STORSTREJKENS ÅR – Ingvar Henricson

Kyrkogatan 17

NÄR FIRMAN P J HAEGERSTRAND  1909 togs över av David Forsman och fyra av de andra “herrarna på kontoret”, Dahlqvist, Waxin, Malmlöf och Eriksson, försvann rederidelen och man satsade istället på skeppsmäkleri, klarering, spedition, sjöförsäkringar och agenturer. Efter hand som nittonhundratalet förvandlade världen blev firman agent för en hel rad välkända rederier, de tyska Gehrckens och Hapag Lloyd, Finska Angfartygsaktiebolaget, de danska DFDS och Det 0stasiatiske Kompagni, India Steamship Co, Lloyd Brasileiro, Ciamar från Buenos Aires, Niarchos från London, Olympic Maritime SA från Monte Carlo, Transmarin, Salénrederierna, Transatlantic och många fler.

Att rederiet försvann och firman blev aktiebolag var strängt taget en mindre förändring än den som hänt vid sekelskiftet när man flyttat ut från ägarens hem. Hos Haegerstrands liksom i andra köpmangårdar hade många av de anställda bott på jobbet och tillin en sorts storfamilj där chefen hade inflytande över både arbete och privatliv. Herrarna på kontoret var kontoristerna, bokhållarna. Grundaren av Gävle- hembygdsförening, Folke Löfgren, har berättat att kontoristerna hos Haegerstrands vid sekelskiftet gick klädda i syrtut och hög hatt och bodde i det lilla uthuset mot gatan.

Folkes far hade arbetat där som tonåring. Efter skolan hade han varit hantlangare åt stensättarna i hamnen men när vintern kom hade jobbet tagit slut och då hade han gått till Haegerstrand och frågat om det inte fanns något han kunde göra. Man hade gett honom penna och papper och bett honom skriva och eftersom det han skrev såg bra ut så fick han börja. Kanske hade Haegerstrand känt igen sig själv som ung i pojken. Den arbetslöse stensättaren följde i hans spår och blev stadsmäklare och kommunal politiker.

På gården fanns ett stall och Folke som var född 1910 mindes att det hade kakel på väggarna och krubbor av metall och namnskyltar för hästarna. “Miss” hette hästen i första spiltan. När Lagerholm och firman flyttat ut köptes gården av grosshandlare Carl Åkerson som avvecklade hästarna och skaffade bil och byggde garage på tomten. Åkersons dottet Greta och hennes man Bertil Dybeck med barn bodde sen i huset i så många år att det fortfarande är kan som Dybecks hus.

Några år före sekelskiftet 1900 flyttade Haegerstrand  kontoret till det Hellbergska magasinet pa Drottninggatan 56, ett hus med sjöfartsprofil. Gotthard Hallengren satt där och skötte skelningar för Sandvikens järnverk och där fanns den vulkaniska ångbåtskommissionären Victor Dryselius. Skeppsmäklarfirman Andersson & Lundqvist kom dit efter sekelskiftet liksom Gävle sjömanshus och sjöfolkets och stuveriarbetarnas café Holmia. Ännu  lite senare kom Stuveribolaget.

Nautik

Lauritzens ångare “Nautik” lossade 518 ton vete i Gävle i augusti 1909. Haegerstrands var hennes mäklare.

David Forsman hade varit en framgångsrik gymnast  och fotbollsspelare i Gefle IF och troligen hade han i varit till sjöss någon gång med sin far eller någon av sina släktingar bland skutskepparna. Hans far hade bland annat varit befälhavare på skonertskeppet Catharina“, skeppsbyggmästare Olof Brodins sista fartyg. Men David var aldrig inskriven som sjöman vid Sjömanshuset i Gävle som sin bror Otto. Brodern som var ett år yngre än David hade seglat med det berömda barkskeppet “Jolani” från Viken och var ett kort tag andre styrman på ångaren “Levant” men inte på den resan där hon försvann spårlöst på Nordsjön.

Året 1909 är känt som Storstrejkens år men lika gärna kunde man kalla det för Storlockoutens år. Här i stan lockoutades 2500 arbetare och en del blev så gott som brännmärkta. Sailorn Algot Johansson som nitton år tidigare rymt från “Balder” i Antwerpen var facklig ledareMattons garveri och for till Amerika för att få jobb. Han tvingades lämna sin Thilda från Tolffors och de tre barnen. Det var utan tvivel Algots saker som “till följd av resa” annonserades ut i Gefle Dagblad den 12 november 1909, bland annat två afrikanska jaktspjut och en arabisk huggvärja.

Den 12 maj 1909 hade Albert Engström fyllt fyrtio år och Karlfeldt hade hyllat honom med en dikt om Svarta Rudolf. Robert Norrby satt och kliade flygelns tangenter på kalaset och blev nästan klar med musiken innan spriten var uppdrucken och utkissad, en flygande roslagsvals med vind från Ålands hav. Albert hade själv skrivit om denne Arvid Ljungström i en novell, “här dansar den mörke Rudolf, föremålet för kvinnors längtan, han som stör deras drömmar, full som en kaja”, men Karlfeldt tonade ner fylleriet och det blev:

“Se, svarta Rudolf dansar och böjer sin nacke och ler. Han tänker på stormande nätter i Amsterdams glädjekvarter.”

Det finaste fartyg som Arvid Ljungström alias “Svarta Rudolf” seglade med var säkert Haegerstrands fullriggare “Zealandia“. Han var lättmatros på henne 1902-1904 när hon fördes av Axel Gustaf Fernell alias “Gråbocken”.

I Gävle hamn var det bråk och skeppsklarerarna for som tättingar mellan båtarna. Året före hade O A Brodin och flera av de andra gävleredarna tagit hit engelska strejkbrytare och ankrat upp den gamla ångaren “Diana” i Gavleån som logementsfartyg, en “Lump-Lena”. I Malmö hade stuveriarbetarna sprängt ett liknande strejkbrytarfartyg, “Amalthea”.

Det blev en varm sommar och hälsingerekryterna marscherade sju mil på tio timmar utan mat och hälften av dem kollapsade. De hade inte lärt sig den högre militärledningens nya teori om totala sammanbrott “För att förekomma fotsvett bör soldaten ofta ombyta strumpor, samt så ofta därtill gives, tvätta sina fötter.

Gävle fick spårvagnar 1909 mycket tack vare Axel Lagerholm. Selma Lagerlöf fick Nobelpriset och Hälsinge regemente nya kaserner. Blériot flög övei Engelska kanalen och P C Rettig & Co firade hundra årsjubileum. Jubileet fick Antonie klara på egen hand för John Rettig hade två år tidigare tagit sitt sista bloss. Kanske rentav på en “Edison” den av firmans cigarrer som stämde bäst med devisen i hans exilbris, “Frän mörker till ljus.

Diana och Atlantic

Längst till höger syns aktern av ångaren “Diana” som var logements fartyg för strejkbrytarna. Nedström ligger barkskeppet “Alantic” hemma för översyn.

Ingvar Henricsson

(ur boken “MisterAgent, we are sinking!”


Publ. 2016-07-25 av Lisse-Lotte Danielson för Gaveldraget.com

Kommentera gärna vad du tycker om detta längst ned på denna sida där det står Starta diskussionen!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top