Publicerat i Arbetarbladet 11/4 2010 av Ulrika Rudberg.
Del 1.
Inledning och presentation: Vem är Bertil Aspenberg?
Ålder: 70.
Familj: Hustrun Jenny, sonen Rickard, 39, med familj, Helsingborg, dottern Lottie, 37, London. Bröderna Rolf, Stockholm, och Per, Gävle.
Bor: I villa i Rydebäck, Helsingborg.
Intressen: Att skriva, fotografera och lyssna på musik, främst jazz och klassiskt. Att umgås med barnbarnen, ettåriga tvillingpojkarna Alex och Emil.
Aktuell: Med en serie om sin barndomsstad Gävle och det färgrika livet kring Stortorget under krigsåren.
Människorna, husen, dofterna och ljuden. Bertil Aspenberg beskriver hur han minns barndomen med nästan fotografisk exakthet. Det var en händelserik uppväxtmiljö och äventyret var aldrig långt borta när bakgårdar, tak, källare och vindar skulle utforskas.
– Våra föräldrar släppte ut oss i en miljö som fått ett skyddsombud att bryta samman, säger Bertil med ett skratt.
Men det är med stor tacksamhet han ser tillbaka på barndomens lyckliga dagar i Gävle som staden såg ut då. Ute i Europa rasade ett världskrig, men för Bertil var det runt trerummaren i huset Kärrlandet 2 som världen snurrade.
– Vår lägenhet låg ungefär där biljettautomaten vid hissarna i Nians parkeringshus står i dag…
Träffade sin fru i England
När rivningsvågen sköljde över Gävle ersattes 1800-talsbebyggelsen kring Stortorget av moderna affärskomplex. Bertil Aspenbergs mor, änka sedan 1966, flyttade till en nybyggd lägenhet på Nordost. Själv var han vuxen sedan länge och arbetade vid Sandvik AB, en anställning som i början av 1960-talet fört honom till England, där han bodde och arbetade under ett år. I England träffade Bertil sin blivande hustru, engelskan Jenny. Paret bosatte sig en tid i Sandviken, men Jennys längtan efter öppna landskap blev för stor, så 1970 flyttade familjen till Helsingborg.
För fem år sedan lämnade Bertil Aspenberg yrkeslivet, som efter åren vid Sandvik till största delen handlat om kylning och frysning av livsmedel. De sista åren före pensioneringen hade han, tillsammans med en kollega, stor framgång med en uppfinning som gör arbetet lättare för slakteriernas styckare.
Gillar att skriva
Yrket har periodvis inneburit jobb utomlands, i Australien, England och Tyskland. Intresset för att skriva har funnits med hela tiden och Bertil Aspenbergs kåserande rapporter från utlandet har publicerats i Helsingborgs Dagblad. Han har även skrivit jazzrecensioner i Orkesterjournalen.
Efter pensioneringen har Bertil fått mer tid att odla sitt skrivande.
– När jag började skriva om min barndoms Gävle var tanken att jag ville berätta för de yngre i släkten om den händelserika miljö jag växte upp i. Sedan svällde materialet mer och mer, säger han.
– Jag hoppas att mina minnesanteckningar även har ett igenkännandevärde för den äldre generationen som kommer ihåg den här stadsmiljön.
Kommentar:
hej , jag växte upp i en förort till Gävle , är född på 40-talet kommer ihåg mycket från den tiden m tex bardommens jul , när jag åkte till Gävle för att inhandla julklappar , vilken upplevelse , då på den tiden var det spårvagnar som gick , dom hade ställt upp ett par stora skidor på torget till jul , till beskådning , det var en tradetion att dessa skuller stå där , presis som julbocken i dag gör i Gävle även en buss station fanns på torget , dit man även kunde handla lite av varje i kjoskväg det finns mycket att säga om den tiden , det var en fin tid ,mvh Alicia!”
——————————————————————–
mars 27, 2012
Sammanställt av – lisse-lotte@danielson.be med Ulrika Rudbergs och Bertil Aspenbergs tillstånd