Artikelserie i Gefle Dagblad 1958 – 1962 : Bland Kåkar och Gränder på Gamla Söder.
Anteckningar ur Gävle stadsprotokoll, domböcker och andra handlingar
Den forna skeppsbyggmästaregården som blev “Nubbens” ölkrog
En jämförelse mellan Christopher Stenklyffts karta över Gävle av år 1706 och Lindenbergs av åren 1742- 1747 ger vid handen, att bostadsbebyggelsen längs Nedre Bergsgatan till övervägande delen måste ha tillkommit under 1700-talet Dessförinnan fanns där endast ett och annat uthus och lador, utspridda i hagarna och backarna.
En uppgift i 1758 års tomtbok om att tomten till den blivande fastigheten Nedre Bergsgatan 3 — numera helt utraderad av och uppsugen i 1950-talets stora bebyggelseomdaning på Gamla Söder — blivit avmätt först så sent som 1724, kommer följaktligen icke som någon överraskning. Denna avmätning torde ha skett för skeppsbyggmästaren Daniel Johanssons (d. 1735) räkning, och allt tyder på att det också var just han, som först bebyggde tomten. Stadens äldre handlingar lämnar i övrigt mycket sparsamma uppgifter om denne man, om vilken församlingens död- och begravningsbok endast upplyser, att han gick hädan “genom en hastig, dock förmodeligen salig” död, och att han fem år senare följdes av sin till namnet okända maka.
Gården stannade emellertid kvar i släktens ägo ännu några år. Skeppsbyggmästaren hade nämligen en dotterson vid namn Anders Lindlöf, som av tomtböckerna att döma själv fått gården i arv eller möjligen som av arvingarna befullmäktigad avyttrade fastigheten 1745 för 250 dal. kopparmynt till timmermannen Johan Jonsson Axberg (d. 1770). Om denne sökt och fått fastebrev på gården, har icke kunnat fastställas, ej heller på vilket sätt den sedermera kom i händerna på sjömannen, skepparen, postföraren och åkaren Carl Flygare (d. 1815), men eftersom Flygare i sitt första äktenskap var förenad med Cajsa Stina Axberg (d. 1802), troligen dotter eller nära släkting till ovannämnde timmerman, kan man väl gissa att Flygares husbondskap sammanhängde med ett hustruarv.
Själv var Flygare bördig från Söderala och son till kronobåtsmannen därstädes Johan From. Han hade redan två år seglat med fartyg i fraktfart mellan Söderhamn och Stockholm, när han 1778 skrevs in vid Gävle sjömanshus som matros. Tio år senare, då han avfördes ur rullorna, kallas han timmerman, och omkring 1800 nämnes han skeppare. I sistnämnda egenskap är han emellertid okänd i sjömanshusets annaler, och därav får man väl draga slutsatsen, att han endast förde någon mindre skuta i kustfart. Han tycks också snart ha bytt yrke, kallas 1809 postförare och 1815 åkare.
Efter första hustruns död gifte han om sig och fick i sina båda äktenskap en rad barn, av vilka dock den ende sonen, Johan Flygare, dog endast 21-årig som handelsbetjänt. Några år efter skeppare Flygares bortgång såldes gården på auktion 1822 till lantmätaren Isac Jäderström (f. 1776, men Flygares familj bodde dock flera år kvar i gården som hyresgäster hos den nye ägaren. I fortsättningen bytte gården ideligen ägare, i många fall genom auktionsinrop, och ofta behöll de nya innehavarna den endast ett par år innan de åter sålde den. Det var mestadels hantverkare av olika kategorier — gelbgjutare, svarvare, skräddare, bryggare etc — som kom att inskrivas i gårdens ägarelängd, men även en och annan yrkesman av annat slag. Sålunda innehades gården tre år i början av 1830-talet av den tidigare omnämnde garverifabrikören Johan W Adler och efter honom under ett år av kofferditimmermannen Anders Westling. Längsta tiden, inalles 23 år, under 1800-talets senare del var den i arbetaren Per Hemgrens familjs ägo. Ännu längre beboddes den dock av sin siste private ägare, skofabriksarbetaren John Emanuel Lundgren och hans släkt, som tillträdde den 1923 och 31 år senare (1954) sålde den till Gävle stad för 25.500 kr.
I gårdens ägarelängd förekommer under 1800-talet även ett annat namn, som tilldrar sig särskild uppmärksamhet. Det är C. A. K. Nobelius, som i gårdshandlingarna tituleras kypare Nobelius (f. 1845, d. 1893), vars fullständiga förnamn var Carl Albin Knut, var infödd gävlebo och en av de yngsta i en stor syskonskara. Hans farfar, logarvaren Olof Nobelius, som var född i Uppsala, fick burskap i Gävle 1783, och till Gävle kom också något senare hans yngre broder Immanuel som läkare. Immanuel, som förut varit fältskär i svenska armén och därunder “försvenskat’* sitt latininspirerade efternamn till Nobel, var farfar till den frejdade uppfinnaren Alfred Nobel, vars minne alltjämt bevaras I tacksamhet av hela den vetenskapliga världen på grund av hans stora donation, de s. k. nobelprisen.
Kyparen C. A. K. Nobelius trädde i unga år i tjänst hos krögerskan Maria Christina Dahlin (i 1827, d. 1881), och 1869 förenades deras öden ännu fastare genom ett regelrätt giftermål. Under åren 1871—1874 drev de en ölkrog i den av dem inköpta gården på Gamla Söder, en rörelse som sedermera fortsattes av gårdens nästa innehavare, bryggaren J. Wadman.
Enligt en släktkrönika, skriven av f. d. kronolotsen i Gävle August Westerberg, flyttade familjen Nobelius 1874 till Hudiksvall och övertog där en liknande affär, inrymd i en av Hudiksvalls sprit- varuförsäljningsbolag ägd fastighet, och 1880 anges Nobelius som ensam ägare till bolaget. Hans krog var sannolikt den nuvarande restaurangen “Hörnan“, populärt kallad “Nubben“, och samma smeknamn lär också Nobelius själv ha burit under sin hudiksvallstid. “Om så är, att härledningen är riktig”, säger Westerberg i sin krönika, så har Nobelius “berikat svenska folkets ordförråd med ett ord, som stått sig genom tiderna”.
Fru Nobelius, som avled 1881, beskrives som en enkel och anspråkslös kvinna, aktad och avhållen i vida kretsar. I det tysta utövade hon stor välgörenhet, och hur paradoxalt det än må tyckas lyckades hon förena ett religiöst liv med sin värdshusrörelse. I ett versifierat eftermäle i en ortstidning heter det om henne bl.a.:
Lifvets dag syns likväl alltför kort;
när som vän från vän här slites bort,
ty gemensam är nog allas lott, fast ej lika öden alla fått.
Många fält det finns att verka härs
mycken nöd — min nästa alla är
tänkte du och gjorde oombedd ofta godt, af goda hjertat ledd.
Ofta hade du en vänlig blick, än ett ord, som varmt till
hjertat gick. Tvista ej, du sad’, än räcks en skärf.
Gud dig manar till ett bättre värf.
Hvila ljuft, och helgad af Guds ord
må din hydda fästas vid vår jord,
och din ande, frälst med
segersång, frälsta vänner helsa få en gång.
Makarna Nobelius hade endast ett barnf sonen Albin Valfrid, som i juni 1887 drunknade jämte tre andra ungdomar under en segeltur utanför Hudiksvall. Först efter hans bortgång gifte fadern om sig med Ulrika Sophia Blomqvist, som lär ha varit anställd hos honom redan medan hans första hustru levde. 1892 flyttade Nobelius åter till Gävle, där han fyra månader senare avled, knappt 50 år gammal. Hans andra hustru levde till 1917.
Där alla gårdens söner blev sjömän och alla döttrar sjömanshustrur
Genom sitt berömda indelningsverk skapade konung Karl XI åt landet den indelta armén, vars soldater på landbacken motsvarades av kronobåtsmännen till sjöss. För båtsmanshållet svarade de socknar och städer, som låg längs kusterna, och dit hörde ju också Gävle, som för sin del var ålagt att utrusta och hålla 25 ordinarie kronobåtsmän och därtill i förekommande fall lika många s. k. fördubblingsbåtsmän.
Liksom soldaterna ute i socknarna fick båtsmännen sig ofta tilldelade bostadsplats i samhällenas utkanter på den minst värdefulla tomtmarken, och detta är kanske också förklaringen till att 1758 års tomtbok upptar kronobåtsmannen Gabriel Mattsson Lustig (f. ca 1684, d. 1754) som första namn i ägarelängden för gården Nedre Bergsgatan 7, där stadsbebyggelsen såsom framgår av samtida kartor slutade vid 1700-talets mitt. Om Lustig berättar f. ö. handlingarna, att han var bördig från Västland, och bland hans barn nämnes sonen Gabriel (f. 1714), som i unga år sattes i krukmakarlära.
Huruvida Lustigs lilla stuga tillhörde honom själv, är icke bekant; det är lika troligt, att både den och tomtmarken ägdes av staden och återgick dit efter hans frånfälle, även om detta antagande i viss mån motsäges av att Lustig ännu 1758, dvs fyra år efter sin död, står antecknad som fastighetens ägare. Därmed må nu vara hur som helst; i varje fall tyder stadens mantalslängder på, att tomten i åtskilliga år därefter stod obebodd, ända tills namnet Eric Hedin dyker upp i ägarelängden någon gång före 1791.
Eric Hedin (f. 1746, d. 1817) var bondpojke från Häcklinge i Valbo och uppges ha inflyttat till Gävle 1768 för att där försörja sig som muraregesäll. Sannolikt bodde han därvid till att börja med hos någon murarmästare, men i samband med att han 1777 äktade Maria Margareta Fahlstedt uppstod väl också hos de nygifta längtan efter ett eget hem.
Återuppbyggnadsarbetena efter den stora stadsbranden 1776, som huvudsakligen drabbade kvarteren kring rådhuset, gav säket den unge muraren goda inkomster, och möjligen var det också vid tiden för giftermålet, som han skaffade sig gården på Gamla Söder. Mycket tyder emellertid på att den gamla Lustig-tomten, som då betecknades med nr 141 i l:a kvarteret, kom att utökas till att åtminstone delvis omfatta även gamla tomten nr 139, förmodligen sammanhängande med Nedre Bergsgatans tillkomst och reglering, som måste ha skett ungefär vid denna tid. Åtminstone finns Hedin upptagen på sistnämnda tomtnummer i 1785 års mantalslängd. I alla händelser kom gården att i fortsättningen bli en verklig släktgård ända fram till 1957, då den inköptes av Gävle stad för 22,500 kr, för att något år senare helt utplånas till förmån för den moderna bebyggelsen. Men därjämte blev den också en av Gamla Söders mest tvättäkta sjömansgårdar, i det att så gott som alla i gården födda pojkar gav sig havet i våld. Undra då på att gårdens sista private ägare, överlotsen August Westerberg, hade rika traditioner att falla tillbaka på, när han på ålderns dagar skrev ned den släktkrönika, varur en stor del av följande uppgifter hämtats.
Hedins maka, som i dopboken kallas endast Maria, men sedermera tillägges även förnamnet Margareta, var dotter till f. d. artilleri- hantlangaren på Fredriksskans, sedermera brandvaktskarlen i Gävle Jöran Fahlstedt (f. ca 1726, d. 1760) och kom till världen samma år som fadern dog. Modern, som hette Margareta Gabrielsdotter Häger, gifte sedan om sig med sjömannen Eric Holm, varför dottern stundom officiella sammanhang inte bara går under styvfaderns efternamn, utan även tituleras “kofferdifarardotter”.
I den Hedinska familjen föddes med tiden fem söner och tre döttrar, av vilka dock två av gossarna dog i späd ålder. De övriga tre pojkarna — Eric (f. 1778), Anders (f. 1783) och Lars (f. 1793) – gick i unga år till sjöss, men rymde snart från sina fartyg och lät därefter ej mera höra av sig.
Det blev i stället äldsta dottern, Greta Catharina Hedin (f. 1781, d. 1845), som efter föräldrarna fick ta hand om gården. Hon hade 1802 gift sig med sjömannen Jan Thorell (f. 1775), men när äktenskapet hade varat endast något över två år, nåddes hon en dag av budskapet om att maken hade “fallit till döds i Collgeri”, och i slutet av juni 1805 skedde så själaringning över honom i hemstadens kyrka.
Men två år senare fann änkan en ny livsledsagare i brädbäraren Jan Wennqvist (f. 1779, d. 1821) och det är kuriöst att konstatera hur historien därmed återupprepar sig. Av familjen Wennqvists två söner och tre döttrar gick nämligen båda sönerna till sjöss. Johan Eric, den äldre av pojkarna, inskrevs vid Gävle sjömanshus 1830 Efter att under ett par års resor ha prövat sjömanslivet ombord i olika gävlefartyg, lämnade han hösten 1835 hemstaden som lättmatros på fregattskeppet “Norden” (211 svåra läster), destinerat med trä och tjära till Spanien. På återresan därifrån intogs i Torreviejs 3000 tunnor salt för Norge, där fartyget sedermera såldes, men lättmatros Wennqvist hade då tydligen redan mönstrat av, när “Norden” anlöp te Göteborg, och därmed försvinner han ur historien för en lång tid framåt.
Tre veckor före Johan Eric Wennqvist hade hans yngre broder Carl Peter (f. 1812) mönstrat in som kock på ett annat gävlefartyg, och tre år senare (1833) rymde han som jungman från barkskeppet “Anna Wilhelmina“, medan fartyget låg för lossning i Mawyork. Fyra år därefter dök han emellertid ånyo upp i hemstaden och gjorde samma år som matros en resa med fregattskeppet “Gevalia“, som på återresan grundstötte på “västra underhällen vid Björn” 1841 förhyrde han sig med barkskeppet “Wilhelmina” (181 läster) på New York, men på återresan, då fartyget strax före jul låg i Hellevoetsluis i närheten av Rotterdam rymde Carl Peter ännu en gång.
De hemmavarande svävade under de följande åren i okunnighet om de båda brödernas öden i främmande land. Deras äldsta syster, Maria Margareta (f. 1816. d. 1888) hade 1841 blivit maka åt sjötimmermannen Lars Eric Sandin (f. 1815, d. 1898), torparson från Kastet i Gävle, vilken som 16-åring gått till sjöss 1831 och redan på sin första resa fick ordentligt känna på sjömanslivets avigsidor, då barkskeppet “Minerva” vintern 1832-1833 strandade på jylländska kusten under svår storm. Om denna förlisning berättar August Westerbergs släktkrönika bl. a. följande detaljer:
Efter flera fruktlösa försök att komma i förbindelse med land fann styrmannen slutligen på råd. Han hade ombord en lår, vari han förvarade en del skomakaregrejor, och denna lår påstacks nu en smäcker lina, vräktes överbord och fick driva med sjöarna mot land, där kustbefolkningen bildade kedja genom att ta varandra i händera och på så sätt lyckades fånga in låren. Den förste ombord, som sedan surrades fast vid denna improviserade livräddningsbåt för att halas i land, var just den unge kajutvakten Lars Eric Sandin, och sedan räddades på samma sätt de övriga ombordvarande, bland dem kaptenens hustru och hennes nyfödda barn.
De räddade togs väl om hand av kustbefolkningen, och kaptenen med familj jämte kajutvakten Sandin fick därvid tak över huvudet hos strandfogden, där de “nödekiperades”, medan deras genomvåta kläder torkades. Till sin egen sorg och blygsel och samtidigt kamraternas munterhet måste Sandin därvid skruda sig i en särk tillhörig husets dotter, men, fortsätter krönikören, “det värsta var dock att plagget ej på långa vägar räckte till att skyla vad som skylas borde, men litet är dock bättre än intet. Minst lika svårt var det för 17-åringen, när han till råga på “ett namnlöst enlände” måste skruda sig i en kjol, tillhörig mor i huset, men nöden har ingen lag, det var att med eller utan protest ta emot vad som bjöds. I en kammar- eller kökspigas skepelse var det att “gå frun till handa”, men det blev ju kojdags och slut även på den dagen. Dagen därpå hade stormen bedarrat och fartyget låg nu uppslaget så nära stranden, att man torrskodd kunde gå ombord”.
Besättningen blev nu avmönstrad och fick resa hem, men kaptensfamiljen och kajutvakten blev kvar, medan lasten bärgades och såldes på auktion. Sedan återvände också de till Gävle, största delen av vägen efter häst och släde.
Denna äventyrliga inledning skrämde dock ej Sandin från sjön. Han fortsatte att segla, steg med åren i graderna, gick några resor som konstapel ombord och lärde sig slutligen till sjötimmerman. De sju haven blev hans andra hem, sju gånger anlöpte han New Orleans, och hans färder gick i fortsättningen utan olyckor ända till 1850, då hans fartyg, t*riggen “Sylphid“, gick på ett korallrev vid Tortugas-öarna och blev vrak. Hela besättningen räddades även denna gång, men blev sedan nödtvången att en längre tid stanna kvar på öarna, innan möjlighet yppades att komma därifrån.
Under vistelsen på Tortugas kom Sandin en dag in i en koja, där två män uppehöll sig och under samtalets gång kom det fram, att de var svenskar och — gävlebor. Bröder var de också, men döm om Sandins förvåning, när det visade sig att de två männen var hans för många år sedan försvunna svågrar Johan Eric och Carl Peter Wennqvist, som hamnat här som “fiskare”. Hur de två bröderna träffats och blivit bofasta i denna avkrok av världen, tidigare bekant som en tillflyktsort för sjörövare och sedermera för smugglare, är icke bekant, och det är väl inte heller så säkert, att inte de två Wennqvistarna hade ett mera ljusskyggt näringsfång än de ville låta påskina. “Farvattnen i denna del av Mexikogolfen voro”, säger Westerberg i sin krönika, “svårnavigabla genom den starka strömmen genom Florida Strait. Det berättas, att enbart vid Key West årligen förliste ett 50-tal fartyg, och att “bärgningen” av dessa var en av befolkningens viktigaste sysselsättningar”.
Om bröderna Wennqvist kom att stanna på ön för gott vet man ej; de hördes aldrig mera av och dödförklarades slutligen 1901 i samband med ett arvsskifte.
Lars Eric Sandin däremot fortsatte sina färder på haven mot nya upplevelser och nya äventyr. Ibland var det korta resor, men mestadels seglade han på långväga orter, och ibland kunde det förflyta både ett och två och tre år, innan han återkom till hemstaden. Han fick uppleva, hur gula febern reducerade besättningarna, han fick pröva på skörbjuggens härjningar, som resulterade i att tänderna lossnade på folket ombord, men som den originella ordningsmänniska han var, så plockade han reda på spillrorna av sitt eget decimerade mungarnityr, paketerade dem och daterade de små paketen med stränga order till sina efterlevande om att hans tillhörigheter av detta slag skulle följa honom i hans kista. Ännu en grundstötning fick han vara med om, då fregattskeppet “Tropic” på hemresan 1871 tornade på östra ändan av Finngrundet, men ett kanske ännu värre äventyr upplevde han 1861 ombord i barkskeppet “Louise” destinerat till Kina.
“Den 30 december år 1860, då så gick vi från Kap”, skriver Sandin i sin dagbok. “På nyårsafton fick vi stek till middag och en sup, en butelj till kaffet på eftermiddagen, och om kvällen så fick vi stek och gröt och fisk och potatis och en butelj cognac och en butelj vin till nyårskvällen, nyårsmorgon en butelj brännvin och en butelj vin till kväll.”
“1861 den 6 januari passerade vi Amsterdamön, den ligger på 77 grader longitud ost.”
“Den 14 februari, torsdag, då så slog åskan ner på stormasten och slog sönder flögen och sedan ner efter märsskoten och ner i däcket och sedan sprängde mastkragen. Och skinklarna dom gick sönder. Och sedan gick han under däcket och bröt opp tre plankor från pumparna till storluckan, så att den gick sönder”.
Det var ett ruskigt äventyr som gav timmermannen åtskilligt extraarbete, men än värre skulle det bli. En dag, när fartyget låg i stiltje i närheten av några mindre öar, kom tre stora kanoter, fyllda av infödingar paddlande mot dem, så att bogvattnet lyste lång väg i solen. Syftet med det tillämnade besöket var lätt att ana, och “Louises” skeppskanoner stod laddade med skrot, färdiga att med kortaste varsel tagas i bruk.
När kanoterna kom inom lagom skotthåll, kommenderade skepparen eld, och båda kanonerna fyrades av mot den mellersta kanoten, som skadades svårt. Under den villervalla, som därvid uppstod bland de angripande infödingarna, och som underhölls genom musköteld från “Louise”, hann besättningen ladda om kanonerna och gav angriparna ännu en salva. Under tiden hade en vindkåre kommit, och fartyget började åter skjuta fart, och tur var väl det, då ännu flera kanoter närmade sig. Men inseende det fruktlösa i att försöka upptaga förföljandet av “Louise”, som nu fått vind i seglen, ägnade sig infödingarna nu i stället åt att fiska upp sina kapsejsade kamrater.
1871 gjorde Sandin sin sista sjöresa och gick i land för gott efter 42 års seglation, men hans fallna sjömansmantel axlades i stället av hans båda söner, Erik Gustaf (f. 1842, d. 1926) och Carl Axel (f. 1858, d. 1909), och så kom det sig att historien ännu en gång upprepade sig, i det att Sandins dotter Lovisa Augusta (f. 1850, d. 1917) så småningom fick ta hand om släktgården på Söder, medan bröderna seglade vida omkring på världshaven.
Sjötimmermannen Erik Gustaf Sandin hade 33 års seglingar bakom sig, när han endast 50-årig lämnade sjön, och hade under dessa tre decennier hunnit med bl. a. en rymning i Melbourne 1866 och ett skeppsbrott med barkskeppet “Iris” av Gävle, som förliste utanför Thames 27 oktober 1881. Han arbetade sedan vid Atlas-slipen i hemstaden, blev änkeman 1914 och vårdades därefter av en dotter till sin bortgång. Han var då 84 år gammal.
Brodern Carl Axel Sandins levnadssaga är inte mindre märklig, snarare tvärtom. Han var den yngste i syskonskaran och fick också förmånen att gå i hemstadens läroverk, men som en första klass vildbasare trivdes han inte inom skolans väggar mer än fyra år. Han luktade sedan på olika yrken i land, innan han äntligen 1875 drev sin vilja igenom att få gå till sjöss. Redan efter ett par års seglatser började han läsa på styrmansexamen, som han avlade våren 1878, och 1882 satte han pricken över i:et genom att gå ut som etta i sjökaptensexamen, samma år som han gifte sig.
En tid gick Sandin i flodfart i Argentina och förskaffade sig därunder också argentinska papper som flodlots, gick sedan i svensk kustfart som skeppare på eget fartyg och trädde så i Stockholms transport- & bogseringsaktiebolags tjänst som befälhavare på dess kustbåtar, “Kustkännare var han ej då”, berättar Westerberg i sin krönika, “men en utomordentlig kortläsare. Därtill var han ett stycke våghals. En vår med drivis i havet kom han till Bremö utanför Sundsvall med ett pråmsläp. Sundsvallsbukten var full av drivis med några öppningar här och var. Efter en stunds sökande finner han en lämplig öppning mellan Revudden och det utanför liggande grundet Revhällan, Nu skedde något, som aldrig tillförne skådats från lotsutkiken. Båt och släp tog vägen innanför Revhällan close efter Bremö-landet och slingrade sig igenom mellan isstyckena. Att passagen var ett vågspel kan så tyckas, men det var det nog ej från hans sida sett, som helt litade på sin förmåga i avståndsbedömning”.
1902 blev han så befälhavare på Transportbolagets “Chapman“. På en resa från S:t Petersburg (nuvarande Leningrad) varvid han som passagerare hade hustrun och tre av barnen ombord, mötte han frisk kuling i Östersjön. Det tungt lastade fartyget sprang läck, varför man måste sätta kurs på Gotska Sandön som närmaste land, men för säkerhets skull lät han en del av folket gå i livbåtarna, som togs på släp. Innan man ännu fått land i sikte, gick dock “Chapman” till botten. Den siste ombord var kapten Sandin själv, som sprang ner i sin hytt för att hämta sin klocka, hans premium från sjökaptensexamen, och därefter kastade sig i sjön och simmade till livbåten. Händelsen medförde en på sin tid mycket uppmärksammad process mellan Transportbolaget och kaptenen, som anklagades för att ha haft för hög däckslast.Han frikändes dock slutligen från ansvar.
Ännu några år stannade Sandin på sjön, men måste slutligen 1908 dra sig tillbaka på grund av sjuklighet.
Som tidigare nämnts var det även i denna generation en flicka i släkten, som fick ta hand om den gamla fädernegården på Söder, medan bröderna seglade på jordens alla hav. Lovisa Augusta Sandin gifte sig släkttraditionsenligt med en sjöman sjökaptenen Anders Westerberg (f. 1846, d. 1892). Själv var dock denne aldrig bosatt i makans fädernehem, dit hustrun återflyttade först som änka, sedan maken, knäckt till hälsan av fyra skeppsbrott och sjukdom, gått bort ännu icke 50 år gammal. I sina sista avskedsord till hustrun yttrade han bl. a.:
— Vad du gör, Lovisa, men släpp aldrig pojken till sjöss!
Men pojken August Anders Westerberg (f. 1883), hade sjömansblod i ådrorna sedan flera generationer både på fars och mors sida och var uppväxt i en sjöstad med företrädesvis skeppsvarven som lekplats, och till havet stod också hans håg. Modern gjorde väl vad som stod i hennes makt för att få honom på andra tankar, men sedan morfar på sin dödsbädd givit honom 10 kr. till ett par sjöstövlar, var alla övertalningar förgäves.
Från “Hopp-i-land-Kalle” på Åkersons “Flora” om ca 10 registerton och 10 hästkrafter avancerade Westerberg så småningom till jungman på barkskeppet “Chili” av Gävle och prövade sedermera sjömanslivet i flera andra fartyg innan han 1903 avlade styrmansexamen. Sedan följde både reservofficersutbildning i marinen och nya sjöresor med handelsfartyg samt diverse småuppdrag som mellanstick och slutligen kom den dag då Westerberg övergick i lotsverkets tjänst.
Westerberg var den siste private ägaren till den gamla släktgården på Söder som sett så många gävlesjömän födas och växa upp. Gården är nu riven och borta men dess och dess invånares historia finns alltjämt bevarad i den familjekrönika som Westerberg med egen hand skrivit ned och som för kommande släkten finns förvarad i Gävle museums samlingar.
ERIK WICKBERG
—————————-
augusti 18, 2013
Gå till Startsidan. Sammanställt av – lisse-lotte@danielson.be