Kvällsstunden – Torbjörn Brunzell

kvällsstunden

 

Kvällsstund … Men än är det fina dagar, just nu i alla fall, så det är skönt att cykla med solen i ansiktet.

Träden börjar skifta i både gult och rött, löv ligger på marken och  bildar en mjuk matta att gå på, särskilt skönt är det i Agnes von Krusenstiernas allé. Ljuset börjar sila ner genom lövverket och bildar mönster på grusvägen. Snart är grenarna kala och det blir lite  tristare att gå och cykla där… men det finns andra delar av vår  oas i staden.

 

I Esplanaden börjar det också bli överblommat. Skönt är att de fina stamfuschiorna fått vara i fred, det har varit lite si och så med den saken tidigare år har man kunnat läsa i tidningarna. Jag har i alla fall inte sett några luckor i rabatterna där. Det är ju ett fint arbete Staden lägger ner på att pryda Esplanaden och Stadsträdgården, det finns duktiga människor lägger ner mycket tid på att ordna det fint för invånarna – och turister.

 

Det leder mig in på det som upprört många. Expressen skrev att Gävle är en ful stad, de kan inte har varit här… och sett det jag skrivit om, gamla Gefle med sina fina trähus, villa områdena  Hedvigslund, Fridhem, Olsbacka, Villastaden.  Det välskötta södra koloniområdet och villorna i området ska vi inte glömma!. Inte heller har de varit till Engesberg, Bönan. Alderholmen, ja även där kan man se att det finns en sorts skönhet, tänker mest på kanalerna och den skiftande arkitekturen. Blir det bebyggt ända ut mot Hucken – låt också en av kranarna var kvar! Rusta upp den och låt den bli ett minnesmärke över den hamnstad som den en gång var, då blir det som Hammarby sjöstad och Sickla i Stockholm..

 

Ja jag vet, det finns ju Fredrikskans och Granudden, men jag tänker på inre hamnen, då det var liv och rörelse där och magasinen var fyllda med varor, skeppshandel, sjömansförmedling –  jo, jag har varit där! – och andra företag knutna till import och export.

 

Det finns nog de som önskar den tiden tillbaka, men allt var inte bättre förr, fartygen som då anlöpte var förhållandevis små till tonnaget sett, upp till 7 -8000 ton.  Sådana finns inte många av idag, det är inte heller tillräckligt lönsamt  med dem , djupet sätter också stopp, räcker inte för större fartyg. Men som sagt, en av kranarna bör bevaras!

 

Vem vet, kanske en del av magasinen kan byggas om till bostäder? En dag blir det kanske dåligt med tillgång på mark och man förtätar som man gjort – och gör i Stockholm, vilket jag fått vara med om.

 

Ja, det är sånt här jag funderar på under mina turer i stan.. bland annat !

Torbjörn Brunzell

Torbjörn Brunzell

Publ. 27/9 2015 av Lisse-Lotte Danielson för Gavledraget.

Kommentera gärna vad du tycker om detta längst ned på denna sida där det står Starta diskussionen!

 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top