Publicerat i GEFLE DAGBLAD TORSDAG 26 APRIL 2007
Ur Åke Nyléns tidningsurklipp
Hugos Hattar upphörde 1975.
Maud Selén på Stadsarkivet har bläddrat bland gamla tidningsklipp och hittat följande ur Gävles modehistoria:
Hugos Hattar upphör efter 43 år kan man läsa i en 32 år gammal tidningsartikel. Affären hade då funnits i samma kvarter sedan slutet av 1800-talet. ägaren var då J W Haglunds hattfabrik som överlät affären 1932 till en av sina resande. Affären har alltid legat i hörnet av N. Kungsgatan och Kyrkogatan i kv. Skampålen.
Hugos modister sydde också upp egna modeller i filt, tyg och skinn. Det fanns två hattfabriker i Gävle vars ägare hette Haglund. Förutom J W Haglund fanns även L Haglunds Hattfabrik och de var inte släkt!
År 1932 fanns det 27 hattaffärer på Kungsgatan i Gävle. Modeaffärerna, som de kallades då, låg så gott som vägg i vägg. Det fanns även modeaffärer i andra delar av stan. Svea Poussards vid Stortorget och Engelska Hattmagasinet på Drottninggatan hörde till de främsta. Men det var Kungsgatan som var “Hattgatan” och Drottninggatan var “Skobutikernas gata“.
Genom åren förändrades sortimentet i hattaffärerna, skriver man vidare i artikeln. Sorghattar, de så kallade änkehattarna försvann. De var sydda i svart crépe med vit kant runt ansiktet samt hakband. Slöja skulle det vara både fram och bak.
Förr kunde man inte gå på begravning utan hatt. Inte i kyrkan överhuvudtaget. Uthyrning och försäljning av höga herrhattar har också försvunnit, säger innehavaren av Hugos Hattar i artikeln.
Maud Selén
————————————————————————————-
april 22, 2012
Sammanställt av – lisse-lotte@danielson.be