Publicerat i Gefle Dagblad 25 Februari 2009
Från Åke Nyléns Tidningsurklipp
På förstoringsagenternas tid – av Barbro Sollbe
Förstoringsagenterna i Sverige har försvunnit, liksom exempelvis länsmejerister, bataljonspredikanter, sjåare, körsvenner, brokikare och jaktlöjtnanter.
Men i Vilhelm Mobergs komedi “Änkeman Jarl”, senast spelad både i Sandviken och i Gävle i januari 2009, har en förstoringsagent en visserligen liten men ändå avgörande roll. Pjäsen trycktes 1940 men är nog rätt tillbakablickande; man kan tänka sig att handlingen (på småländsk landsbygd) utspelas på 1920-talet.
In i stugorna och på gårdarna kommer alltså en kringresande försäljare och erbjuder en inramad och gärna kolorerad förstoring av något foto i familjens ägo. I pjäsen handlar det om ett ungdomsporträtt av en nyss avliden kvinna. Agenten, utskickad av en yrkesfotograf med ateljé, reser hem med sina förvärv, som tas om hand dels av den som gör en fotografisk förstoring, dels av en retuschör inom firman. Flugsmuts, vårtor, rynkor och dubbelhakor retuscheras bort i önskad omfattning och hår, hud och kläder kan färgläggas enligt beskrivning.
Gunvor Sedvall i Gävle, född 1913, gick i Borgarskolan och började som 16-åring, 1929, arbeta hos Gustaf Holm som drev en “fotografiförstoringsanstalt“
i ett gårdshus på Brunnsgatan 78 i Gävle. Det var inte långt från Södra station, senare kalllad Maxim. Gustaf Holm (1868- 1954) var konstnär men egentligen inte fotograf, trots att han hade arbetat en tid hos hovfotografen Carl Larsson i Gävle efter målarstudier först i Stockholm och senare i Tyskland, Schweiz och Italien. Han målade landskaps- och stadsbilder, stilleben och porträtt men också exempelvis en altartavla för den 1965 rivna Matteuskyrkan på Ruddammsgatan på Öster. Tavlan var en kopia av den danska målaren Daniel Blochs målning i Sofia Albertina kyrka i Landskrona, detta enligt lokalhistorikern Birgitta Lundblad.
I minnesrunan över “konstnären Gustaf Holm” i GD 26 juli 1954 påpekas särskilt, att hans porträtt av Sandviksdisponenterna Göransson och Magnusson hamnat på Jernkontoret i Stockholm. Och i GD 31 maj och 27 juli 2007 skrev jag om hans målning av Svanhuset i Stadsträdgården, det fågelhus som nu fungerar som kolonistuga på Söder.
Yrkesmässigt stod Gustaf Holm alltså på två ben. Måleriet kombinerades med förstoringsateljén, som startades 1903 och som hade flera anställda.
– Kunderna kom med små porträttfoton som avfotograferades, när man skulle göra förstoringar, berättade Gunvor.
– Sedan handkolorerades och ramades de oftast, innan de skickades iväg på postförskott. I början fick jag lära mig att retuschera. Retuschjobbet var ett hantverk. Man blandade olja och terpentin. Retuschörerna kunde ofta sätta ihop mamma och pappa på samma förstoring, från olika porträttfoton.
Det är sånt man kan göra i datorn i dag.
– Sedan lärde jag mig att måla över de vita prickarna som uppstod när man förstorade fotona. När jag senare gift mig och fått barn, kunde jag sitta hemma och jobba med det på ett staffli. Man använde inte penslar utan duttade med bomullstoppar.
Det var ett ensidigt jobb, konstaterar hon. Roligast var att kolorera 50-åringarnas fotoförstoringar, för då fick man måla blommor.
– Gustaf Holm sa att jag var den bästa elev han någonsin hade haft.
Arbetsdagarna var mellan nio och fyra. Det gällde att utnyttja dagsljuset. Alla satt på pinnstolar runt ett stort arbetsbord. Där åts också lunchsmörgåsarna. Dass fanns nere på gården.
Chefen Gustaf Holm, som också var med i sångarförbundet, målade ofta tillsammans med grosshandlare Krokström.
– Han gjorde två adresser till Krokströms döttrar, när de gifte sig, och ett porträtt av en flicka Taikon med långa mörka lockar. Sen ville pappa Taikon
låna pengar av konstnären…
Hustrun hette Jenny. De fick fem barn: Elsa (1895-1981), Gösta (1897-1976), Sigbritt, Dagmar och Stig (1909-1968). Stig blev med tiden VD för tidningen Bohuslänningen.
– Gösta och Stig var väldigt långa. Tre i familjen var med i firman, förutom chefen Gustaf var Gösta retuschör och Elsa skötte kontoret.
Även sonen Gösta Holm målade på sin fritid, mest naturbilder. Han visade bland annat akvareller på länskonstutställningarna 1966 och 1969 och i Röda längan på Nedre Bergsgatan 1971.
Andra anställda var fotografen Konrad Arusell (1909-1986), kallad Konny; det var han som gjorde förstoringarna. Och Gösta Lundberg (1894-1969), som var retuschör – och på kvällstid vaktmästare på biografen Olympia. Även Gustaf Marklund och Gunvor, med flicknamnet Carlsson, var retuschörer. Ytterligare en Gösta ingick i personalen. Han var från Hemlingby, hette Hemgren och var firmans “springkagge”, springpojke.
De hade humor allihop, så det var en rolig tid, konstaterade Gunvor. Och personalen gjorde utflykter ibland. Man var mycket för naturen.
På somrarna, när det var färre uppdrag hos Holms, hjälpte Gunvor till i Blombergs mjölk-och speceriaffär på Södra Kungsgatan, intill Godtemplarträdgården.
Elsa Holm förblev ogift. Hon skötte faderns kontor hela tiden och tog emot agenterna som reste runt (med buss eller på cykel) och tog emot beställningar på förstoringar. Det var på landsbygden man sålde. I städerna tog sig kunderna själva till fotoateljén.
Gustaf Holm hade en halvbror som hette Albert Johnsson.
– Han liknade Lenin, med ett litet pipskägg, och var fenomenal på att sälja förstoringar. När det gällde porträttfoton, skrev han upp ögonfärgen och klippte av en hårtuss, så att hårfärgen skulle bli rätt. Vi hade särskilda kuvert som vi la originalfotot i, plus alla beskrivningar och uppgift om önskad storlek.
Gustaf Holm drev företaget nästan fram till sin död 1954. Elsa flyttade sedan upp i vindsplanet på det hus där föräldrarna haft sin lägenhet, Gustavsgatan 10. Driften av ateljén pågick ytterligare en del år, i regi av Gösta och Elsa. Gunvor Sedvall blev kvar tills firman lades ner. Då hade hon fyllt 50 (1963) och färgfotot hade blivit tillgängligt för alla med kamera. Hemma hos henne på Brynäs hänger flera av chefens landskapsmålningar.
– Alla hans anställda fick en målning, när han stängde firman.
Barbro Sollbe (Se mer av Barbro Sollbe genom att klicka på hennes namn).
——————————————–
april 01, 2013
Sammanställt av – lisse-lotte@danielson