Rolf Larsson, Nya bostäder, Böcker-Gävlehistoria

Rolf K Larsson är död

Enbart Text är Publ i Arbetarbladet 7/3 2015.

 

Rolf_Korven_Larsson

(Rolf Korven Larsson står på scenen i mitten)

 

Jazzmusikern och klarinettisten Rolf K Larsson är död. Han avled plötsligt i sitt hem under onsdagen, 80 år gammal.

 

Rolf “Korven” Larsson har varit en del av Gävles musikliv under lång tid. Han var bland annat med och startade Gävle Jazzclub 1975. Han var också den som ansvarade för Trettondagsjazzen när den drog i gång 1976.

 

Han skrev också mycket egen musik och en av hans låtar, “Swingtime“, blev 1999 med i soundtracket till hollywoodfilmen Y2K.

– Det känns lite hoppfullt om livet självt. Att jag sitter härute i Skutskär och har en låt med i en amerikansk film. Sådant ska ju inte kunna ske, sa han i en intervju i Arbetarbladet i juli 1999.

 

Rolf “Korven” Larsson var fortfarande en aktiv musiker och skulle samma kväll som han avled ha spelat på en konsert i Bomhus kyrka. Han efterlämnar en dotter och ett barnbarn.

 

Catrin Landén

Rolf-Korven-Larsson

———

Planerar bygga 200 bostäder

mark-200 nya bostäder

Publ i Arb.blad 7/3 2015

 

GÄVLE HSB köper Philipssontomten vid Södra Skeppsbron av CA Fastigheter. Planen är att bygga 200 bostäder på tomten.

 

Det var i augusti 2014 som bygg- och miljöpolitikerna beviljade detaljplanen för både fem- och sexvåningshus, stadsradhus och ett 15 våningar högt torn i kvarteret Skeppsbyggaren. Då fick CA Fastigheter, som då var som ägare till tomten, klartecken att inledde bygget av 200 bostäder. CA Fastigheter har nu sålt tomten till HSB som tänker inleda bygget av bostäderna under 2017.

– Vi tror på Gävle och att efterfrågan på nybyggda bostäder kommer att öka. Det ser vi med erfarenhet från Gävle Strand, säger Anders Wallner, Nyproduktionsansvarig HSB Södra Norrland, i ett pressmeddelande.

Evelina Davidsson

——–

DEBATT – Sveket mot Gävleboken

Gästrikeböcker

 

 

Public i Arbetarbladet 7/3 2015

Det ser inte särskilt ljust ut för den lokala litterturen med omnejt konstaterar den lokala litteraturens vänner i en debattartikel.

 

Intresset för hembygden och den lokala litteraturen är stort runtom i landet och varför skulIe det vara mindre i Gävle med dess långa och rika historia? Mycket finns skrivet men hur finner man det? Vad finns av böcker med lokal anknytning och var kan man titta på dem och kanske köpa en eller annan?

 

Vi som ställer dessa frågor är några av alla dem som skrivit om lokalsamhället och skilda aspekter på den lokala historien eller på annat sätt sysslat med denna litteratur. Vi ser att förutsättningarna för den lokala litteraturen under de senaste åren försämrats och att det blivit allt svårare att få en överblick över utgivningen och att hitta böckerna.

 

Till att börja med kan man konstatera att möjligheterna att ge ut böcker och småskrifter av lokal karaktär är mycket begränsade och har minskat. Några små förlag överraskar med att då och då publicera vackra och värdefulla skrifter men många blir det av naturliga skäl inte. Gästriklands kulturhistoriska förening svarar genom sina årsböcker för en stabil utgivning av litteratur rörande landskapet, omväxlande monografier och antologier med skiftande innehåll, men det handlar alltså om en volym om året. Den utgivning som andra föreningar och organisationer och enstaka enskilda står för är mer sporadisk.

 

Skriftserien Natur & Kultur i Gävle, som gavs ut av Kultur & Fritidsförvaltningen, har upphört efter ett drygt 30-tal utgivna volymer. Mycket olyckligt i sanning, serien gav utrymme för väldigt många aspekter på den lokala naturen och miljön, kulturen och historien.

 

En kommenterad förteckning över de ingående böckerna, där några titlar är slutsålda, kan man komma åt via länkar från Stadsbibliotekets eller Kultur & Fritids hemsida. Att böckerna, som det där uppges, skulle kunna köpas på Akademibokhandeln i stan är dock numera helt fel.  – Hemsidor innebär arbete och ansvar. Men nog kunde det väl vara på sin plats att utöver skriftserien också presentera böcker med lokalt innehåll utgivna av andra än kommunen?

 

Ingenstans får man en samlad överblick över den lokala litteraturen av lite färskare datum, utgiven i bokform. Stadsbiblioteket har förmodligen det mesta (det ingår i uppdraget) men just överblicken saknas helt i det Gästrikerum, som knappast vunnit på att flyttas en trappa upp efter omflyttningarna i huset under 2013.

 

En hel del lokala titlar finns att köpa över nätet. Några av böckerna i den nämnda skriftserien och en del annan lokal litteratur finns att köpa på Länsmuseet, där dock utbudet av böcker minskat i den nya krympta butiksavdelningen. Stadsbibliotekets försäljning av böcker har helt upphört och den hylla där åtminstone flera av seriens titlar exponerades är helt borta. Också illa, med den genomströmning av besökare som biblioteket har gavs här en chans att visa upp aktuella böcker för många.

 

Riktigt illa är det dock att bokhandeln sviker. Den tidigare Bokiabokhandeln en trappa ner i Gallerian Nian, som för något år sedan införlivades i Akademibokhandelskedjan, ägnade av tradition en hel del plats åt den lokala utgivningen. Men när nu all bokhandelsverksamhet i Gävle stad koncentrerats till Gallerian Nian ser det ut som om klockan är slagen för de lokala böckerna. För nog är det väl ganska svårt att ta hyllan markerad “Lokal litteratur” på allvar när allt man hittar där är sex eller sju sådana titlar, för övrigt uppblandade med böcker utan Gävleanknytning?

 

Rent administrativa hinder sägs ligga bakom svårigheten eller kanske omöjligheten att bygga upp en ordentlig Gävle- eller Gästrikehylla, men för kunden är det ju likgiltigt vad orsaken är. Riktigt intressant är det att jämföra med Akademibokhandeln i Sandviken. Där finns en välskött och rikhaltig lokal hylla med ett 70-tal titlar, generöst exponerade, mest Sandviken och Gästrikland förstås men också flera Gävleböcker.

 

Kan det finnas någon enda annan större stad i landet där bokhandeln saknar ett rimligt utbud av lokal litteratur? Det är knappast troligt.

 

Sammanfattningsvis kan man nog konstatera att det numera inte ser särskilt ljust ut för den lokala litteraturen i Gävle med omnejd.

 

Gösta Carlestam. Stig Gavlén. Ingvar Henricson. Elise Hovanta, Jan G Ljungström, Birgitta Lundblad, Christer Meyer, Erik Modin, Conny Persson. Göran Severin. Barbro Sollbe, Jan Sterner, Weste Westeson. Lars-Erik Wretblad

…….

 

LOKAL SKÄRPNING NU!

Gävleböckernas vänner har ledsnat och talar ut. De sätter fingret på en jätteöm punkt. Den lokala litteraturen syns dåligt i Gävle.

 

Men vem är förvånad. När två butiker krymper till en enda bokhandel. I en lokal under jord. En bokhandel där till och med bokreaborden ser ödsliga ut.

 

Man förväntar sig knappt en hylla för lokal litteratur. Den finns åtminstone. Inklämd mellan avdelningarna Språk och turistkartor. Jag hittar hela tolv titlar. Då måste jag förstås räkna in även “Hälsingeliv” och “Kolera” i Uppland som lokala.

 

Förutom bokhandeln kritiseras Kultur- och fritidsförvaltningen i debattinlägget. Dels för att man slutat med egen utgivning av lokalhistoriska böcker (istället kan författare söka enstaka bidrag). Dels för att man informerar dåligt och felaktigt om Gävlelitteraturen. Stadsbiblioteket och Länsmuseet sviker de också, med sämre exponering och utbud, enligt debattörerna.

 

Ett tråkigt tillstånd. Och inte rimmar det ju med alla Gävle- och Gästrikehistoriska böcker som vi fått äran att skriva om här på kultursidan senaste åren. Däremot rimmar det med telefonsamtalen som kommer sen; “hjälp, hur får jag tag i den där boken!”

 

Just precis i denna stund (!) får jag i min hand ytterligare en lokalhistorisk skrift.

 

Ligger i postfacket. Ny för dagen.

 

Den porträtterar stadsdelen Gamla Gefle från tidigt 1900-tal. Skriften blandar fakta, vardagsminnen och anekdoter. Om husen, kvarteren och deras människor. Här bodde detektivöverkonstapel Hedberg, baderskan Norström och strykerskan Söderström grannar med skolpolisen Olsson och kranmaskinisten Öström.

 

Gamla Gefle i yngre dagar” är författad av kunniga lokalhistorikern Barbro Sollbe (för övrigt en av undertecknarna till debattinlägget här ovan). Den är tredje delen i stadsdelsföreningen Gillet Gamla Gefles egen skriftserie. Sedan tidigare finns “Gamla Gefle in på livet” och “Hundra procent Gamla Gefle“.

 

De är billigt uppkopierade istället för tryckta (så långt har bidragen från Gävle kommun och Gästriklands kulturhistoriska förening räckt), men värdefulla kulturhistoriska sammanställningar. Barbro Sollbes nyskrivna Gamla Gefle-historia finns i 400 exemplar. På Stadsbiblioteket? Åtminstone inte på Akademibokhandeln.

 

Den lokala litteraturens lokala osynlighet kan varken vara dyr eller svår att åtgärda. Om viljan finns.

Bodil Juggas

—–

Publ. 7/3 2015 av Lisse-Lotte Danielson för Gavledraget.com

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top