Utdrag: Public i GD 22/5 2016
Decemberbarn har svårare i skolan. Lärare har alltid märkt skillnad mellan dem och januaribarnen, som klarar sig mycket bättre och sedan får högre betyg. Vid skolstart är dessa 7,5-åringar nästan ett år äldre än decemberbarnen.
Individuella skillnader mellan barn är alltid stora, så i en enskild barngrupp kanske det inte märks. Karin född i december kan vara bäst i klassen. Men över tid, sett till en större grupp, är mönstret tydligt.
Förr tänkte vi kanske att den skillnaden är en effekt på marginalen, något vi får så lov att stå ut med.
Den tanken är det dags att släppa en gång för alla. Nu är det slut med det.
För det visar sig att mindre än ett års skillnad mellan etta-gluttarna innebär enorma skillnader i livschanser. Konsekvenserna för barn som råkade födas på fel sida nyår är rent katastrofala.
Försäkringskassan kom i veckan med en rapport där de jämfört utbetalningar av ersättningar till vuxna födda månaden före nyår jämfört med månaden efter. Skillnaden är sanslöst stor.
Decemberbarn har mycket oftare diagnoser som adhd och andra beteende störningar. De får klart oftare sådana stöd som går till funktionshindrade eller personer som inte kan arbeta, till exempel förtidspension. Det gäller alla sådana ersättningar, år efter år.
Undersökningen bevisar två mycket tunga, obehagliga fakta. För det första: Bra skola, speciellt i yngre år, är vansinnigt viktigt för barnets hela framtid – medan halvdan skolgång kan vara den direkta orsaken till arbetsoförmåga, funktionsnedsättningar och bidragsberoende.
Så långt är Linnea Lindblad författare
Läs artikeln i sin helhet i ovanstående länk.
——————
Eftersom jag själv är född 20/11 så anser jag mig också tillhöra denna grupp varför jag känner för att berätta från egna erfarenheter.
I efterhand kan jag konstatera att jag definitivt inte var skolmogen. Hade svårt att hålla tyst på timmarna vilket ofta resulterade i kvarsittning tillsammans med fröken. Ärligt talat så älskade jag detta. Hade nämligen lånat sagoböcker på biblioteket och passade på att läsa om prinsar, prinsessor och elddon. Min mamma arbetade i affär och som nyckelbarn var det trist att ingen var hemma och därför mycket roligare att tillbringa tiden med fröken. Mina skolinsatser de 3 första åren var alltså allt annat än lysande.
Först i 8:e klass kände jag plötsligt stor läshunger och började förstå vad det hela gick ut på och jag började sluka böcker. Då kom en lyckokänsla och jag visste inte hur fort jag skulle hinna ta igen allt jag hade förlorat. Allt gick plötsligt lysande och det året kom jag plötsligt hem med flera premieböcker. Min rektor på Strandskolan ringde upp min mamma och ville att jag skulle läsa vidare men hon vågade inte satsa på detta.
Detta gör att jag känner mig lycklig över dagens nya giv att fånga upp alla barn redan från början! Det tror jag verkligen på!
Lisse-Lotte Danielson
Uppväxten, Del 1
Uppväxten, Del 2
Publ. 2016-05-22 av Lisse-Lotte Danielson för Gavledraget.com
Kommentera gärna vad du tycker om detta längst ned på denna sida där det står Starta diskussionen!