FOTO: 2BK ARKITEKTER AB
INSÄNDARE – Bevare mig väl för detta
Public 2015-01-19 i Gefle Dagblad
Vad är det som är unikt för staden Gävle, som andra städer saknar? Jo, vi har Boulognerskogen och vi har Gamla Gefle. Det är här vi kan promenera och det är detta vi visar upp för besökare från olika delar av Sverige, ja från hela världen. Det är inget som går att skapa nu utan det är ett arv som vi har fått och det är något som vi måste värna så det finns kvar för kommande generationer.
Det som är speciellt för Gamla Gefle är miljön med låga hus och smala gator och gränder. Det är en levande miljö, inte ett museiområde och man kan ofta kika in i fönstren och se lite hur folk som bor där har det. Det är den sammanhållna småstadsbebyggelsen som ger den speciella atmosfären.
Men nu är denna miljö hotad. Ett företag vill bygga ett hundra meter högt smalt bostadshus som kommer att vara synligt var man än är i området. Hela känslan av småskalighet kommer att förstöras och området kommer att förlora sin karaktär.
Om man står på Övre Bergsgatan, där Majas Café och vandrarhemmet ligger, och tittar mot öster ser man Folkets Hus i fonden. Hitom Folkets Hus ligger deras parkering. Där, på den parkeringsplanen, vill man bygga ett hundra meter högt torn, ett bostadshus med 33 våningar. Det blir elva gånger högre än det Folkets Hus man kan se från denna plats.
De som planerar detta kan uttrycka det på ett mycket målande sätt. Vi ska få “ett nytt landmärke med samtida arkitektur” och det ger “ett tydligt avtryck från vår tids stadsbyggnad”.
Jag säger bara: Bevare mig väl! Lägg detta avtryck någonstans där det passar bättre! Låt Gamla Gefle få förbli den pärla det är.
Christine Lekås
Mer info: sök på Skyskrapan i Search
—-
Publ i Expressen 18 jan 2015.
”Babsan” Lars-Åke Wilhelmsson är numera en gift man efter att i helgen ha sagt ja till kampsportaren och vännen Jonathan Salminen.
Händelsen var inte speciellt romantisk då de blev äkta makar utan de gifte sig av pengaskäl. Skulle Lars-Åke gå bort innan han hinner börja ta ut sin pension vill han att de pengarna ska till någon han tycker om i stället för den allmänna pensionsfonden och har därför skrivit äktenskapsförord. Det är bara fråga om pensionspengarna. Arvet och övrigt går till systern och hennes barn. Jonathans flickvän är helt med på det hela.
———
Albanen utvisades från Sverige
Public. I Arbetarbladet 2015-01-19.
Gävle. En av de albaner som hungerstrejkade i Gävle förra året i hopp om att få stanna i Sverige har nu utvisats.
I Gävle hölls en manifestation för hans sak.
På söndagseftermiddagen anordnade Syndikalistiska ungdomsförbundet och privatpersoner en manifestation till stöd för en albansk man som utvisats från Sverige. Mellan 40 och 50 personer samlades utanför förvaret i Gävle där mannen suttit i väntan på utvisning.
- – Jag är arg, chockad, ledsen. Det är verkligen en nära vän till mig som har utvisats, säger Linnea Edström.
Mannen är en av de albaner som Arbetarbladet skrivit om i höstas förra året. Han och några andra landsmän hungerstrejkade i Gävle i hopp om att slippa utvisning. Albanerna hävdade att de riskerar att mördas på grund av den gamla traditionen blodshämnd som lever kvar i hemlandet. Linnea Edström och Anna Berg var med och gav stöd till albanerna i stort sett under hela hungerstrejken.
- – Vi gör det här för att uppmärksamma detta. Han bad oss själv att göra det. De hungerstrejkade inte bara för sin egen skull utan för att berätta om situationen i Albanien, säger Anna Berg.
Migrationsverket har tidigare sagt till Arbetarbladet att de bedömer att Albanien är ett land dit det går att återvända och att leva och bo i. Hur många som fått stanna i Sverige på grund av blodshämnd finns det ingen statistik över.
Anton Kasurinen
———
Public 2015-01-19 av Lisse-Lotte Danielson för Gavledraget.com