Lisse-Lotte Danielson, Nostalgi årgång 1945, Gävle – Del 1.

Kindergatten  på Söder 1951

 

Lekskolan – gruppbilden

 

Kindergatten_Gavle_Bild  Klickbar bild När ni vill återvända från bilden till artikeln så klicka på Tillbakapilen.

Kindergattens lilla hus låg mellan de två stora till vänster.

 

Vid 6 års ålder fick vi börja i Kindergatten vilket motsvarar dagens Lekskola. Lillan  står i översta raden som nr 2 från höger med vitt hårband och därefter kommer jag (Lotta) som nummer tre med mörkt hårband. Nummer 4 bredvid mig var min kommande skolkamrat Bengt Larsson som sedan blev min klasskamrat i första och andra klass. De övriga minns jag inte. Lillans riktiga namn vid den tiden var Elisabet Hämlin och själv hette jag Lisse-Lotte Nord efter att ha adopterats av min far. Min biologiske far hette Helge Liljedahl men mina föräldrar skildes  redan när jag var 2 år. Jag var född på Södra Kopparslagargatan 32 och Lillan hade flyttats till sin fostermor på Åkargatan 63.

 

Som vanligt gjorde Lillan och jag sällskap till och från Kindergatten varje dag med undantag av de dagar som vi bråkade och var osams vilket hände litet då och då. Ändå var hon min bästa lekkamrat och vi möttes redan i Sandlådan vid 3 års ålder på lekplatsen framför Navigationsskolan.

 

 

Lisse-Lotte och Kindergattsfröken Alice Holmgren  (Var blyg för fotografen och vägrade vara med men mutades av att få sällskap med fröken.)

 

  Klicka för förstoring.

 

Kindergatten på Söder med Alice Holmgren

Mina minnen från detta är ganska diffusa. Jag minns att vi alla var och en fick en profilteckning (boll, bil, docka etc) som symboliserade varje barn. Denna teckning fanns på kroken för att hänga kläder och bland  skåpen där personliga tillhörigheter förvarades. Vill minnas att detsamma gällde tandborste med mugg men är inte säker.

 

Vi fick ställa stolarna i en ring för att alla skulle ha kontakt med varandra och i mitten satt fröken och läste en saga. Vet att vi fick rita och klistra samt klippa julgranssaker i olikfärgade staniolpapper. Vi fick även lära oss att vika saltkar samt klä ut oss till blåbärs- och lingonris. Den dagen fotografen kom och skulle fota alla barn blev jag av någon outgrundlig anledning blyg och ville inte vara med. Då mutade de mig med att fröken skulle vara med på kortet vilket jag idag är själaglad över  för nu kan jag  alltid minnas hur underbart snäll Alice såg ut.

 

Lillan bodde som fosterbarn längst upp på gatan i hörnet av Köp­mangatan och Åkargatan hos fånggevaldigern Hämlin och hans dotter Karin. Han fick arbete som fång­vaktare.

 

De första dagarna av sin tjänstgö­ring var han åsynavittne till avrättningen på fängelsegården av den så kallade Alftamördaren.” Jag kunde inte äta på flera dagar efter avrättningen”, sa Hemlin till Folke Löfgrens far vid en intervju.

 

Lillan kallade honom för farfar och han var mycket stilig. De bodde på Åkargatan 63 och på gården hade de ett fantastiskt päronträd. På min gård fanns det bara gråpäron vilka lillan i sin tur älskade, så vi bytte ofta frukt och jag fick i min tur  enormt goda päron från detta enorma träd.

 

 

 

När vi skulle börja i första klass hade Södra skolan fått ett nybyggt annex. Min årskull 1945 var mycket stor och från början räckte inte alla klassrummen till utan vi fick under första och andra skolåret gå i Gamla Sjömanshemmets lokaler på Söder som låg bredvid Södra skolans nya annex. Vår fröken var en ängel, åtminstone tyckte jag det och hon hette Helga Sjöberg.

 

Klass_1o2_Helga_Sjoberg_Sjomanshemmet  Klickbart foto.

Själv var jag som synes ett typiskt nyckelbarn med band om halsen.

 

Det blev en skarv i planeringen när Sjömanshemmet skulle rivas och vi  måste flytta över till Söderskolans nya annex då klassrum ännu ej ej fanns tillgängligt så i början fick vi sitta i Laboratoriesalen utan egna bänkar. Minns inte hur vi förvarande vårt personliga material.

 

 

Sjomanskyrkan_1968   Klickbar bild

Sjömanshemmet  1968 strax före rivningen.

 

 

Innergården med utsikt åt nya Polhemsskolan ett antal år efteråt. Allt detta revs strax efteråt.

 

När vi gick i klass 1 på Sjömanshemmet hade vi gymnastik i denna byggnad.

Gamla gymnastikhuset-1

 

På Åkargatan låg även Nya Bageriet vid hörnan till Södra Rådmansgatan 29 och dit fick jag ofta gå och köpa kubb. Denna byggnad passerade vi alltid när vi skulle till gymnastiksalen.

 

Nya bageriet

 

Så här såg det ut inuti affären.

 

Interiör-Nya Bageriet vid Åkargatan

Lisse-Lotte Danielson/Gavledraget.com

 

Gå till Del 2.

Kommentera gärna vad du tycker om detta längst ned på denna sida!

—————————————————-

Januari 02, 2013

Sammanställt av lisse-lotte@danielson.be

1 thought on “Lisse-Lotte Danielson, Nostalgi årgång 1945, Gävle – Del 1.”

  1. Pingback: Lisse-Lotte Danielson, Nostalgi årgång 1945, Gävle – Del 2 | Gävledraget

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top