Fakta:
- Gävle Kommun har sålt området runt Villa Sjötorp till Gävle hamn. Hamnen är inte intresserad av någon verksamhet där utan behöver området för att bygga ut och utveckla hamnen, bland annat med ett nytt järnvägsspår.
- På 70-talet bildades föreningen Villa Sjötorp som under 30 år skötte huset, parken och ordnade aktiviteter i området. 2006 gick föreningens kontrakt ut och villan tömdes på innehåll. Byggnaden har förfallit, men stommen bedöms vara i gott skick. Parken kring Villa Sjötorp anses värdefull med många äldre träd. Villa Sjötorp är kulturminnesskyddat. Villa Sjötorp byggdes 1864.
—————-
Publicerat i Gävle Dagblad 2011-06-14 av Helen Granditsky kompletterat med ett härligt Bildspel.
1882 lät grosshandlare Axel Bladh bygga om ett enklare timmerhus på norrlandet till att likna ett franskt luftslott.
Hon ligger där skön som ett smycke och väntar på sitt öde. Praktfulla, egensinniga Villa Sjötorp är åter i farozonen.
Förra gången var det ett stålverk som hotade. Nu vill ägaren Gävle hamn dra ett järnvägspår rakt in på tomten och den märkvärdiga sommarvillan ligger envist i vägen och krånglar.
Ett beslut om Villa Sjötorps framtid är ute på samråd och det finns tre förslag att välja mellan. Att renovera huset där det står, att helt sonika riva eller att flytta hela härligheten till en ny tomt. Då förlorar man den anlagda parken med många ovanliga träd. Men den unika villan, i fransk renässansstil skulle åtminstone bevaras åt eftervärlden.
Det känns som om det börjar bli bråttom. Vi vill hinna se mästerverket med våra egna ögon och bestämmer oss för att åka till platsen. Av hamnens tekniske chef Jonas Rahm får vi instruktioner om hur vi kan komma in. Vägen fram till villan är snårig och igenväxt, här har ingen röjt på länge. När vi kommer fram möts vi av enorma träd och en stängd husfasad med slutet trapphus och igenbommade fönster. Med bilen har vi kommit till villans baksida och köksingång. När det begav sig färdades man mest med båt och villans paradsida ligger förstås mot vattnet. Vi fortsätter knalla runt på tomten och imponeras av både växter och hus. Hamnen ser ut att krypa långsamt närmare, ett gigantiskt blått magasin sträcker sig över området och det bullrar en del i bakgrunden. Men bullret har konkurrens. Av ihärdig fågelsång och prasslande lövverk.
Grosshandlare Axel Bladh var en av de rikaste människorna i Gävle. 1882 köpte han ett enklare hus på Norrlandet som var byggt 1864. Axel Bladh hade tillbringat många somrar på franska rivieran och var inspirerad av kontinentens byggnadskonst. Han behöll det äldre husets stomme och gjorde en storslagen ombyggnad som förvandlade Villa Sjötorp till ett franskt lustslott.
Det är en av Norrlandets mest påkostade villor och har en fasad byggd för att likna sten. Formen mot havet är symmetrisk med terrass och burspråk i mitten, två trappor och två torn på sidorna. Den höga sockelvåningen gör att huset ser pampigt ut, taket är av zinkplåt, en teknik som utvecklades i mitten av 1800-talet och på tornen har zinkplåten pressats som vackert mönster av blad! En unik utformning som inte finns på något annat hus i kommunen. Fasaden är rikt smyckad med pilastrar, svarvade balusterdockor, kolonner med vackra korintiska kapitäl, palmettblad och ett rikt antal konsoler under taket. I dag är byggnaden vit, men från början var den rosa, som en imitation av sandsten. Över balkongen kan man se en provmålning med originalkulören.
På insidan är utformningen något enklare med breda golvtiljor och vita kakelugnar. Mellan matsalen och verandan har det suttit glasdörrar. Bakom matsalen finns telefonrummet, en telefon installerades redan 1883. I serveringsgången finns väggfasta, platsbyggda serveringsskåp. Trappan upp till övervåningen leder till ett stor rum med känslan av en salong eller en lounge. Ett kök och sex sovrum räknar vi till.
Vi slås av hur välbevarat huset är. Många fina tapeter från förr sitter kvar, en mysigt murrig 1890-talare, en ljuvlig jugendtapet, fina funkistapeter från 1930-talet.
Skribent och fotograf går storögda runt, lika hänförda som byggnadsantikvarien Erika Åberg från länsmuseet.
– Vilket enastående hus, säger Erika Åberg. Det finns en otrolig atmosfär i huset, en riktig byggnadsvårdsdröm! Med så mycket bevarat, tapeter, skurgolv, köksinredning, snickerier, det är ingen måtta på hur fint det är! Den som tänker att en restaurering skulle kräva att man rätar upp väggar, slipar golv, byter ut alla ytskikt och blåser ut köksinredningen är helt ute och cyklar. Här behövs det egentligen så lite. Eftertänksamhet och varsamma hantverkarhänder som vill bevara husets själ.
Villan berör och det är med blandade känslor vi åker därifrån. I bilen kommer vi på att det finns många moderna och framgångsrika företag som värnar om sin lokalhistoria. Som använder den i sitt varumärke. Som gör internationell succé.
Tänk om Gävle hamn skulle våga.
Fotnot: Vissa fakta ur ”Sommarvillor utefter Gävlebuktens norra strand” av Kerstin Olerud
”Vilket enastående hus, säger Erika Åberg. Det finns en otrolig atmosfär i huset, en riktig byggnadsvårdsdröm! ”
Helen Granditsky – Gefle Dagblad
—————————–
Lyssna även på ett inspelat program av Sveriges radio!
Publicerat i Arbetarbladet 2011-11-04 av Ylwa Karlström
Villa Sjötorp allt närmare flytt
Villa Sjötorp ska bevaras på plats, tycker de flesta som yttrat sig. Trots det väljer Gävle kommun att gå på alternativet att flytta 1800-talsbygget.
En arbetsgrupp får uppdraget att förhandla med intresserade.
Varken att riva eller bevara Villa Sjötorp på plats anses vara möjligt. Så sammanfattar Gävle kommuns tjänsteman det samråd som har varit kring den speciella 1800-talsbyggnad som anses hindra utvecklingen av Gävle hamn.
Därför beslutade Gävles Mark-, miljö och plandelegation i veckan att gå vidare med alternativet att flytta byggnaden.
– Vi har kommit fram till att en flytt är det bästa alternativet, säger kommunalrådet Per Johansson, som motiverar det med hamnens utveckling och det planerade järnvägsbygget gör att två riksintressen kolliderar.
Var den gamla grosshandlarvillan på Norrlandet ska placeras tar delegationen inte ställning till. Det finns i nuläget tre alternativ, som alla accepteras av länsstyrelsen; östra Engeltofta, höjden vid Engesberg eller en udde strax intill, Kranförarnas hus vid Djuphamn.
Arbetarbladet har tidigare berättat att ägarna bakom Engeltofta har visat intresse för Villa Sjötorp. Dessutom har Gävlebon Lars Andersson i fastighetsbolaget Lupinen AB anmält sitt intresse att ta hand om byggnaden.
Mark- miljö och plandelegationen, som bereder ärenden åt kommunstyrelsen, har nu lagt över uppdraget på en arbetsgrupp att förhandla med intresserade. Representanter från Gavlefastigheter, tekniska kontoret och bygg- och miljö ska ingå i gruppen, eventuellt även politiker enligt Per Johansson.
Både priset och användningen är viktiga faktorer i förhandlingarna.
– I Engesberg och Djuphamn ser vi nog privata bostäder som mest troliga medan det mest sannolika med Engeltofta är att det skulle kunna bli mer publikt, för hamnservice och konferenser, säger han.
Per Johansson vill inte ange någon ungefärlig prissumma. Enligt tidigare beräkningar har flytt och renovering har tidigare beräknats till cirka 12 miljoner kronor, varav flytten har uppskattats till 3 miljoner.
Bland synpunkterna i samrådet förordar tre yttranden en rivning, fem en flytt och tolv yttranden att Villa Sjötorp bevaras på befintlig plats.
Ylwa Karlström
ylwa.karlstrom- arbetarbladet.se
Läs även: Spåret ska gå rakt in i huset: Ingen idé att underhålla det.
Publ. i Mitt Gävle 4/9 2016. Spåret till Villa Sjötorp.
———–
Uppdaterat 2016-09-04 av Lisse-Lotte Danielson för Gavledraget.com