Mera om Hamiltongatan – Gull Kolman

 

Tillåt mig att tillfoga några rader från mina minnen också med anledning av Christers fina skildring av Hamiltongatan.

 

I en annan uppgång bodde det en flicka som hette Ulla och vars far var fångvaktare (kanske var tjänstetiteln något annat) och jag kommer ihåg hur vi en vinterkväll fick åka skridskor inne på fägelsets skridskobana. Vilken upplevelse. Med skräckblandad förtjusning kikade man upp mot de gallerförsedda fönstren. Där satt FARLIGA brottslingar. Tänk om de skulle slippa lös, nu när vi var inlåsta på fängelsegården med dem! Och i dag kan man undra hur farliga en del av dem egentligen var för att på den tiden dömas till att avtjäna fängelsestraff. Cykeltjuvar? Smådynamitarder? Någon som tullat i kaffekassan? De skulle nog förblekna i jämförelse med dagens grova kriminella. Men en upplevelse för mig var det dock.

 

Under Gammelbron över Gavleån höll en “ful gubbe” till, hade en annan, en fantasifull tjej lurat i mig, så den skulle man springa fort över när det började mörkna. 

 

I korsningen ner mot Södra Kungsgatan fanns Nisse Linds cykelreparationsverkstad. Där kunde man pumpa upp däcken. Nisse Lind själv var så snäll, men ofta var det en större kille där som var så dum och elak. Det var en fasa att träffa på honom, för han nöp mig och vred om mina armar.

 

Gävle fick celebert besök 1955 av Gustav VI Adolf och drottning Louise. För att vara på den tiden var det stort massmedialt pådrag, det vill säga reportage i Gefle Dagblad och i Arbetarbladet.  

 

Jag råkade komma ensam förbi slottet och såg innanför staketet på nära håll hur den trädgårdsintresserade gamle kungen pekade i rabatterna och pratade med drottningen och med en annan person i sällskap. Då var det inte frågan om en sköld av Säpovakter, inte ett uppbåd av hovfunktionärer och presschefer, inte någon belägring av journalister, fotografer och tv-folk.

 

Jaha, det var väl roligt att se gamle kungen, tyckte jag så där i största allmänhet och fortsatte hemåt.
Vilka idylliska tider!

 

 

  1. A. H. ROSÉNS BAGERI

BOMHUS. GEFLE.

 

Detta bageri grundades år 1933 av bagarmästare Bror Axel Helge Rosén , vilken då övertog ett bageri beläget i Bomhus strax utanför Gefle. I samband med övertagandet av rörelsen lät Rosén vidtaga en del utvidgningar och moderniseringar för att kunna driva bageriet mer rationellt och i större skala än tidigare. För detta ändamål ha moderna bagerimaskiner installerats, bl. a. en s. k. svensk ugn med 36 plåtars kapacitet. Brödet i en sådan ugn blir jämnt och fint gräddat samt bättre och mer näringsrikt än genom gräddning i vanlig ugn. Förändringar och förbättringar ha även vidtagits för att kunna uppfylla alla hygieniska fordringar som ställas inom denna bransch.

 

Vid bageriet tillverkas allt slags matbröd, wienerbröd och finare bröd och i konditoriavdelningen tillverkas alla slag av konditorivaror av vilka speciellt tårtorna vunnit stor avsättning på grund av sin utsökta kvalitet. Omsättningen på tårtor uppgår t. ex. vid en helg till icke mindre än omkring 500 st. Även bageriets övriga tillverkningar äro livligt uppskattade för sin fina smak och goda kvalitet.

 

Interiör från B. A. H. Roséns Bageri. Konditoriavd.

 

Interiör från B. A. H. Roséns Bageri. Försäljningslokal.

 

Varorna försäljas dels i egen minutaffär belägen i centrum av Bomhus samhälle och dels till Gefle med omnejd. Distributionen av brödet sker genom 2 egna bilar. Bagarmästare Rosén biträdes i sitt arbete av tre söner och en dotter förutom övrig personal.

 

Gull Kolman

 

Publ. 29/12 2017.

Gå till startsidan!

 

Sammanställt av – lisse-lotte@danielson.be för www.Gavledraget.com

———————-

Kommentera gärna vad du tycker om detta längst ned på denna sida där det står Starta diskussionen!

 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top