Elektrisk hiss – värsta lyxen på Grand Hotel 1901- av Anne Sjödin

 

 

Publicerat i Arbetarbladet söndag 9 oktober 2011.

 

När Grand Hotel byggdes 1901 räknades det som ett av landsortens största och modernaste hotell. Det höll hög klass även internationellt. Redan från början hade hotellet rinnande varmt och kallt vatten, elektriska ljus och en elektrisk hiss, vilket ansågs vara höjden av lyx.

Lyxigt_eget_badrum

 

50-arskalas

 

Hotellet, som är ritat av Uppsalaarkitekten Ture Stenberg, uppfördes 1901 i samband med Gävleutställningen, en industri- och slöjdutställningen som pågick i 65 dagar. Utställningen besöktes av resande med extratåg, ångbåtar och hästdroskor. Kungligheter som besökte utställningen var kung Oscar II, kronprins Gustav och prins Carl med hustru Ingeborg.

 

– Under slutet av 1800-talet var det brist på hotellrum i Gävle och de styrande i staden trodde att ett hotell skulle skapa vissa intäkter, säger Ulrika Olsson på länsmuseet.

 

Gefle stad stod som den största ägaren av hotellet och bland de övriga större ägarna fanns järnvägsbolag med linjer till Gävle. Den väldiga byggnaden uppfördes i fyra plan samt källare och vind. Sammanlagt fanns det 60 enkelrum och sviter. Här fanns vattenklosetter såväl som varmt och kallt vatten i kranarna. Det var endast sviterna i flyglarna som hade egna påkostade badrum. De övriga hotellrummen hade toaletter i korridoren.

 

Alla rum var i engelsk stil eller empirestil med oljade trägolv. Möblemanget var varierat, vissa rum hade möbler i mörk mahogny medan andra hade grönlasyr, vitmålat eller ek.

 

Elegant-Hotellrum

 

Kostnaden för uppförandet av hotellet gick på nära 900 000 kronor, varav 200 000 kronor låg i möbler, porslin och inredning. De mest påkostade våningen var bottenplanet. Där fanns utrymmen för bland annat smörgåsbuffé, barberare, biljard, privat matsal, kafé, salong och mycket mer. Från Strandgatan ledde två trappor upp till restaurangen på den öppna terrassen med fin utsikt mot Gavleån. I källarvåningen fanns en ölhall.

 

Musikkafe

 

Under hotellets första 20 år skiftade det ägare tre gånger. 1919 sattes den västra entrén mot Kyrkogatan igen. En ny ingång byggdes från Hattmakargatan. Hela köksavdelningen flyttades ned till källarplan. Hotellet köptes 1924 av Oscar Zedrén. 1929 förändrade han hotellets utseende exteriört. Den öppna terrassen byggdes in, liksom dess ingång från Strandgatan. Efter Zedréns död 1941 övertog hans barn Grand, men i samband med andra världskriget upphörde hotellverksamheten.

 

– Militären rekvirerade hotellet och använde det som högkvarter under kriget. Lokalerna var helt förstörda efter det och vi fick ingen ersättning. Det var dåliga tider efter kriget, det mesta stod stilla. Vi ägde även Centralhotellet och valde då att flytta över namnet Grand till Grand Central Hotel, berättar Nils Göran Zedrén, barnbarn till Oscar Zedrén.

 

Hotellet hyrdes sedan ut till olika verksamheter, främst som kontor.

 

På 60-talet fanns det planer på att bygga en ny trafikled och kommunen ville riva hotellet och bygga ett parkeringshus på platsen. Men planerna stoppades efter protester.

 

Gävle kommun köpte tillbaka Gamla Grand 1971 och 1979 gjordes en genomgripande renovering av fasaden som återfick sin forna glans. När huset var färdigrustat exteriört såldes det till ABV. De nya ägarna fick köpa på villkoret att de gjorde en interiör upprustning.

 

  • -Byggnaden var en ruin. Det var otroligt förfallet men fullt av trevliga hyresgäster, säger arkitekten Peter Kautzky, som fick i uppdrag att leda det omfattande renoveringsarbetet i början på 80-talet.

 

Bland hyresgästerna fanns då Skottes musikteater, en restaurang, Televerket, Länkarna och i källaren en jazzklubb.

 

Den antikvariska ambitionen var mycket hög när det gällde material och färgsättning. Renoveringen gjordes i samarbete med Göran Gudmundsson som då jobbade på länsmuseet.

 

  • -Det var ett roligt, intressant och kostsamt arbete som tog tre år. Vi fann otroligt fina grejer. I klubbrummet på övervåningen var väggar och tak igenspikade med skivor, men där under fanns fantastiska träpaneler, gipsstuckaturer och vi köpte tillbaka en kakelugn som tidigare funnits i rummet.

 

Samtliga dörrar blev ådringsmålade, socklar och lister återskapades med de ursprungliga delarna som förlagor och nya armaturer byggda efter gamla modeller togs fram.

 

-1 brudsviten under flera lager tapet hittade jag en vacker grön jugendtapet. ABV och Riksantikvarieämbetet bekostade nytryckningen och Duro lät trycka upp tapeten Gamla Grand i tre färger. Den finns fortfarande i deras kollektion, säger Peter Kautzky stolt.

 

Under de senare åren har Kulturskolan och Landstingshälsan använt lokalerna till sin verksamhet. Gefle Chocolaterie öppnade butik i Grand 2003. Samma ägare drev Gefle Festvåning. Efter CH-branden startade CH:s ägare en ny nattklubb i Grand, den gick i konkurs 2006.

 

2007 köpte Diös Fastigheter Gamla Grand som i år sålde till Elite Hotels.

 

Fler årtal i Grands historia

-1908 säljs hotellet på exekutiv auktion. Nya ägare är bland annat Gefle Stads Stadsbank och Gefle- borgs Läns Sparbank.

-1911 Källarmästare Carl Teodor Andersson köper hotellet för 375 000 kronor.

-1920 Direktör Gaston Edberg köper hotellet för 400 000 kronor.

-1938 Restaurang Gyllene Skeppet startar i källaren.

-1941 Hotellrörelsen läggs ned.

-1945 Biograf Grand öppnas i Gyllene Skeppets lokaler och rymmer 160 besökare. Biografen var i bruk fram till 1964.

-1950 Det ursprungliga möblemanget från hotellet auktioneras ut.

 

Anne Sjödin

——————

Publicerat av Lissse-Lotte Danielson för Gavledraget 2014-08-09

 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top