Public. i Arbetarbladet 28/1 2016
Det var inte alls självklart ätt Gävle sjukhus skulle byggas på Valboåsen. Sjukhuset hade lika gärna kunnat hamna i Sätra – eller ungefär där Konserthuset ligger idag.
Gävle har haft lasarett ända sedan 1767. Det första låg på Öster och var när det invigdes landets fjärde sjukhus och det enda i hela Norrland. Därefter fanns Gävle lasarett en period i Stadsträdgården – eftersom det på Öster var för litet och ansågs ligga på en osund och sumpig plats. Men även detta sjukhus blev snabbt för trångt.
Grapes Sjukhus
På 1880-talet började man därför planera för ett nytt hypermodernt lasarett i Gävle. Men var det skulle ligga var inte givet.
Det kan man läsa om i boken “Gävle sjukhus 1887-1997” där Ture Karlström berättar om sjukhusets första hundra år.
Det visar sig att det fanns hela sex olika förslag på var sjukhuset skulle byggas, bland annat två olika platser på södra sidan om ån ungefär där Konserthuset ligger i dag. Sätraåsen fanns också med bland förslagen liksom Karlsborg där sjukhuset till slut byggdes.
Axel Kumlien, som var den här tidens stora sjukhusarkitekt, fick uppdraget att resa till Gävle och granska förslagen och hans klara favorit var den park där värdshuset Karlsborg låg.
I dag är det ett problem att Gävle sjukhus ligger på en ås, men då ansågs det vara en fördel att det var väldränerat och låg på en höjd.
– Det var viktigt med hög och klar luft och det var bland annat därför som man förlade sjukhuset till det högt belägna Karlsborg, säger Sandra Söderman, arkivarie på landstingsarkivet.
Dessutom ansågs det viktigt att ha närhet till vatten och grönområden. Och allt det fanns vid Karlsborg.
“Platsen har sunt läge, är högt belägen på en sandås och här finns redan en park med trädgård lämplig för plantering” skrev Kumlien i sitt utlåtande.
Han konstaterade också att vägarna till Karlsborg var goda och att avståndet till järnvägsstationen, 6920 fot (ungefär två kilometer), ej var avskräckande.
Men provinsialläkaren, lasarettsläkaren och ett medicinalråd menade att lasarettet i stället borde byggas på den så kallade Nordquistska vreten som låg nära ån, strax öster om Konserthuset och ungefär mitt emot Heliga Trefaldighetskyrkan.
Medicinalstyrelsen gick dock på arkitektens förslag och det gjorde att Gävle sjukhus byggdes på den plats där det ligger än i dag.
När lasaretten invigdes i november 1887 var det toppmodernt och inrett med nymodigheter som centralvärme, vattenklosetter och elljus. Förutom huvudbyggnaden med sina två flyglar med sjuksalar fanns även en läkarbostad, ett bårhus och en dårstuga.
Nio år senare byggdes även en särskild epidemipaviljong för patienter med smittsamma sjukdomar. Det huset användes senare som bland annat patienthotell innan det revs 2010.
Christina Löfving
mittmedia.se
———-
Public. 21/2 2016 av Lisse-Lotte Danielson för Gavledraget.com
Kommentera gärna vad du tycker om detta längst ned på denna sida där det står Starta diskussionen.