Publicerat i Gefle Dagblad lördag 7 september 1985
Från Åke Nyléns tidningsurklipp
Tacka sprintern för Strömvallen.
KLICKA PÅ BILDEN FÖR ATT FÖRSTORA DEN
Varje Extern länk öppnas i ett separat NYTT fönster. När ni har läst texten, STÄNG detta för att återgå till denna sida.
DEN HÄR porten leder in till en av landsortens vackraste idrottsplatser — Strömvallen i Villastaden. Den som ritade läktarna var Erik Vestergren. Han var en utmärkt 20-talsklassist, varom läktaren är ett gott vittnesbörd. Erik Vestergren var född i Gävle 1885. Han avled i Stockholm 1962. Förutom Strömvallen har han ritat flera villor i Villastaden.
Gävle har Isaac Westergren till stor del att tacka för tillkomsten av Strömvallen. Isaac Westergren var innehavare av firma Isaac Westergren & Co och Gävle Såpfabrik, som grundats av fadern 1872. Isaac Westergren var i början av seklet Sveriges bästa sprinter med revolutionerande träningsmetoder. Han brukade, inte utan fog, kallas för, Sveriges första moderna idrottsman.
Isaac Westergren gjorde sin största insats som ledare vid tiden omkring 1920 då han ledde den svenska olympiatruppens träning. Isaac Westergren fick hjälp med finansieringen av läktarbygget inte endast av stadens idrottsmän utan även av hundratals skolungdomar som genom att sälja tegelstenar till läktarbygget bidrog ekonomiskt.
På insamlingslistorna fanns det kuponger i form av små tegelstenar. Kupongerna kostade 25 öre stycket.
DEN 3 JUNI 1923 kunde den nya idrottsplatsen invigas med flygande fanor och klingande spel. Hälsinge regementers musikkår under ledning av musikdirektör Ivar Widner spelade, 200 sångare sjöng, idrottsmän och scouter defilerade, konsul Isaac Westergren höll högtidstalet och stadsfullmäktiges ordförande linjemästare A J Andersson mottog idrottsplatsen på stadens vägnar.
Dåvarande stadsrådet Sven Lûbeck förklarade den nya idrottsborgen invigd. Efter invigningen följde idrottstävlingar i vilka deltog den tidens främsta idrottsmän med löparen Edvin Wide i spetsen.
DÅ MAN invigde den “nya” idrottsplatsen 1923, var det en gammal idrottsplats från 1903 som hade moderniserats och försetts med läktare samt utvidgats, som man återinvigde.
Gefle Idrottsförening hade från sin start 1882 fått nöja sig med provisorier för sitt idrottsutövande. I dåvarande kaptenen sedermera majoren Gustaf Nyström, som var stadsfullmäktig, fick föreningen en intresserad förespråkare för idrottsplatsens ordnande i Gävle.
Han motionerade om anläggandet av en idrottsplats i Stadsträdgården. Denna motion avslogs emellertid.
Sin slutgiltiga lösning erhöll frågan i september 1900 då stadsfullmäktige beslutade att de så kallade Mattonska vretarna kostnadsfritt skulle upplåtas åt Gefle Idrottsförening “för dess övningar och tävlingar samt med förpliktelse att åtaga sig vården och underhållet av platsen, dock med rättighet för andra sällskap och föreningar samt enskilda att efter anmälan öva idrott på fältet”.
De Mattonska vretarna är den plats där Strömvallen nu ligger.
UR EN årsskrift citerar jag följande: “Tack vare Stadsfullmäktiges frikostighet äger nu Gefle samhälle ett idrottsfält, som i många avseenden torde söka sin like i vårt land, beläget som det är mitt emot vår vackra stadsträdgård invid Gavleån, vars forsande vatten på varma sommardagar skänker svalka åt luften och håller den fri från damm, ett idrottsfält, som redan i och för sig är en verklig prydnad för vår stad och kan räknas till en av dess sevärdheter. Stor är också den tacksamhetsskuld, varuti icke blott GIF utan alla som älska manlig idrott i vårt samhälle, stå till den myndighet, som med varm hand skänkt det släkte som nu lever och dem, som komma, ett ypperligt medel att i ungomen utveckla sig i sund riktning. Och kommande släkten skola med tacksamhet minnas Överstelöjtnant Gustaf Moberg, som med vidsynt framtidsblick åtog sig de ungas sak och förde fram den till seger”. (Överstelöjtnant Moberg var den man som förhandlade med stadens myndigheter och idrottsföreningarna angående idrottsplatsens utformning).
FÖRST ÅR 1903 kunde idrottsplatsen vid Strömdalen tagas i bruk. Den 29 augusti 1915 anordnades svenska mästerskapen i allmän idrott på Strömdalens idrottsplats. Gefle Dagblad skriver: “De i går härstädes hållna tävlingarna om 1915 års svenska mästerskap i allmän idrott voro ett gott bevis för att Gefle som idrottsstad bör räknas som en av landets främsta. Vi äga en idrottsplats som ej står tillbaka för någon, Stadion undantagen”.
Av referatet framgår att tävlingarna bevistades av 5 000 åskådare och att tävlingsdagen förlöpte under strålande sol och nästan vindstilla.
Det var frivilliga krafter som skötte administrationen av idrottsplatsen från början. För skötseln av den tillsattes år 1903 en kommitté bestående av kamrer Otto Säfvenberg, revisor Robert Carrick och banktjänsteman A Hammar. GIF, IFK och GSGF uppförde var sina paviljonger för idrottsmaterial.
En redan befintlig lada på idrottsplatsen inreddes till avklädnings- och duschrum.
Avklädningsrummet sköttes av en kulla. Hon torde ha varit den enda avlönade befattningshavaren på idrottsplatsen. GIF:s idrottspaviljong finns fortfarande kvar och tjänstgör nu som sommarstuga i Djuphamnsviken på Norrlandet. Sedan läktarbygget kommit tillstånd och idrottsplatsen ändrat namn från Strömdalen till Strömvallen bildades föreningen Strömvallens vänner 1926 som ekonomiskt stödde idrottsplatsen. Denna förening avvecklades 1962.
DET FINNS väl ingen plats i staden som skänkt gävleborna så mycket spänning, dramatik och glädje under årens lopp som Strömvallen. Jag tänker då på 1920- och 1930-talen. På Svenska Flaggans dag marscherade skolorna, olika föreningar och korporationer upp till Strömvallen där man defilerade framför hedersläktaren samt ställde upp sig i led på fotbollsplanen under det att 14 :s musikkår spelade.
Nationalsången sjöngs och flaggor utdelades. Gymnastikuppvisningar och tävlingar avlöste varandra.
Idrottsmännen som var välkända hade smeknamn som “Hogga” (Holger Karlsson), “Kusken” (Ture Svensson) och “Romjanne” (Gunnar Jansson) som var uttagen i landslaget till en match i Rom men ej kom iväg. Alla dessa var fotbollsspelare.
Friidrottarna hade även smeknamn. “Staverik” (Erik Nilsson) som blev svensk mästare i stavhopp 1927 på 3,70 meter och återupprepade bragden 1929 på 3,90 meter med flera.
Ja, det här var endast ett axplock. Idrottsstjärnor som Gunder Hägg, Henry Eriksson, Gösta Bergkvist, Olle Åberg tillhörde vår generation och har därför ej medtagits.
SEDAN 1947 har alla gävlebor kunnat se konstnären Olof Ahlbergs staty “löparen” till vilken Gunder Hägg stått modell. Den tillkom efter en namninsamling varvid 3 000 gävlebor lämnade bidrag. 1943 hade Gunder Hägg gjort en bejublad turné i USA. Vid hans hemkomst ordnades ett hyllningsmottagande på Strömvallen. Vid detta tillfälle insamlades pengar, som så småningom bekostade statyn.
————————————-
juni 23, 2013
Sammanställt av – lisse-lotte@danielson.be