Publ. i GD 18/6 2016
Anna Bagge berättar i ett Reportage att Furuviksbarnen började uppträda för 80 år sedan. Eftersom jag själv tillhör den gruppen så var jag naturligtvis med på denna återträff som vi hade på lördagen. Trots ihärdigt regnande var det mycket trivsamt, speciellt som parken lånade ut ett stort tält med bord och stolar. Samtidigt passade man på att plantera ett träd till minne för Bodo.
Det var Gösta Nygren som startade det hela 1936. Under några hektiska månader våren sattes parken istånd. Man lät inhägna den. Man rev en del gamla byggnader och byggde snabbt upp en zoologisk avdelning, där elefanten Taku blev den största attraktionen bland såväl exotiska som nordiska djur. Man ställde i ordning badplatsen, byggde upp ett nöjesfält och öppnade ett par serveringar inom parkområdet. På pingstdagen – den 31 maj – 1936 återinvigdes parken. Inte mindre än 28.000 personer sökte sig till Furuvik den dagen för att få vara med om evenemanget. Det var mer än vad ledningen i sina djärvaste förväntningar hade vågat hoppas på. Vid invigningen prövades de nya vändkorsen för första gången. Gösta Nygrens äldste son Gustaf (10 år) var majgreve i vit riddräkt med gullvivkrans kring den vita höga hatten vilket gjorde stor succé och blev en tradition.
Se Furuviksbarnens/Furuviksveteranernas webbsida.
Där finns mängder av information från och med 1936 och framåt ………
Lyssna på Radio Gävleborgs inspelade radiosändningar.
Yvonne Nygren är den enda som återstår av Gösta Nygrens barn och hon läste traditionsenligt versen “Majgreven rider in Sommar i byn”.
Publ. 2016-06-21 av Lisse-Lotte Danielson, (Furuviksbarnens webbmaster), för Gavledraget.com
—————-
Kommentera gärna vad du tycker om detta längst ned på denna sida där det står Starta diskussionen!