Publicerat i MITT GÄVLE 4-11-april 2012
Lagom till industri- och slöjdutställningen i Gävle 1901 stod det nya Grand Hotel färdigt. Det var Uppsalaarkitekten Ture Stenberg som ritat byggnaden och han sparade inte på krutet. Hotellet räknades till landsortens största och modernaste hotell och kunde erbjuda ett sextiotal rum.
Den väldiga byggnaden uppfördes i fyra plan med källare och vind. Det fanns både elektriskt ljus och elektriska hissar. De fick sin ström från en privat elstation i källaren. I hotellets sviter fanns både vanttenklosetter och varmt och kallt vatten. Övriga gäster fick nöja sig med att samsas om badrum och toaletter som låg i korridorerna. Hotellet såg lite annorlunda ut då det var nybyggt jämfört med hur det ser ut idag. Den tydligaste skillnaden är den öppna terrassen som vette ut mot ån. Terrassen gick att nå både inifrån hotellet och direkt från Strandgatan. Innanför terrassen låg det påkostade musikkaféet. I samma plan, i det högra hörnet, låg den privata matsalen. I det vänstra hörnet fanns en festvåning som sträckte sig genom flera rum utmed Hattmakargatan.
Det finns flera intressanta detaljer i fotografiet. Fasaderna hade två olika kulörer: en ljusare på de släta partierna och en lite mörkare på de rusticerade delarna som grunden, hörnkedjorna, takfoten och de dekorativa stuckdetaljerna. Färgsättningen är vald utifrån byggnadens arkitektoniska stil och lyfter fram det alldeles speciella med husets fasader. Plåttaket var svart. Ytterst i flyglarna finns balkonger som på fotografiet har solskydd i form av markiser. I rummen innanför balkongerna låg hotellets sviter som bestod av flera rum.
Hotellets mest påkostade våning var bottenplanet med matsalar, smörgåsbuffé, kafé och musikrum. I hörnrummen ut mot Kyrkogatan låg både biljardrum och skriv- och läsrum. Hotellets barberarstuga låg i anslutning till huvudentrén. Tittar man riktigt noga på fotografiet kan man se två personer i fönstret direkt till höger om porten. Kanske är det just barberaren som nyfiket följer vad som pågår på torget, där alla stenläggare så tjusigt ställt upp sig inför fotografering?
Ovanför huvudentrén ser vi Grands emblem i den överliggande glasrutan. I jämnhöjd med balkongens balustrad, precis ovanför entrén, finns den skulpterade hotellskylten. I det släta partiet står Grand Hotel.
I källarvåningen låg bland annat tvättstuga, matkällare, vinförråd och personalmatsal. Här fanns också en ölhall och en matsal och kafé för andra klassens gäster. De hade separata ingångar från gatan, för att inte beblanda sig med hotellets gäster.
Hotellet bytte ägare tre gånger under de första 20 åren. 1924 såldes hotellet en fjärde gång och den nya ägaren blev Oscar Zedrén som sedan tidigare ägde Centralhotellet, CH. I början av 1930-talet lät Zedrén bygga in den öppna terrassen mot ån, till det utseende som södersidan har idag. Samtidigt försvann även ingången från Strandgatan.
Under 1940-talet upphörde hotellrörelsen och Zedréns barn, som då hade tagit över, koncentrerade all sin kraft till CH. Under slutet av 1970-talet och början av 1980-talet renoverades byggnaden både ut- och invändigt. Genom åren har byggnaden rymt kontor och till viss del även restaurangverksamhet. Flera ägarbyten har skett.
Hösten 2011 sålde den dåvarande ägaren Diös fastigheten till den stora hotellkoncernen Elite Hotels of Sweden, som åter ska öppna hotell- och restaurangverksamhet. Vi är säkert många som från gatan nyfiket följer byggnationerna. Vintern 2012-2013 kan vi få se byggnadens innandöme. Då invigs Gävles nya hotell och en ny årsring läggs till byggnaden.
Ulrika Olsson
Byggnadsantikvarie
På Lansmuseel Gavleborg
Lyssna på Jan Jörnmarks berättelse om Grand Hotell. Sätt på ljudet!
Se även sagan om Centralhotellet:
————————————————————————————-
maj 29, 2012
Sammanställt av – lisse-lotte@danielson.be