På gator och torg syns fullt av både vuxna och barn som jagar färgglada låtsasmonster med sina mobilkameror. Mobilspelet Pokémon Go har tagit samtiden med storm. Snart väntas det ha fler aktiva användare än både diskussionsforumet Twitter och dejtingappen Tinder.
Visst är Pokémon Go ett enkelt spel, men även en banal företeelse kan få positiva effekter. För att fånga monstren måste man vara ute och röra på sig.
Spelet premierar antal steg och är kopplad till mobilens gps. Detta har gjort att mängder av människor som annars suttit i en solstol eller framför en skärm i stället är ute och motionerar.
Redan innan spelet hunnit släppas i Sverige hade det blivit en succé. Vill man ha något låter man inte regleringar hindra.
Det är även en insikt att ha med sig in i sommarens debatt om att införa en sockerskatt. Folkhälsointentionerna med en skatt på onyttigheter är goda, frågan är bara om de är effektiva.
Barnfetma och övervikt är ett utbrett problem, och det är framför allt en socioekonomisk fråga. Barn till ekonomiskt utsatta föräldrar ligger i riskzonen, vilket i praktiken innebär en extra skatt på låginkomsttagare.
Det är en ganska usel fördelningspolitik. Samtidigt är det svårt att i forskningen se att skatter gör att folk köper mindre sockerrika produkter.
Frivilliga massrörelser kan få önskvärda resultat. Trycket på sommarens fotbollsskola ökar de år det är fotbollsmästerskap. Intresset för att utöva friidrott påverkas positivt av ett sommar-OS.
Trenden att jaga låtsasmonster kanske lever en sommar. Men det visar ändå att positiva incitament, inte förbud, styr beteenden. Om man vill komma till rätta med människors ohälsosamma vanor krävs sporre, inte nya regler.
Pokémon Go är kanske den främsta oavsiktliga hälsoinsatsen som inträffat denna sommar. Men även den typen av goda resultat räknas.
Tove Mellgren, LNB
Public. av Lisse-Lotte Danielson 2016-07-27 för Gaveldraget.com
Kommentera gärna vad du tycker om detta längst ned på denna sida där det står Starta diskussionen!