En magnifik villa med tinnar och torn står i lågor. Flammor och rök stiger högt mot skyn och branden syns över nästan hela Gävle. Elden får snabbt fäste och ingenting kan räddas. Det är inte meningen heller, och polisens närvaro beror inte på att man ska försöka hitta den som orsakat ödeläggelsen – för det vet man redan – det är brandkåren!
Det var 1967 som Gävle stad bestämde att Villa Rettig skulle brännas ned. Och det flesta tyckte nog inte att det inte gjorde så mycket. Kåken var svårt förfallen och det var inte mycket som påminde om dess forna glansdagar.
Det var i slutet av 1800-talet som den rike tobaksfabrikören John Rettig hans hustru Antonie låtit bygga huset där ute på Brynäsudden, en elegant sommarvilla i tre våningar med tjugo rum, två balkonger och tre verandor. Paret testamenterade fastigheten till Gävle stad som inte riktigt visste vad man skulle använda den till. Inredningen hamnade på Länsmuseet och på 1940-talet flyttade socialdemokratiska ungdomsklubben in i den gamla kapitalistvillan. Sedan höll en del firmor till där innan huset lämnades åt sitt öde.
Tre år tidigare, 1964, hade Brynäs herrgård, som också en gång ägts av makarna Rettig, jämnats med marken. Gävle stad köpte huset 1936 och sedan dess hade många hyresgäster kommit och gått medan putsen flagnade. I början av 1960-talet vågade stadsdelens ungar knappt gå i närheten av det förfallna kråkslottet, i all fall inte om kvällarna. Men de lyssnade gärna på de fasansfulla spökhistorier som berättades om den byggnaden.
Ulf Ivar Nilsson
Utdrag ur hans bok Gävle på 1900-talet 1950-1999.
(Själv älskar jag denna bok och vet via vår FACEBOOK-Grupp, ”Vi som tycker Gävle var finare förr” att den handlar om precis den tidsperiod som man kommenterar mest just nu. Köp den till er själv eller ge bort den i present! Jag är helt opartisk när jag skriver detta och har inga som helst vinstintressen. / Lisse-Lotte Danielson).
Här kan man köpa boken om man inte hittar den i Gävle:
———
Publ. 2015-04-16 av Lisse-Lotte Danielson för Gavledraget.com