Christer Carlsson berättar om bl. a. Avaström, Anita Lindblom och Falukorv.

Ann_Christine_Naringen

Få platser är lika tråkiga som Näringen i Gävle. Men för Ann-Christine Kihl är det en plats full av berättelser. Hon bodde här när hon växte upp. Då hette det Avaström.       

Fotograf: Lasse Halvarsson

 

 

Sångerskan Anita Lindblom föddes i Hille 1937 men växte upp i Avaström. Eftersom hennes pappa Olle Lindblom var kompis med min pappa, och detta eftersom de båda jobbade på grossistfirman Engwall & Hellberg, så var jag ibland som barn med pappa hem till Lindbloms.

 

https://www.youtube.com/watch?v=xaB6W85qOYA

 

Det här var ju tidigt 50-tal och jag träffade säkert Anita där ibland utan att ha något minne av detta. Hon var född 1937 så hon var ju 9 år äldre än jag. Olle körde taxi på kvällarna ibland och det hände att han då ibland tittade upp till oss på Brynäs på en kopp kaffe. Hennes föräldrar skiljde sig senare och Anita flyttade från Gävle med sin mamma. Resten är ju Schlager och Revyhistoria.

 

Anita Lindblom var väl landets populäraste artist i början på 60-talet. På Avaström hade också Åkaren David Olsson sitt åkeri. Han och hans son var också framgångsrika Amatörtravtränare på deltid och hade sina Nordsvenska travhästar i ett stall på gården. “Strömma David” hade sin verksamhet mitt emot gamla Vattenverket (på andra sidan Strömsbrovägen) och hästhagarna gränsade idylliskt mot Testeboån. Jag minns faktiskt fortfarande namnen på ett par av hans hästar Costa och Texti. Jag minns också hur dom såg ut. Detta trots att båda var födda i början av 50-talet.

 

Om man fortsatte längs med Testeboån en bit så låg Lööfs Båtvarv där. Där hade jag min egen båt under en period i början på 70-talet. Efter Strömsbrovägen och strax söder om gamla Vattenverket låg en liten Livsmedelsbutik. Den fick ofta besök av unga killar från Gävletravet! Detta eftersom vi stallgrabbar i alla stall på travbanan då och då åkte med häst o vagn till O.A. Johanssons trävarufirmaNäringen och hämtade kutterspån till hästarnas boxar. Då var det kutym att man stannade vid den lilla butiken på hemvägen och köpte en halv ring Falukorv som man satt på lasset och smaskade på. Idag älskar jag fortfarande falukorv, och med Öl till smakar det himmelskt, men på den tiden drack vi stallgrabbar nog Trocadero till korven.

korvring

De flesta som åkte och hämtade spån på det viset använde faktiskt i princip samma hästar. Det krävdes lugna och stabila hästar eftersom man ibland fick stanna vid bommarna vid Järnvägsövergången mellan Kungsvägen och Strömsbrovägen. Det krävdes en lugn häst för att inte bli skärrad när de stora godstågen kom skramlande. Vi i vårat stall lånade ofta en Nordsvensk häst som hette Klensy, en mycket klok märr som faktiskt till våran munterhet alltid själv stannade vid den lilla butiken på hemvägen när vi skulle köpa korv. Då fick hon ju också själv vila lite.

 

Den snälle, välbalanserade och kloka Klensy gick också under många år i Luciatågen i Gävle på vintrarna. Hennes trevlige ägare Birger Larsson satt då ofta på en vagn iförd tomtemundering. Då trivdes nog både häst och kusk som bäst. Ett härligt par Birger och Klensy. Dessutom hade ju Avan ett eget Flygfält!! Men det kanske nån annan kan berätta mera om?

luciat2

Christer Carlsson


Publ. 2016-06-17 av Lisse-Lotte Danielson, för Gavledraget.com

Kommentera gärna vad du tycker om detta längst ned på denna sida där det står Starta diskussionen!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top