Publicerat i GEFLE DAGBLAD TORSDAG 11 FEBRUARI 2010
Från Åke Nyléns tidningsurklipp.
Här roade sig morfars mor och far
Hur grå och trist den här ungefar 80 år gamla flygbilden än ter sig så skildrar den ändå på ett mycket upplysande sätt Gävles nöjesliv under första delen av det förra seklet. Ja, inte kroglivet för det fanns åtminstone delvis utanför bild, men väl platserna för våra tivolin.
Det såvitt man vet första tivolit fanns i korsningen Västra vägen – Staketgatan, och det finns inte med i bild. Gefle Tivoli, som det hette, stängdes 1901 då den stora slöjd- och hantverksutställningen lockade alla besökare till sig.
Denna utställning hölls i området vid siffrorna 1och 2, men av den fanns inget kvar då bilden togs. I stället hade Gefle IF fått en nästan egen anläggning för i första hand träning, Norrtulls idrottsplats (1). Intill den låg Nysätra (2) – och där arrangerades storslagna sommarfester från 1920 till 1932. Föregångare till de cityfester som vi alla minns.
Dessförinnan hade sommarfester arrangerats vid nuvarande Norrtull utanför bild och på Skyttegården (3). Det var ett område som ursprungligen hade använts för skolbarnens skytteövningar men också som träningsplan för framförallt Gävle GIK.
Ett nöjescentrum var också Borgarskolans gymnastiksal (4). Mellan 1921 och 1949 ordnade GGIK varje nyårsafton dans där under namnet Pelarsalongen, men det är en annan historia.
En fylligare berättelse om Gävles tivolihistoria finns på GD.se. Där kan du bland annat läsa om “hantverksmässan” 1914, om Arkadien 1915, om idrottstävlingar, tvåvåningskaruseller och om dykaren som var Europas bäst betalde artist.
Orienteringspunkter i övrigt på bilden:
5. Borgarskolan.
6. Pixfabriken.
7. F. Ahlgrens Tekniska Fabrik.
8. Vasaskolan.
9 Gävle teater.
10 Östra skolan.
11. Grand Central Hotel.
12. Alderholmen.
Ulf Kriström
——————————–
14 januari , 2013
Sammanställt av – lisse-lotte@danielson.be