En konstnärlig och kreativ familj

Harald Jürissar

 

Ester Lundvik samt Harald och Ottniell Jürissaar

 

Haralds teckningar

Klockan var halv två på natten då en ung man promenerade ensam efter kajen på Södra Skeppsbron. Plötsligt snubblade han, förlorade balansen och föll rakt ner i den svarta ån. Det hördes ett rop på hjälp, men de som kom först fram till stenkanten såg bara en ring på vattnet. Någon slängde i en livboj medan en annan skyndade i väg för att slå larm. Efter att ha draggat i en halvtimme fick polisen upp kroppen, men alla upplivnings försök var förgäves.

 

Harald Jürissar blev bara 22 år och om inte Gavleån slukat honom den där ljusa sommarnatten 1952 skulle han nog räknas bland våra riktigt stora konstnärer. Nio år tidigare hade han kommit som flykting från Estland tillsammans med sin mamma och syster. Via Finland hade de tagit sig till Sverige i en liten fiskebåt och efter några månader på olika flyktingförläggningar hamnade de i Högbo.

 

Harald tillhörde en mycket kreativ och konstnärlig familj. Storebror Ottniell som stannade i Estland, blev med tiden en berömd musiker  och hans syster, Ester Lundvik, var en uppskattad keramiker med ateljé i Gamla Gefle.

 

Ester_Lundvik_keramik1

 

Själv började Harald teckna och måla på allvar i femtonårsåldern. Han hade storheter som Rembrandt och Michelangelo som förebilda men var ändå glad när han som tonåring fick arbete på en reklambyrå. I mars 1949 hade han en utställning i Folkets hus i Gävle. Därefter  började han medarbete i lokaltidningarna med träffsäkra reportageteckningar. Ibland dök hans bilder också upp i Dagens Nyheter.

 

1950 fick en rik konstsamlare i Stockholm upp ögonen för Harald Jürissaar. Han betalade en resa till Paris åt den unge konstnären och i december samma år ställde Harald ut sina verk från Frankrike på ett galleri i Stockholm. Konstkritikerna föll pladask för hans effektfulla bilder och Nationalmuseum köpte tre av hans  teckningar.

 

Harald Jürissaar hade ingen konstnärlig utbildning, men det påstås att han kom in på Konstakademin hösten 1951, utan att lämna in någon formell ansökan. Sedan struntade han i att gå där. En sann naturbegåvning.

(Källa: Ulf Ivar Nilssons bok GÄVLE på 1900-talet 1950-1999) sid 38-39

——

Public. av Lisse-Lotte Danielson 2015-04-22  för Gavledraget.com

Kommentera gärna vad du tycker om detta längst ned på denna sida där det står Starta diskussionen!

Scroll to Top