Rickard Olsson tog emot en Emmy i New York
Utdrag: Public i Arbetarbladet 22/2 2015.
Gävlefödda Rickard Olssons tv-program “Wild Kids” har belönats med ett av tv-värlens finaste pris – en Emmy.
Emmy Kids Awards-galan hölls natten till lördag svensk tid. Det var då som SVT:s “Wild Kids”, med Gävlefödda programledaren Rickard Olsson, vann priset i kategorin Bästa underhållningsprogram utan manus. Det är första gången som ett svenskt barnprogram vinner.
- – Det är helt galet. Vi har vunnit VM i tv! Bäst i världen, säger Rickard Olsson när Arbetarbladet ringer.
Rickard Olsson skriver krönikor i Arbetarbladet och har flera år varit konferencier för Local Heroes-galan.
- – När de sa “Wild Kids” fick jag en vallning och alla hår på kroppen stod ut. Det var som när tecknade katter får en stöt, säger Rickard Olsson.
Under natten firade han och de andra vinsten med att gå till restaurangen Red Rooster som ägs av en annan Gävlefödd man. Sedan dansade de Jenka i Harlem.
————-
Stöveln Öberg – rinkens riddare
Stöveln växte upp på en bondgård i Hemlingby strax intill en stor grop där ett tegelbruk tagit upp lera i många år. På botten fanns en vattensamling som snabbt frös till om höstarna och där brukade Södra Bollklubbens bandylag hålla till. Det var där i Lergropen lille Hans tog sina första skridskoskär. Det var också där han fick sitt smeknamn – om det nu var för att han alltid gick omkring i stora gummistövlar eller för att han remmade fast skridskoskenorna på stövlarna istället för på pjäxorna som de andra barnen. Jag har hört båda förklaringarna.
Efter att ha spelat bandy i Hemlingbyskolans lag började Stöveln och hans kompisar intressera sig för den nya sporten ishockey och säsongen 1943-44 debuterade han i Gävle Godtemplares juniorlag. Sitt stora genombrott fick han 1947 då GGIK gick upp i division 1 sedan Stöveln gjort alla fem målen i den avgörande kvalmatchen mot Leksand.
Vid den här tiden var det mest stockholmare som spelade ishockey så det väckte en viss uppmärksamhet när Stöveln Öberg och Leksands Åke Lassas togs ut till VM-truppen 1949. Den gången blev det inget guld, men det blev det i Schweiz 1953 och i Moskva fyra år senare.
Bengt Andersson, sportredaktör på Arbetarbladet under många år har beskrivit Hans Öbergs framfart på isen på det här sättet: Likt en gammelgädda på jakt kryssade han sig långsamt fram över banan, fintade motståndare halvvägs över sargen med sina aviga dragningar och avslutade ofta showen med ett dragskott upp i krysset.
Och det blev rätt många mål genom åren. 272 stycken på 259 matcher i högsta divisionen. Dessutom gjorde han 137 mål under sina tio år i landslaget. Trots att spelarna ofta var barhuvade, eller som Stöveln hade en gul toppluva på skallen, så var ishockey en tuff sport redan på den här tiden. Djurgårdens Lasse Björn och andra bjässar tacklade motståndarna halvt medvetslösa, men det var inte den elegante Stöveln Öbergs stil. Under sina 22 säsonger som ishockeyspelare ska han ha blivit utvisad vid tre tillfällen – en gång på 1940-talet, en gång på 1950-talet och en gång på 1960-talet. Och åtminstone ett par av dessa två-minuterbestraffningar sägs ha berott på felaktiga domslut.
Stöveln spelade även bandy på elitnivå. När Skutskärs SK vann SM-finalen mot Västerås 1959 svarade han för ett av målen. Och några veckor senare fick han vara med i en landskamp mot Sovjet.
Den 15 mars 1964 ställdes han inför ett svårt beslut. Han var 38 år och det var hans sista säsong, det hade han bestämt. Frågan var om han skulle avsluta karriären med att hjälpa Skutskär i SM-finalen mot Broberg eller försöka rädda kvar sitt kära GGIK i hockeyallsvenskan. Laget hade hamnat i kvalserien och skulle möta Östers IF i en avgörande match nere i Småland, samma dag som bandyfinalen spelades i Uppsala. Stöveln räknade med att hockeylaget skulle klara kontraktet utan honom så trots att han inte missat en seriematch på sjutton år valde han bandyn den här gången. Resultatet blev att Skutskär förlorade SM-finalen samtidigt som Gävle Godtemplare fick stryk med uddamålet och försvann ner i seriesystemet för att aldrig mer återvända. Det hände för övrigt samma dag som Brynäs IF blev svenska mästare i ishockey för första gången.
www.ulfivar.se
Public 22 febr 2015 av Lisse-Lotte Danielson för Gavledraget.com
———