Färre dör men fler vill begrava – tuff bransch
Public. i Arbetarbladet Måndag 24 november 2014
Antalet begravningsbyråer har ökat kraftigt i landet de senaste åren. Samtidigt har marknadsunderlaget. närmare bestämt antal avlidna, minskat. – TT
De senaste åren har dödstalen legat på runt 90 ooo årligen och de har till och med minskat lite. De relativt låga siffrorna kommer att hålla i sig ytterligare några år innan det vänder uppåt igen.
- – Det märks absolut. Men vi har funnits sedan 1979 och har en bred kundkrets. Det är värre för nyetablerade byråer
Förra årets nedgång i dödstalen kommer enligt preliminära siffror att fortsätta även i år. Förändringarna är inte jättestora, men samma sak kan också sägas om byråernas marginaler.
- – Det kan vara ett till två uppdrag per månad som ger vinsten, och minskar antalet dödsfall så kan det slå väldigt hårt, säger Ulf Lernéus på Sveriges begravningsbyråers förbund.
Det är inte bara dödstalen som ställer till det för byråerna. Kreditupplysningsföretaget UC har granskat branschen och sett att antalet nyetableringar har ökat kraftigt de senaste åren.
- – Det är många som tror att i den här branschen kan man tjäna mycket pengar. Men det är inte så. Det finns några som har hög lönsamhet, men tittar man över hela branschen så är det inte på det sättet, säger Roland Sigbladh, marknadschef på UC.
Och nyetableringen har också fått konsekvenser.
Var sjätte aktiebolag i begravningsbranchen gick med förlust förra året
TT
———
BRODDARNA KAN RÄDDA LIV I VINTER
Public i Arbetarbladet Måndag 24 november 2014
GÖTEBORG (TT) Kyla och snö – men också is och halka. Då gäller det att tänka inte bara på vad man har på sig, utan också på vad man har under sig. I bland annat Göteborg fortsätter i vintersatsningen på gratis broddar till pensionärer.
De senaste vintrarna har omkring 25 000 personer halkat så pass illa på snö eller is att de behövt uppsöka akut vård, enligt en rapport från MSB (Myndigheten för samhällsskydd och beredskap). Inte minst bland äldre är fallolyckorna ett stort problem.
I en rad kommuner, bland dem Göteborg, Haninge, Mark, Nora och Säter, har äldre kunnat hämta ut gratis broddar till vinterskorna.
-1 fjol gick erbjudandet ut till drygt 82 000 personer, av dem var det ungefär 53 000 som hämtade ut, berättar Eva Lagerstedt på stadsledningskontoret i Göteborg.
I år har vi skickat brev till ungefär 6 000 personer som fyller 65 år i år samt några nyinflyttade.
Att dela ut gratis broddar har fått kritik på sina håll, framför allt av kostnadsskäl. Eva Lagerstedt framhåller dock att det också kan ses som en besparing.
-För varje benbrott, armbrott eller hjärnskakning man undviker sparar man mycket pengar och lidande, säger hon.
Jens Borneman
————————–
INSÄNDARE – Riktig mjölk finns inte längre
Public i Arbetarbladet Måndag 24 november 2014
Dagens mjölk är inte densamma som vi 40-talister drack. Den mjölken finns inte numera. De manipulerar med mjölken nu. De tillsätter och tar bort så det är inte underligt att den nu är farlig.
All mat trixar de med så inget är sig likt från vår uppväxt.
Synd att vi kanske inte får vara med och se hur gamla dagens personer blir men de tror att de vet bäst så låt dem hållas. Men det är synd om alla barn som de har som försökspersoner.
Inte densamma mjölken
————————-
Publicerat i GD 25 nov 2014.
INSÄNDARE: Vilken stor kompetens ! – Sjukvård | Snabba ryck i vården
Om man enbart har massmedierna som informationskanal kan man lätt få för sig att vården vid svenska sjukhus inte fungerar särskilt bra. Därför tänkte jag, för att få litet balans i vårdbeskrivningen, berätta om mina egna nyvunna erfarenheter i frågan:
Ungefär klockan fyra på morgonen den 14 november vaknade jag av lätt bröstsmärta. “Så här ska det vara” sa jag till mig själv och ringde snarast sjukvårdsupplysningen.
Klockan 4.39 ringde jag sedan 112 och ambulans hämtade så snabbt man kan hämta någon som bor cirka 15 km från Gävle sjukhus.. Ett stopp i hjärtats kranskärll var den rimliga diagnosen och mitt EKG skickades under ambulansfärdeb trådlöst till sjukhuset, så att man där skulle veta vad som var på ingående. Viss medicinering utfördes också under resans gång.
Framkommen till sjukhuset och hjärtintensiven så tog det inte lång tid innan jag var föremål för kranskärlsröntgen.
Ett stopp i ett av kranskärlen konstaterades och avlägsnades och en så kallad stent placerades i kärlet.
På mindre än två timmar hade vårdapparaten transporterat, diagnostiserat och behandlat mig. Helt fantastiskt!
Vilken stor uppvisad kompetens! Vilket strålande medmänskligt bemötande från all berörd personal. Och inte blev det sämre när jag sedan för efterkontroll några dagar placerades på avdelning 105.
Om det är något fel på vården så inte är det där det verkliga vårdarbetet utförs. Det måste i så fall vara någonstans på ett annat plan.
Björn Pettersson
Hanåsen
———————
Publicerat 2014-11-25 av Lisse-Lotte Danielson för Gavledraget.com.