställt av – lisse-lotte@danielson.be