Trångboddhet kan skapa motsättningar
MALMÖ Allt fler familjer i Sverige bor trångt. En osäker bostadsmarknad som inte är anpassad till dagens behov kan få stora konsekvenser – både för den enskilde och för det politiska klimatet där svaga grupper riskerar att spelas ut mot varandra.
– I bristsituationer är det lätt att argument som att “vi ska hjälpa våra egna i första hand” kommer upp och då finns en risk att man ställer gruppen hemlösa mot ungdomar och flyktingar, säger Hans Swärd, professor i socialt arbete på Lunds universitet.
Bostadsbristen och trångboddheten är framför allt stor i Sveriges storstäder. Samtidigt sker nästan en tredjedel av befolkningsökningen i just Stockholm, Göteborg och Malmö. Bara i Malmö saknas närmare 7 ooo bostäder, något som oseriösa fastighetsägare inte är sena att utnyttja.
– Nyligen avslöjades en fastighetsägare som hade hyrt ut ett boende i en källarlokal utan utrymningsvägar och en som hyrde ut en källare till flyktingar, säger Hjalmar Falck, Malmö stads utvecklingsledare i området Sofielund.
Han får flera gånger i veckan samtal från människor som söker lägenhet. Exempelvis vuxna med barn som i nuläget bor hos föräldrar och svärföräldrar.
– Det syns tydligt på skolresultat att barn har stora problem som är kopplade till boendet. De bor i trångbodda lägenheter där barnen inte kan läsa sina läxor i lugn och ro, säger Hjalmar Falck.
Enligt Hans Swärd är en viktig åtgärd att bygga fler billiga bostäder som passar flyktingfamiljer, unga och socialt utsatta. Det är en väg att komma till rätta med bostadsbristen och minska de sociala motsättningar som kan komma i dess kölvatten, tror han.
– Många kommuner bygger för den befolkning man vill ha och inte för den man har för tillfället.¨
Agnes Henriksson Fjeldstad/TT Daniel Kihlström/TT
———–
Försvaret kallar till repövning
SVERIGE Runt 7500 krigsplacerade personer kan nu bli inkallade till repövningar.
Det försämrade säkerhetspolitiska läget är en orsak till att regeringen återupplivar repövningarna.
-Vi har tittat på hur vi så snabbt som möjligt kan bidra till att öka den militära förmågan, och det här är ett sätt, säger försvarsminister Peter Hultqvist (S).
Efter det att värnplikten avskaffades 2010 bygger personalförsörjningen inom försvaret på frivillighet.
TT
———
Snowden gärna till Sverige
Visselblåsaren Edward Snowden skulle gärna komma till Sverige, om han kunde, säger han i en intervju med Sveriges Television. Men att återvända till USA är uteslutet, eftersom Snowden anser att det är omöjligt för honom att få en rättvis rättegång i hemlandet.
Snowden är efterlyst i USA, misstänkt för spioneri, och riskerar livstids fängelse för sina avslöjanden om underrättelseorganet NSA:s elektroniska massövervakning. Sedan sommaren 2013 har han tillfällig asyl i Ryssland, men hur länge han kan stanna där är oklart.
TT
———-
Nu är det slutparkerat i Villastaden.
Det har varit problematiskt att parkera där och det blir mindre och mindre möjligheter till gratisparkering i Centrala Gävle.
Det finns ingen brist på parkering centralt, bara brist på gratis parkering,
– UTDRAG UR ARTIKLAR I GD OCH ARBETARBLADET 12/12-2014
————–
Budgeten föll – nu går S till val ensamt
Inför valet i september gick de tre rödgröna partierna S, MP och V till val som självständiga partier, vart och ett av dem hade egna manifest. S och MP gjorde tidigt klart att de såg varandra som partners i en eventuell regering, medan V fick stå vid sidan.
V släpptes inte in, partiet stod utanför, men gjorde ändå upp med S-MP-regeringen om att stödja regeringens budget, efter att V fått igenom krav.
Alliansen, då regeringen, gick till val på ett gemensamt program. (TT)
Stefan Löfven lutar ännu mest åt MP som partner efter extravalet – om en S-ledd regering blir av.
Men han låter mindre tvärsäker än för en vecka sedan, efter nederlaget för den rödgröna budgeten.
- – Vi sitter i regeringen tillsammans och jag har inget besked om att vi tänker bryta det. Men valresultatet måste ge vilka typer av samarbeten vi kan ha, säger Stefan Löfven som hävdar att många väljare vill se en S-ledd regering.
LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson luftar i Dagens Nyheter misstro mot MP, och motstånd mot för täta band mellan S och MP i valrörelsen.
Thorwaldsson säger att det är viktigt att S går till val som ett självständigt parti, särskilt i ett så besvärligt läge som nu. Han utesluter inte ett regeringssamarbete med MP. Men det bör anstå till efter valet.
-Efter valet kan det bli Miljöpartiet, men först då.
Thorwaldsson vill helst ha en uppgörelse med mittenpartierna, och kan även tänka sig uppgörelser i enskilda frågor med Moderaterna.
Även om Stefan Löfven fortfarande lutar åt MP låter han inte lika tvärsäker som när han och utbildningsministern, MP-språkröret Gustav Fridolin, den 3 december aviserade extravalet.
Också då sade Löfven att S och MP går till val som självständiga partier, men att det blir en del gemensamma aktiviteter.
– Vi har bildat en regering, vi har lagt en budget och det är det vi går till val på, sade Löfven.
-Vi söker mandat för att genomföra vår budget och göra verklighet av den politiska överenskommelse som våra partier har slutit för att modernisera Sverige, framhöll Fridolin.
Nu säger statsministern att budgeten har fallit och det kräver justeringar av politiken, bland annat på grund av att de skattehöjningar som fanns med inte blir av eftersom Alliansens budget vann.
Är Miljöpartiet den partner du helst vill ha i en S-ledd regering?
-Vi har ett väldigt bra samarbete nu och vi har lagt en väldigt stark budget, säger Löfven men konstaterar samtidigt att den budgeten föll och politiken den skulle stötta måste anpassas efter det.
Lars Larsson/TT
———-
Barnen efter flykten
Semir är ivrig att lära sig svenska, del 3
Utdrag från Artikel publicerad i Arbetarbladet 12/12 2014. (sid 4-5)
Ambitionen är att eleverna så fort som möjligt ska slussas ut i vanliga klasser / rektor Lena Haglund.
Det är en stor utmaning för lärarna att ta emot många barn med helt olika skolbakgrund men samtidigt otroligt positivt säger rektorn för flerspråkighet.
Olika förkunskaper är den största utmaningen för lärarna som kan ha barn i olika åldrar, svenskkunskaper och skolerfarenheter i samma grupp. Ambitionen är att eleverna så fort som möjligt ska slussas ut i vanliga klasser.
Semir är ivrig att lära sig svenska.
————–
Publicerat i GD 12 december 2014.
Hjälp oss hjälpa / Nu får EU-migranterna en chans att tjäna extra
——–
INSÄNDARE – Medmänsklighet och kontakt – det värmde
Tänk att något så oväntat kan hända på vägen hem från arbetet! Jag gick Kungsgatan fram när plötsligt den kvinnan som jag både ser och försöker att undvika att se, sprang i full fart framför mina fötter. Kvinnan brukar sitta varmt klädd och tigga utanför en mataffär längs vägen. Förvånad tittade jag upp och följde henne med blicken för att se vad som hade hänt. Då såg jag att hon fortsatte en rejäl bit till och till slut lyckades få kontakt med en ung kvinna på cykel.
Lite generad lämnade kvinnan över den vante som den unga kvinnan tappat när hon passerat framför affären.
I den stunden spred sig ett leende i mitt ansikte och en behaglig värme i mitt hjärta.
Tänk att få se ett så fint uttryck för medmänsklighet och kontakt i dessa tider när misstänkliggörande och intolerans växer sig allt starkare.
Med lättare steg fortsatte jag min vandring hemåt.
Vandrare
————-
Publicerat 2014-12-12 av Lisse-Lotte Danielson för Gavledrage.com