Hur Gävle blev en kulturstad på 1980-talet – Barbro Sollbe

   Barbro Sollbe. (Foto: Kristian Ekenberg)

 Publ. I Arbetarbladet 27/2 2017

 

DEBATT: Barbro Sollbe ger en historielektion om hur kulturpolitiken har utvecklats i Gävle.

 

Södersaneringen inleddes nog med sammanslagningen av kulturnämnd och fritidsnämnd. Med ett kraftfullt kulturkommunalråd och pengar enbart för kulturändamål skulle aldrig en nödvändig förnyelse av stadsbiblioteket år efter år ha skjutits upp till något fjärran årtal.

 

Utlokaliserad från Stockholm till Gävle 1976 hamnade jag snabbt som grön folkpartisuppleant i byggnadsnämnden. Den styrdes rätt hårdhänt av Stig Källgren; när han någon gång hade förfall och ersattes av vice ordföranden, häpnade jag. Jaså, kunde det vara en så försonlig ton på sammanträden i politiska nämnder?

 

Efter en fullgjord period kunde jag, på begäran, byta till kulturnämnden och blev kvar där i tolv år. Ture Edbom hade länge varit dess ordförande och just avgått. Han var under 1960- och 1970-talet bland annat kommunalråd, ordförande i stadsfullmäktige och engagerad kulturpolitiker, särskilt i frågor rörande folkbiblioteken. Med förre stadsbibliotekarien Conny Perssons ord formulerade han ”bibliotekets strategiska och tydliga roll i ett samhälles demokratiska förändring. Folkligt, kunskapsbaserat, demokratiskt och nyfiket, så var tanken. Ture Edbom var en sann biblioteksvän och verkade inom Svensk Biblioteksförening.” Och på lediga stunder var han konstnär…

 

Den så kallade Södersaneringen var byggnadsnämndens revir. Men vi ska nog tacka Ture Edbom för att Gamla Gefle inte bara återstod, när det mesta revs söder om Gavleån, utan till och med blev Gävles lilla Montmartre, där kommunägda och upprustade kåkar till överkomliga kostnader hyrdes ut till konstnärer och konsthantverkare. En färgstark, kreativ miljö, en stolthet för Gävle att visa upp för besökare.

 

Han efterträddes 1980 i kulturnämnden av Eva Gillström. Hon var lika ny där som jag och många andra, och hon tog helt nya grepp. Vi skulle introduceras, lära oss hur en nämnd arbetar, lära känna varann. Det senare högst handgripligt. Vid en session på Silvanum tillsammans med en dramapedagog måste alla inte bara memorera allas namn. Vi skulle dessutom bland annat puffa varann höft mot höft, sägande den puffades namn. Somliga karlar var så generade att de bara ville sjunka genom golvet, men Eva var benhård.

 

   Foto: Arbetarbladets Arkiv

 

Hon var också stark, och hon hade den pondus som behövdes för att driva sina frågor i den tidigare kompakt maskulina kommunalrådskretsen. Som Gunilla Kindstrand skrev, när hon var kulturchef i Mittmedia: ”Gävle har under decennier försökt hålla svansen högt i kultur-Sverige och nämndes (framför allt förr) som ett tydligt föredöme i Sverige. Grunden lades på 1980-talet av de urstarka parhästarna Eva Gillström (s-märkt kommunalråd) och Kerstin Jacobsson (kulturchef). De satte en hög ribba med barnteaterveckor, etablering av Skottes, Folkteatern, Konstcentrum och så vidare. Deras argument och kunskap ekar fortfarande i diskussionerna, åtminstone för den som kan sin historia.”

 

Visst, vi representerade olika partier och hade olika åsikter, men stämningen var god och det gemensamma målet var ett rikt kulturliv. Det som tar tid att bygga upp kan snabbt raseras.

 

RÄTTELSE: Minnet är bedrägligt, och vid 81 års ålder har jag nog hunnit förlora ett helt gäng användbara hjärnceller. Jag vill, med hjälp av förre stadsbiblotekarien Weste Westeson, korrigera en uppgift som jag framförde i GD den 23 februari. Så här skrev Weste till mig:

 

”Ture Edbom var aldrig ordförande i kulturnämnden. Han satt i biblioteksstyrelsen under 60-talet och var dess ordförande 1967-68. När han blev kommunalråd för stadsbyggnadsroteln fick han lämna biblioteksstyrelsen och Gösta Andersson tog över. När (centrala) kulturnämnden skapades 1974 kom i tur och ordning Ing-Marie Hansson, Eva Gillström och Carina Blank.”

Dock hörde Ture Edboms fögderi, biblioteksstyrelsen, under min tid till kulturnämnden.

 

Barbro Sollbe

Gå till Gävledragets Startsida:

Publ. 2017.02.27 av Lisse-Lotte Danielson för Gavledraget.com


Kommentera gärna vad du tycker om detta längst ned på denna sida där det står Starta diskussionen!

 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top