Coca-Cola kom till Sverige sommaren 1953 och landets första hamburgare mumsade prins Bertil i sig i Helsingborg 1956. Brukar det heta. Men långt innan dess kunde Antons vinrestaurang på Norra Köpmangatan 12 i Gävle erbjuda sina gäster båda dessa nymodigheter till ackompanjemang av “senaste amerikanska schlagers på grammofon”.
Det var torsdagen den 18 januari 1951, klockan åtta på kvällen som källarmästare Sören Berglund slog upp portarna till något han kallade American Restaurant. Och förutom den bruna läsken, de tillplattade pannbiffarna och den häftiga musiken kunde man njuta av amerikansk äppelpaj och avsluta måltiden med en kopp kaffe, bryggt i en maskin som specialimporterats från USA.
Foto Lennart Pettersson.
RÖDLJUS. Strax före jul 1954 fick Gävle sina första trafiksignaler med rött, gult och grönt sken. De sattes upp i de två gathörnen där Norra Kungsgatan korsar Nygatan och Drottninggatan.
Att lägga stekt köttfärs mellan två brödskivor och kalla ansättningen för “hamburger” var kanske inte så märkvärdigt. Men var kom coca-colan ifrån? På den tiden fick svenska livsmedel inte innehålla fosforsyra och det var först när det förbudet upphävdes 1953 som colan med buller och bång introducerades i Stockholm.
(Foto: Kommunarkivet).
Drottninggatan österut från Stortorget en tidig vårdag på 1950-talet.
Svaret hittar jag i NorrlandsPosten, som intervjuade Berglund i samband med invigningen av American Restaurant 1951. Där avslöjade han att det rörde sig om “en modifierad form av den amerikanska drycken” och att den var tillverkad i Danderyd. Men reportern, som tydligen smakat originalet, försäkrade att colan på Antons såg likadan ut och var precis lika god som den äkta varan.
Ulf Ivar Nilsson
Källa: GÄVLE på 1900-talet 1950-1999
Ni kan beställa denna utmärkta bok på Ulf Ivars Webbsida ovan.
Pub. 2016-06-19 av LisseLotte Danielson för Gavledraget.com
Kommentera gärna vad du tycker om detta längst ned på denna sida där det står Starta diskussionen!