I GD 10/4 2016 skriver Moniqa Swälas i sin rubrik att doften av Gävle var godis
Utdrag ur hennes artikel:
“115 år tillverkades tabletter och annat mums i Gävle. I december 2013 packades det sista godiset på Läkerolfabriken. Men för hundra år sedan fanns mellan tio och femton godisfabriker i Gävle. Först ut av alla var Pix. Fabriken köptes upp av Ahlgrens som köptes upp av Procordia som köptes upp av Leaf som köptes upp av Cloetta som till sist lade ner Gävles sista godisfabrik.
Herrarna Ericsson och Rabenius började 1897 koka karameller, konfektyr, marmelad och saft i lokaler på Söder. Firman var först i Sverige med att tillverka tabletter. Anläggningen var modern och sysselsatte hundratals personer. Runt 1904 flyttade firman in i fabrikslokaler på Hantverkargatan i kvarteret Bogården. Året efter började de första tabletterna för mun, hals och svalg tillverkas. Sångare och halsläkare uttalade sig om tabletternas förträfflighet vilket ökade försäljningen.
När Ericsson var på bröllopsresa i Italien 1913 såg han namnet Pix på en husvägg och fick idén till företagsnamnet. Pix är det latinska ordet för tjära och blev produktnamn åt de halstabletter som hade gummi arabicum som viktigaste ingrediens. Några år senare var Pix-tabletten huvudprodukten som dessutom såldes på export. På 1940-talet byggdes även en chokladanläggning. Pix tillverkade bland annat Brio som fortfarande finns i frukt – och gräddkolasmak. Andra produkter var halstabletten Coryfin, Frukttugg och många andra sorter.” ……………
Många artiklar har tidigare skrivits om detta och kan, som några exempel, bl.a. läsas i flera länkar på Gävledraget. Dessa kan sökas fram i Gävledragets sökmotor Search som finns på Startsidan till höger i www.gavledraget.com :
Sök t ex på Läkerol eller Adolf Ahlgren, det finns många träffar om ni är intresserad av att veta mer.
Adolf Ahlgren
Läs även om F. Ahlgrens Tekniska Fabrik AB, Gefle
Publ. av Lisse-Lotte Danielson 2016-04-14 för Gavledraget.com
Kommentera gärna vad du tycker om detta längst ned på denna sida där det står Starta diskussionen!