Flyktingkrisen. EU-kommissionen väntas i dag föreslå ett fördelningssystem som träder i kraft när asyltrycket blir för stort på ett EU- land.
EU-kommissionen är redo att lägga fram kontroversiella förslag på ett nytt asylsystem för EU.
Förslag väntas, enligt uppgift till TT och europeiska medier, innebära att man bygger vidare på Dublinförordningen. Först när ett EU- land utsätts för ett onormalt högt asyltryck ska en fördelningsmekanism träda i kraft.
Mekanismen ska utlösas när ett land fått ta emot 150 procent av vad som anses vara en rättvis andel i EU under ett år. Den andelen ska räknas fram utifrån det totala antalet asylansökningar i EU, landets BNP och befolkningsantal, samt hur många flyktingar landet tagit emot tidigare.
Förra året beslöts att fördela 160.000 asylsökande från Grekland och Italien för att avlasta de två Medelhavsländerna. EU-länderna har dock inte följt sitt eget beslut.
I framför allt de östra EU- länderna finns ett starkt motstånd att ta emot flyktingar överhuvudtaget.
Därför har EU-kommissionen övervägt en sanktionsavgift för de länder som vägrar ta emot de flyktingar som åläggs dem enligt fördelningssystemet.
Det innebär i praktiken att länderna kan köpa sig fria.
Men kostnaden blir hög. Det belopp som diskuterats ligger på nästan 2,5 miljoner kronor per asylsökande. Kostnaden för till exempel Polen att köpa sig fri från de 6.200 asylsökande man fördelats i förra årets överenskommelse skulle bli nästan 14 miljarder kronor. (TT)
Public. 2016-05-04 av Lisse-Lotte Danielson för Gavledraget.com
Kommentera gärna vad du tycker om detta längst ned på denna sida där det står Starta diskussionen!