PUBLICERAT AV GAVLEDRAGET.COM 2013-04-30
Någon i Gävles FACEBOOKGRUPP hittade vid städning av en verksamhets lokaler en gammal pärm med tidningsurklipp från 1973. Efter att litet förstrött ha bläddrat i den vaknade intresset och i stället för att lämna den till en arkivmyndighets förrådslokaler bestämde hon sig för att höra om någon i Facebookgruppen var intresserad av Gävles historia och som ville ta vara på pärmen för att förmedla materialet vidare till en större grupp.
Naturligtvis vaknade Gavledragets intresse och nu kommer jag att periodvis publicera artiklar från pärmen som sparats i form av tidningsurklipp.
Dagsläget i Gävle 1973 beskriver i den första artikeln bl.a. om den stora arbetslösheten bland ungdomar samt om stöd till ungdomar som är läkemedelsmissbrukare och vad man kunde göra åt detta. Jag anser att förhållandet är identiskt även år 2013, enda skillnaden är att det kraftigt har förvärrats. Kanske kan man dra nytta av tidigare erfarenheter och inte behöver uppfinna hjulet på nytt?
Urklipp från ARBETARBLADETS, UNGDOMSTIDNING – 1973
“- LÅT OSS ÖPPNA ETT MUSIK-KAFE I GÄVLE!”
Vad skulle ni säga om ett musik-kafé kom till stånd i Gävle? Ett ställe där man kunde gå in och ta en fika eller något annat till självkostnadspris.
Ett ställe som kunde bli ett alternativ till ungdomsgårdar och krogar och där man går in för att aktivera folk, inte med flipperspel och enarmade banditer, utan med hjälp av varje persons förmåga att skapa. Ett ställe där medlemmarna bestämmer hur de skall utforma lokalerna och verksamheten och är med och genomför detta.
Det är klart att det finns ett behov av en sådan här verksamhet. Tillvaron för många ungdomar präglas nu av passivitet och tristess.
Man behöver bara se på den rådande ungdomsarbetslösheten i Gävle för att se hur illa det ligger till; ca femhundra går utan jobb.
Om man frågar någon av dessa vad de gör på dagarna blir svaret ofta: “Ingenting”. De går upp sent, mellan tolv och tre, och sedan går bara dagen.
De arbetslösa, och även en stor del av skolungdomen, har mycket svårt att få pengarna att räcka till. Om man skall gå på något nöjesställe måste man låna pengar av föräldrarna. Att roa sig är dyrt. Tanken med musik-kaféet är att det skall kunna reparera de flesta av dessa brister.
Musik-kaféet ska vara öppet under såväl dagtid som kvällstid. På dagen skall man kunna gå dit och prata med kompisar över en kopp kaffe, läsa en tidning, träna att spela något instrument — ensam eller tillsammans med andra, delta i någon cirkelverksamhet eller göra något annat.
På kvällarna — även under veckosluten — skall man kunna lyssna till musik, spela eller se på teater, dansa eller bara ta igen sig i någon lugn vrå.
Det viktigaste med verksamheten skall alltså vara aktiviteten. Alla som vill skall få delta i underhållningen eller i skötseln och driften av stället. Och så skall ingen privatperson få göra ekonomisk vinning på verksamheten.
Mycket tyder på att just det här sättet att driva ungdomsverksamhet är bra. I Uppsala har man startat Musikforum, där driften sköts av medlemmarna själva. Ekonomin klaras med medlemskort, inträden och kommunalt stöd.
Vi skall följa upp den här idén med uppvaktning av politiker så snart vi sammanställt en detaljerad plan över den tänkta verksamheten. Här på Träffen kommer att par ställen med liknande verksamhet att presenteras inom den närmaste tiden, bl a Musikforum. Om ni vill delta i arbetet så kan ni slå en signal till undertecknad, tel 026/101198. Kom gärna med synpunkter.
LEIF WALTER
——–
22 maj 1973
Vill du hjälpa till med Gävles musik-kafé?
Mötet om Musik-kaféet på Bluesklubben förra onsdagen samlade ett fyrtiotal personer. Där diskuterades uppläggningen av verksamheten och mötesdeltagarna kom med en hel del konstruktiva förslag.
Mötet enades om följande: som en idéell förening. Föreningen skall tjäna som ett alternativ till krogar och ungdomsgårdar och bygga verksamheten på allmän aktivitet för att motarbeta de passiviseringstendenser som alltmer gör sig gällande i samhället.
Den levande musiken och andra kulturarter skall uppmuntras och stödjas genom att föreningen upplåter träningslokaler och ger speltillfällen; oetablerade konstnärer skall få tillfälle att anordna utställningar.
Studiecirkelverksamhet skall också uppmuntras. I lokalerna skall det finnas ett litet bibliotek med böcker, tidskrifter och tidningar. Biblioteket skall också fungera som mysrum.
Föreningen skall bedriva serveringsverksamhet med låga priser. Lokalerna skall vara öppna både dag och kvällstid. Den fortlöpande driften skall skötas av arbetsgrupper om 6—8 personer där varje grupp svarar för driften exempelvis en gång var fjortonde dag.
Just nu håller man på att samla in namn, adress och telefonnummer på folk som är villiga att arbeta med Musik-kaféet. De som bara stöder verksamheten är också välkomna att skriva på namnlistorna men ombes att ange detta på listan med ett (S). Listor kommer att finnas i stadsbibliotekets foajé fr o m i morgon, onsdag.
Den viktigaste förutsättningen för att den här verksamheten skall komma till stånd är att det finns lämpliga lokaler. Man har med viss framgång ringt runt till ett antal byggnadsfirmor för att höra sig för om detta, men det behövs fler alternativ. Om ni känner till några lämpliga lokaler så kan ni kontakta Bernt Danielsson tel. 026/12 3131.
När namninsamlingen är klar och organisationen fått fast form kommer man att uppvakta politikerna i kommunen om anslag — främst till hyran.
Ni som läser det här kan vara till stor hjälp genom att sprida idén till era kompisar och skriva på listorna.
———–
25 maj 1973
Några ur arbetsgruppen i den tilltänkta lokalen i Textilgården. Från vänster: Leif Walter, Bernt Danielsson, Anders Olsson, Anders Axell och Tord Östrand.
Musik-kaféet i Gävle fick snabbt lokaler
Sökandet efter lokaler till det planerade musikkaféet i Gävle har slagit väl ut. Efter artikeln i Träffen i tisdags har man fått två napp: dels från SAC, syndikalisternas organisation, som erbjudit sig att upplåta Joe Hillgården utan kostnad, samt från Ångväveriet som har lokaler i Textilgården på Åkargatan.
Klickbar fil
Joe Hillgården tänker man använda för olika aktiviteter under sommaren, t ex viskvällar och information.
De i arbetsgruppen som häromdagen var upp och tittade på lokalerna i Textilgården blev mycket nöjda. Där fanns allt som krävs för verksamheten: kök, toaletter, en stor sal för konserter, utställningar etc. Flyttbara väggar gör det möjligt att dela in denna sal i mindre enheter för cirkelverksamhet o dyl. Dessutom finns utrymme för kontor och garderob. Den totala ytan är 330 kvadratmeter.
Det finns ett stort behov av en sådan här verksamhet här i Gävle. En av dem som ger sitt stöd är fältassistent Per Svensson på socialbyrån. Han säger:
— Det är mycket viktigt att det skapas bra alternativ till krogarna och ungdomsgårdarna. Det är också viktigt att den tänkta verksamheten inte får formen av overksamhet och passivitet. Man måste alltså satsa på att ungdomarna själva deltar i aktiviteterna.
Vid ett allmänt möte som kommer att hållas på Joe Hillgården tisdag 29 maj, kl 18.30, kommer Föreningen Musik-kaféet att bildas. Föreningens första uppgift blir att sammanställa ett program och att ansöka hos kommunen om hyresbidrag.
Ni som vill ingå i arbetsgruppen och arbeta aktivt för och med Musik-kaféet kan skriva på de namnlistor som finns på Stadsbiblioteket. Ni kan också slå en signal till Bernt Danielsson, tel 12 3131, eller Leif Walter tel 101198.
————
Arbetarbladet 4 september 1973.
Har ni några begagnade möbler över?
Nu är Musik-kaféet i Gävle en realitet. I lördags blev det klart med lokaler i Textilgården intill Polhemsskolan. Ni kanske kommer ihåg hur vi i våras på Träffen förde fram tanken på att starta ett ställe som skulle vara ett alternativ till ungdomsgårdarna och krogarna och deras passiviserande utbud. Ett ställe som skulle bygga sin verksamhet på allmän aktivitet och medbestämmanderätt för alla medlemmar. Nu finns alltså lokalerna till detta alternativ. Nu skall verksamheten börja formas.
Att den här verksamheten har kommit så långt beror mycket på att de som ställde upp på idén om ett Musikkafé har organiserat sig i ett riksförbund — RFHL, Riksförbundet för hjälp åt läkemedelsmissbrukare.
Fördelarna med att tillhöra ett riksförbund är många, bl a kan föreningen tillgodogöra sig de anslag som stat och kommun erbjuder. Om man är oorganiserad får man inga sådana bidrag. Anledningen till att Musik-kafégruppen valde att gå med i just RFHL är att RFHL:s målsättning i stort överensstämmer med Musik-kaféets.
Musik-kaféet kommer nu att vara ett utskott till RFHL:s lokalavdelning i Gävle.
Man räknar nu med att det kommer att ta ett par veckor att få igång verksamheten och utrusta lokalerna. Det som man mest behöver är möbler: Stolar, bord, hyllor osv. Dessa saker hoppas man få gratis av allmänheten. Det finns ju så många som har gamla möbler stående i sina vinds- och källarutrymmen.
Här har ni alltså chansen att bli av med dem. Musikkaféet kommer och hämtar gratis.
Allt ni behöver göra är att ringa till Johan Sundgren 026/18 3915 efter kl 17.00.
———————
18 sept 1973
MUSIKKAFÉ I GÄVLE
Nästa söndag ska RHFL (Riksförbundet för hjälp åt läkemedelsmissbrukare) starta ett musikkafé i Gävle. Platsen är Textilgården. Meningen är att det ska bli ett alternativ till krogar och ungdomsgårdar. Man anser att dessa många gånger saknar mål …
Just nu håller man på att samla in möbler. Sju, åtta soffor, skåp och stolar finns men det behövs mer. Det är nämligen en stor lokal det är frågan om, 340 kvadratmeter sammanlagt.
Det finns dock möjligheter att dela upp utrymmet med hjälp av skjutbara väggar. På detta sätt kan man få en samlingslokal på ca 280 kvadratmeter. Kök, toalett och luftkonditionering finns.
— Lokalen är väldigt lämpad för ändamålet, säger Leif Walther.
Tre medlemsmöten har man haft. Det är då utformningen av kaféet bestämts. Styrelsen ska bara se till att saker och ting verkställs.
OETABLERADE
Hur verksamheten ska utformas i detalj är man ännu lite osäker på. Men att musikaktiviteter kommer att bli en viktig del, den saken är klar. Oetablerade orkestrar, som inte brukar spela så mycket på andra ställen, ska dock ges en ordentlig chans. Likaså ska amatörteatrar och konstnärer som mest bara håller på hemma — men som för den skull inte är dåliga — kunna visa upp sina alster.
En annan sak som däremot är helt klar är att man ska bekämpa drogmissbruk i alla dess former.
Ungdomsgårdar och liknande saknar många gånger mål. Vårt mål är att få bort droger. Har folk något att göra så missbrukas heller inte såna saker.
Meningen är att kaféet ska fungera som en sluten förening där man ibland ordnar öppna aftnar. Dvs aftnar där allmänheten är välkommen.
Första dagen är dock gården öppen för allmänheten. Sen ska man försöka ha öppet alla dagar för medlemmar. Till kl 22 på vardagar och 24 på fredagar och lördagar. Det där med tiderna beror dock lite grann på hyresvärden. Man ska försöka träffa överenskommelse med denne varje gång.
Utöver att få bort drogerna har man satt som mål att göra kaféet så attraktivt som möjligt för så många som möjligt.
— Det gäller att det hela tiden kommer folk. Alla måste vara där och forma stället. Ingen ska kunna komma och säga att det är ett dåligt ställe. I så fall beror det på att de själva inte gått dit ifrån början och format det på ett sätt som passar dem.
Planerna har presenterats för Rikskonserter. Där ställde man sig mycket positiv till idén och sköt till 4.500 kronor. RFHL ska försöka få statsbidrag. Får man detta kommer musikkaféet i Gävle att få stöd även därifrån. Gävle kommun är också positiv till verksamheten. Om det blir någon ekonomisk hjälp därifrån är dock ännu oklart.
———-
Arbetarbladet 22 september 1973
Musikkaféet i Gävle startar i morgon
På söndag drar Musikkaféet, Gävle igång sin verksamhet. Musikkaféet, som ligger inrymt i Textilgården intill Polhemsskolan på Söder, skall vara ett alternativ till krogar och ungdomsgårdar och deras passiviserande utbud. De viktigaste principerna för Musikkaféet är att det ska drivas av medlemmarna själva och därigenom ge möjligheter till aktiviteter som är omöjliga att bedriva på kommersiella ställen.
Detta ställe kommer alltså att bli forum för oetablerad konst, musik och teater och en mängd andra aktiviteter som bestäms av medlemmarna.
Musikkaféet skall som namnet anger, också bedriva viss serveringsverksamhet.
Verksamheten kommer att drivas som en sluten förening med medlemsavgift. Detta för att man ska kunna tillgodogöra sig de föreningsbidrag som stat, kommun och andra institutioner står till | tjänst med. Föreningen kommer dock att ha öppet för allmänheten vissa dagar, som nu på söndag, till exempel, då lokalerna kommer att visas och en del aktiviteter äger rum. Besökarna kommer också att kunna få sig en kopp kaffe och hembakt bröd till rimligt pris.
Samtidigt med starten påbörjas en medlemsvärvningsaktion så att föreningen blir stark. Medlemskort kommer att säljas vid invigningen.
Musikkaféet är en lokalavdelning av RFHL, Riksförbundet för hjälp åt läkemedelsmissbrukare, ett förbund som just nu är mycket aktivt på ett flertal platser i landet.
——————————
GEFLE DAGBLAD måndagen den 24 september 1973
Leif Walther, initiativtagaren till musikkaféet, och Lena Jacobsson var ända in på söndagsförmiddagen sysselsatta att utforma affischer med information.
På söndagen var det premiär på det “musikkafé som startades av lokalavdelningen i Gävle av RFHL, dvs Riksförbundet för hjälp åt läkemedelsmissbrukare. Som lokal har avdelningen genom förmedling av Handelskammaren fått hyra övre våningen av Textilgården på Södra Kopparslagargatan.
— Som vanligt är ekonomiska problem förenade med aktioner av den här typen, säger Leif Walther, idégivare och primus motor.
Anledningen till initiativet står lätt att finna — att få en plats där ungdomen kan samlas. Och som musiken betyder väldigt mycket för ungdomen av idag är just det här med ett “musikkafé” viktigt — en plats där ungdomen kan spela och umgås. Musikaktiviteter av olika slag får därför en framskjuten plats i verksamheten. Man skall också, givetvis, bekämpa alla former av drogmissbruk.
För lokalen betalas 1.900 kronor i månaden. Inför starten har Rikskonserter givit 4.500 kronor och genom RFHL hoppas man på ytterligare 5.000 efter årsskiftet.
Lokalen har ännu inte ställts riktigt i ordning — det är mycket som behöver snyggas upp, möbler som tiggts ihop bl a, men starten på söndagen hade ändå samlat en hel del, ungdomar, redan innan ensemblen “Levande musik” framträdde. Som underhållare hade ett antal ungdomar samlats.
——————————–
Gefle Dagblad 25 augusti 1973
Äntligen — musikfest på Brynäs
På söndag blir årets musikfest i Gävle äntligen av. Denna fest som de två senaste åren ägt rum på “Udden” i Boulognerskogen och som tidigare i somras stoppades på grund av uteblivet polistillstånd äger nu rum i Herrgårdshagen på Brynäs. Herrgårdshagen ligger intill Brynäs idrottsplats och Gävles reningsverk.
Nu är polistillståndet ordnat. Som pricken över i har kommunen bidragit med 2 000 kr.
Arrangemanget kommer som tidigare att bestå av en hel del musik; både pop och visor. Följande är klara att uppträda:
Eivon Boggie Band, Levande Musik, Mora Träsk, Quantum Satis, Pär Lindblom, Swängiga Svenssons och Björn Karman & Karmen. Eventuellt kommer någon av landets mera kända grupper också att dyka upp. Sånganläggningen står även till tjänst för dem som vill spela oanmälda. Ta med gitarren bara.
Barnen kommer att få det kungligt bra i Herrgårdshagen: där ska finnas gungor, målar-, snickar- och musikverkstad med mängder att göra. Arrangörerna bjuder också på gratis saft.
Arrangörer för festen är RFHL:s lokalavdelning i Gävle — Riksförbundet För Hjälp åt Läkemedelsmissbrukare ska starta ett musikkafé i Gävle under hösten. På festen kommer RFHL att informera om den planerade verksamheten i Gävle samt om dess verksamhet i allmänhet. Detta sker främst i utställningsform.
I händelse av regn har arrangörerna hyrt ett stort antal presenningar som ska tjäna som skydd för publiken. “Det är klart det blir fest fast det regnar,” säger de.
——————-
Arbetarbladet 27 augusti 1973.
Se Facebookgruppens kommentarer:
—————————-
april 30, 2013
Gå till Startsidan Sammanställt och kompletterat med bilder av – lisse-lotte@danielson.be