UPPRÖRDA KÄNSLOR I GÄVLE!
Publicerad i Gefle Dagblad 11 mars 2012 Uppdaterad 12 mars 2012
Efter drygt 20 år som pensionär klappar Arne Malms hjärta fortfarande för Läkerol. Nu är han bekymrad över om Läkerol och Ahlgrens bilar verkligen kan tillverkas på samma sätt i någon annan fabrik. Han är också orolig över vad som händer med alla svenska varumärken.
Arne Malm började på Läkerol hösten 1969. Han hann med att vara försäljningschef i tio år och informationschef i ytterligare tio år innan det var dags för pension. Precis som för många andra var det med stor sorg han tog emot beskedet om att Gävlefabriken ska läggas ner.
– Det är hemskt att de lägger ner. Jag tror inte de klarar att göra Läkerol och bilar på andra ställen. Det krävs stor precision, speciellt vid torkningen så de inte klibbar ihop. Slutfinishen är viktig.
Framför sig på vardagsrumsbordet har Arne en del av de böcker och broschyrer han varit med att ta fram. Där finns jubileumsboken från 1985 när Ahlgrens fyllde 100 år. Där finns också häftet ”Reklamen en samhällsspegel” som Ture Karlström sammanställt. I den finns inte mindre än åtta nobelpristagare som gör reklam för Läkerol, ett unikt sätt att marknadsföra en tablett. På bordet finns också boken ”Testimonials of the Famous” där 600 kända personer intygar att Läkerol har en uppfriskande effekt.
– Du vet, Adolf Ahlgren stod på Grand när kulturpristagarna kom ut. Han bjöd dem på tabletter och fick intygen påskrivna.
Att låta presumtiva kunder smaka på tabletten var en av marknadsföringsstrategierna.
– Vi var generösa med bjudandet. Ska man göra reklam ska man ha produkten i munnen. Men det gällde att bjuda i rätt sammanhang och på ett fint sätt.
Framför allt var det Läkerol som fanns i säljarnas fickor även om fabriken tillverkade Ako-kolor, Brio, Zoo, Fruxo, PimPim, ZigZag och många andra märken.
– Receptet på Läkerol är hemligt. Det var bara fyra personer som kände till det. Ingen har lyckats kopiera det fast många försökt. Hemligheten har också varit noggrannhet och jämnhet i produktionen. Men det är lätt att rasera ett varumärke genom felsatsningar.
Arne Malm tror inte att fabrikens nedläggning är bra för Gävle men ännu värre tycker han det är att Läkerol försvinner ut ur landet, till Slovakien.
– Volvo, Saab och Absolut har redan försvunnit från Sverige. Det är en skrämmande utveckling. Vad händer med Sverige?
Ska man göra reklam ska man ha produkten i munnen.
Moniqa Swälas
——————————
Cloetta lägger ner i Gävle
Publicerad 8 mars 2012 – 09:02 Uppdaterad 9 mars 2012 – 18:28 |
GÄVLE – Godiskoncernen Cloetta stänger nu godisfabriken i Gävle och 150 anställda i Gävle berörs. Godisfabriken tillverkar Läkerol och Ahlgrens bilar, och har funnits i Gävle i över 100 år.
- Beslutet om nedläggning kommer bara tre veckor efter att Cloetta köpte godisföretaget Leaf och när köpet genomfördes så trodde ingen av de anställda på fabriken att en nedläggning var på gång.
Ikuobase Wellington är fackordförande för Livsmedelsförbundets klubb på fabriken i Gävle och berättar att han känner sig lurad idag.
– Vi är alla lurade, företagsledningen bedyrade att det här var det bästa för fabriken, och att Cloettas köp var bra för fabriken. Vi har levt upp till alla förväntningar och producerat vad ledningen krävt ändå stänger de nu fabriken, säger Ikuobase Wellington till SVT Gävledala i dag.
Tillverkningen av Ahlgrens bilar flyttas till Ljungsbro och tillverkningen av Läkerol till Slovakien. Totalt berör 345 anställda, Cloetta stänger även fabriken i Alingsås och i Aura, Finland. 140 anställda berörs i Aura och 30 i Alingsås och ytterligare 25 inom lagerverksamhet.
Hård konkurrens och ett behov av effektivisering gör att Cloetta stänger tre fabriker. Produktionsdirektör för hela Cloettakoncernen är Jacqueline Hoogerbruuge, i dag torsdag var hon på fabriken i Gävle för att informera om beslutet för de anställda.
– Vi har en överkapacitet och måste minska antalet fabriker, konkurrensen är tuff och måste bli effektivare i vår godistillverkning, säger Jacqueline Hoogerbruuge.
För tre veckor sedan köpte Cloetta Leaf, var det redan då bestämt att ni skulle lägga ned i Gävle?
– Nej det var det inte, utan den analys vi har gjort av företaget har vi kort senare och då kommit fram till att det här är det vi måste göra, fortsätter Jacqueline Hoogerbruuge.
Men fackordförande Ikuobase Wellington i Gävle tror inte att produktionsdirektörens uppgifter stämmer, han tror att nedläggningen var bestämd vid själva köpet och inte något Cloetta kommit fram till efteråt.
– Jag tror att det var bestämt redan när Cloetta köpte upp Leaf att fabriken i Gävle skulle stängas. Jag gick ut till de anställda här och sa att det här kommer att bli bra, nu tvingas folk som jobbat här i kanske 40 år att sluta sina jobb, säger Ikuobase Wellington.
Produktionen i Gävle kommer att fortgå till början av 2014 och i de två andra fabrikerna till början av 2013. Cloetta har i dag 12 fabriker i sex länder. Bakgrunden till nedläggningen är att Cloetta och Leaf går ihop.
“Jättetråkigt att Gävle-anknytningen försvinner”
Ett av de tydligaste tecknen på godisfabrikens historiska närvaro i Gävle är Läkerol-spronsringen av Brynäs IF och Läkerol Arena. Brynäs IF:s klubbdirektör Hans-Göran Karlsson har precis fått beskedet om Cloettas nedläggningsplaner i Gävle.
– Det är jättetråkigt att Gävleanknytningen försvinner och för alla som förlorar sina jobb, säger Hans-Göran Karlsson.
Sponsrar Brynäs IF
Sponsringsavtalet som finns med Brynäs IF, som bland annat inkluderar arenanamnet Läkerol Arena, sträcker sig fyra år till. Men vad detta innebär för sponsringen av Brynäs och Läkerol Arena på längre sikt vet han inte.
– De är inte ensam huvudsponsor men en stor del av sponsringen är ju namnet på arenan, säger Hans-Göran Karlsson.
Gävlepolitkerna beklagar sig över nedläggningen
Så här skriver Centerpartiets oppositionsråd Roland Ericsson i Gävle till SVT Gävledala i ett mejl:
”Tråkigt besked för oss alla som bor i kommunen att godisfabriken som är så intimt förknippad med Gävle för flera generationer ska upphöra och läggas ned.”
Även moderaten och riksdagsledamoten Lars Beckman har kommenterat nedläggningen:
” För många Gävlebor är Ahlgrens bilar med tillhörande ”bilfabrik” en viktig del av Gävles identitet och just därför är det förslag till nedläggning av den välkända godisfabriken ett förslag som inte bara påverkar de anställda vid Cloetta utan det är ett tråkigt besked som kommer att påverka betydligt fler.”
Ingela Östlund
ingela.ostlund@svt.se
Marie Hägg
marie.hagg@svt.se
You-tube-klipp
———————————————-
“Vi känner oss totalt lurade” – Gävle – www.arbetarbladet.se
– Vi känner oss totalt lurade. Hela Gävlefabriken, från oss som jobbat i produktionen till tjänstemännen. Vi har blivit utsatta för samma sak.
När Arbetarbladet träffar familjen har det gått ett och ett halvt dygn sedan bomben släpptes – Cloetta vill från 2014 lägga ned den anrika godisfabriken i Gävle. …
Några förhoppningar om att ledningen ska ändra sitt beslut har de inte.
– Vi är ju redan den bästa fabriken. Jag kunde ha förstått beslutet om vi inte hade varit lönsamma, säger Janne.
Alla tre säger att budet de fick vid samgåendet med Cloetta var att det skulle stärka Gävlefabriken – istället blev det tvärtom. via “Vi känner oss totalt lurade” – Gävle – www.arbetarbladet.se.
Hjärtat klappar för Läkerol – Gävle – www.gd.se
Arne Malm tror inte att fabrikens nedläggning är bra för Gävle men ännu värre tycker han det är att Läkerol försvinner ut ur landet, till Slovakien.
– Volvo, Saab och Absolut har redan försvunnit från Sverige. Det är en skrämmande utveckling. Vad händer med Sverige? via Hjärtat klappar för Läkerol – Gävle – www.gd.se.
120 000 arbetslösa utan ersättning
Två av tre arbetslösa får ingen arbetslöshetsersättning alls. Cirka 120 000 personer tvingas i stället leva på socialbidrag eller ordna försörjningen med hjälp av familjen, skriver Dagens Nyheter.
I november förra året var det bara 36 procent av de arbetslösa som fick arbetslöshetsersättning jämfört med 70 procent i början av 2006, enligt ny statistik från Arbetsförmedlingen.via 120 000 arbetslösa utan ersättning | Inrikes | SvD.
Våren 2007 genomförde regeringen flera stora förändringar i arbetslöshetsförsäkringen. Det bidrog till att en halv miljon människor lämnade a-kassan under loppet av två år.
Familjer splittras av alliansens a-kassa
Det är ganska hårda tider nu för gravida, arbetslösa och sjuka. Gravida lastbilsförare som inte kommer in bakom ratten och eller inte kan klara tunga lyft enligt läkare ombeds att söka lättare jobb på annan ort. Det är fullt klart att högeralliansen omformar det samhälle som Vi under många år byggt till ett samhälle som var bra att leva i, till något som är mindre bra att leva i, gravida kvinnor ombeds att söka jobb på annan ort lång från man och invand miljö, tror inte det var det uppdraget som högeralliansen fick av oss väljarna.
Är man en familj där en av familjeförsörjarna mister jobbet ställs krav på att individen skall flytta redan efter tre månader till nytt jobb oavsett om barn och maka råkar illa ut. Ett sådant samhälle vill inte jag leva i och klarar inte de “nya socialdemokraterna” att bygga en trygghet för familjen vad ska vi då med “nya socialdemokratin” till.
Publicerad 9 mars 2012 Uppdaterad 9 mars 2012
Maria Johansson och Malin Lindqvist på Gävle Turistbyrå säljer presentförpackningen “En halv meter Gävle”, det är oklart om Ahlgrens och Läkerol kommer att ha en plats i den i fortsättningen.
Bara 40 cm kvar…
Gävle
Gävle kommun brukar bjuda på Ahlgrens bilar och Läkerol ute på mässor.
Godiset från Gävle används i turistbroschyrer och presenter.
Vad betyder det då att två starka varumärken försvinner från Gävle?
Elin Sundgren fick idén att sälja presentkartonger med ätbara grejer från Gävle för över tio år sedan, och startade som ett UF-företag. Sedan 2007 säjer Gävle turistbyrå hennes produkt.
Arbetarbladet ställer frågan till Gävle kommuns marknadschef Anna Porelius.
– De har ju en stark koppling till Gävle fortfarande. Eftersom de har fötts här och producerats här kommer de ha en stark koppling till Gävles varumärke framöver. Men vi har många starka varumärken på uppgång, som Mackmyra whisky, och vi har kvar Gevalia. Och Gefle IF tror jag kommer mer och mer, säger hon.
Kommer ni fortsätta bjuda på Ahlgrens bilar när de tillverkas i Ljungsbro och Läkerol i Slovakien?
– Åtminstone fram till år 2014, sedan är det en öppen fråga, säger Anna Porelius.
I varumärkesundersökningar svarar ett snitt av Sveriges befolkning att de i första hand förknippar Gävle varumärkena bocken, Brynäs och Gevalia. Sedan kommer Furuviksparken, och på femte och sjätte plats Läkerol och Ahlgrens bilar.
Det har Gävleföretagaren Elin Sundgren tagit fasta på. För elva år sedan föddes hennes idé om en presentförpackning som har förändrats genom åren, men nu heter ”En halvmeter Gefle” och bland annat säljs på Turistbyrån i Gävle.
– Jag har framför allt utgått ifrån vad människor runt i kring tycker är Gävle och rent konkret vad som går att ha i en låda, säger Elin Sundgren.
Förra året sålde turistbyrån 255 förpackningar, och Gävle kommun köpte in 320 till gåvoförrådet. Så sent som i måndags fick några externa föreläsare de ätbara Gävlevarorna som present av Gävle kommun.
För 350 kronor får man Ahlgrens godisbilar, en Läkerolask, en puck försedd med Brynäslogga innehållande lakrits, en tablettask med Gefle IF:s emblem på, en tågvissla från Sveriges järnvägsmuseum, en påse Gevaliakaffe, en glöggflaska från Gefle chocolaterie och en liten halmbock samt en ask tändstickor.
Det finns även en mindre förpackning ”En smak av Gefle” som även den innehåller godisbilar och halstabletter från Gävle.
Hur blir det framöver?
– Det är jättesvårt att se om det påverkar. Min affärsidé bygger på det som människor förknippar med Gävle. Det är nog upp till den kritiska massan, säger Elin Sundgren.
Blogga om den här artikeln
Om du kommenterar och länkar den här artikeln i din blogg, så kommer det inlägget att länkas till härifrån.
Skrivet 6 maj 2012 00:02 eeva (Ej registrerad)
jag skulle bara vara glad och nöja mej med om jag fick ´´bara´´ 40 cm .
Skrivet 9 mar 2012 23:50 AE (Ej registrerad)
“Gävlekartongen” krymper allteftersom, genom nedläggningar!
Inte fylls den på direkt heller, då ev. etableringar inte tycks underlättasgenom senfärdiga handläggningar och dessa eviga överklaganden!
Nu är det hög tid att det görs något samlat och konstruktivt och låta de positiva krafterna få träda fram och skapa en ny anda med stolthet och framtidstro!
Annars blir bara de nöjda, de som vill ha grönområden och radhus överallt i staden.
Skrivet 9 mar 2012 23:21 meta (Ej registrerad)
Man blir alldeles bedrövad
Skrivet 9 mar 2012 21:45 Goran Guran (Ej registrerad)
Var inte detta väntat? En 5-åring hade kunde räknat ut vad som väntade efter “Cloetta-affären”.
Men vad händer mad Varumärket Läkerol t ex. Och på tal om detta: vad händer med Läkerol Arena? Läggs denna också ner? Eller byter den namn till “Cloetta outside center”? Så LHC har en reservarena? Fy farao i så fall.
Skrivet 9 mar 2012 21:04 ensamma mamman (Ej registrerad)
Det är tragiskt, katastrofalt och sorgligt. Men jag tror vi lär inse faktum.
Då behöver vi gävlebor bli konstruktiva. Det finns snart tomma lokaler, i en välutvecklad fabrik. Töms det på innehåll, el kommer maskinerna att stå kvar?
Kan vi göra något? Finns det några driftiga personer med goda idéer?
Låt inte det här sparka undan benen på oss gävlebor, låt oss resa oss och visa att vi inte ger oss.
All den personal som sägs upp, Ni har kompetensen, skapa ett eget varumärke! Ni om några kan det här!
Skrivet 9 mar 2012 16:16 Upprörd Sundsvallsbo (Ej registrerad)
Oerhört tragiskt för staden. Gävle är känt för bland annat Läkerol/Ahlgrens, Gevalia och Brynäs. Att lägga ner verksamheten och låta en epok gå i graven är en otroligt stor förlust för Gävle med tanke på det starka varumärket som Läkerol/Ahlgrens är. Men även en stor förlust arbetsgivarmässigt. Gävles politiker bör tydligt markera att en nedläggning inte är acceptabelt och verkligen slåss för Gävle, dess invånare och de som arbetar där. Stå upp för folket i stan.
Cloetta bör skämmas över att man hanterat detta på ett väldigt såligt sätt. Företagsledningen bör få kritik för hur de hanterat företaget och varumärket. Det är varken affärsmässigt eller professionellt. Denna hanteing skadar varumärket Cloetta och jag hoppas lediningen är medveten om konsekvenserna.
Skrivet 9 mar 2012 13:17 janna (Ej registrerad)
Kanske Gävlebor får ta pension från 70 års ålder nu? Eller är det billigare att folk är arbetslösa än pensionärer. 25 % arbetslöshet bland ungdomar och vi gamla ska jobba tills vi tas in på hemmet.
Skrivet 9 mar 2012 11:11 En som var Geflebo på Valbogatan 44 och jobbade i Holms Färghandel pä 50- o 60-talet (Ej registrerad)
AKO-mint kola, ZIG-ZAG o PAX plus alla andra härrrliga dofter frän alla kem-tekniska fabriker försvunnit och gjort stan steril och trist.
En död Drottninggata , vad är det.
När stänger ni Järnvägsstatonen?
Gävle har blivit NORRLANDS SKITHÅL ,för nu blir endast Karskär o Skutskär kvar.
Glöm inte krematoriet
Skrivet 9 mar 2012 10:45 frasse (Ej registrerad)
Det är väl inget större problem! De här varumärkena är förknippade med Gävle oavsett var de tillverkas. Titta på Volvo personbilar och IKEA. Två varumärken som inte är svenska som fortfarande starkt förknippas med Sverige. Volvo V50 och S40 till exempel tillverkas i Belgien av ett kinesiskt företag (Volvo personvagnar) men accepteras ändå som en svensk bil av i princip alla. IKEA ägs av stiftelser i Nederländerna och Lichenstein och har förmodligen en promille av sin tillverkning i Sverige – ändå anses företaget vara svenskt.
Slutsatsen är enkel – imagen runt en produkt är viktigare än det verkliga ursprunget. Om Gävle inte gör en för stor sak av det här så kommer Läkerol och Ahlgrens bilar fortsätta vara produkter med stark Gävleidentitet oavsett var de tillverkas. Så Elin Sundgren kan fortsätta sälja sina överprissatta lådor utan att ta bort något “lokalt” snask.
Skrivet 9 mar 2012 10:12 Läkerolen (Ej registrerad)
Gävle tappar i lyskraft. Ahlgrens bilar och Läkerol är förknippat med staden.
Trist att ingen kan “köpa ut” dessa två varumärken och driva ett mindre godisföretag vidare. Se på läsk/öl där många mindre bryggerier kommit tillbaka och fungerar.
Innehåll
Gävle – 3 maj GÄVLE
Publicerad 3 maj 2012
PROTESTERAR. Fackklubbens ordförande Wellington Ikuobase talade för fabrikens anställda på en tidigare demonstration. Nu åker man till Stockholm för vidare protester.
Gävle – 30 apr GÄVLE
Publicerad 30 april 2012 Uppdaterad 30 april 2012
VÄCKER PROTESTER. Så här såg det ut när de anställda vid godisfabriken ordnade en manifestation dagen efter beskedet att Cloetta planerar att flytta verksamheten. Nu ordnar facket ett stormöte för Gävlebor som vill visa sin sympati.
Gävlebor bjuds in till stormöte om Cloetta
Gävle – 21 mar GÄVLE
Gävle – 10 mar Bergby
Publicerad 10 mars 2012 Uppdaterad 12 mars 2012
“En förändring som kräver lång planering”
Gävle – 10 mar GÄVLE
Publicerad 10 mars 2012 Uppdaterad 10 mars 2012
På torsdagen var det ingen som orkade jobba. Om arbetet kommer igång igen under fredagen återstår att se.
Bonus från Cloetta
upprör anställda
Gävle – 10 mar GÄVLE
Publicerad 10 mars 2012 Uppdaterad 11 mars 2012
Cloettas chockbesked – 8 mar GÄVLE
Cloettas chockbesked – 9 mar Gävle
Publicerad 9 mars 2012 Uppdaterad 9 mars 2012
“Vi kan inte tvinga ett företag att stanna”
Cloettas chockbesked – 9 mar Gävle
Publicerad 9 mars 2012 Uppdaterad 9 mars 2012
Ishockey – 9 mar Idrott • sponsring
Om fyra år går Brynäs avtal med Leaf ut.
Publicerad 9 mars 2012 Uppdaterad 9 mars 2012
“Tufft besked – men vi måste klara konkurrensen”
Cloettas chockbesked – 9 mar GÄVLE
Cloetta vill minska sina kostnader och då finns inte längre plats för den kostsamma Gävlefabriken.
Publicerad 9 mars 2012 Uppdaterad 9 mars 2012
Cloettas chockbesked – 9 mar Gävle
Publicerad 9 mars 2012 Uppdaterad 9 mars 2012
Anna vårdar en skatt från fabriken
Cloettas chockbesked – 9 mar GÄVLE
Publicerad 9 mars 2012 Uppdaterad 9 mars 2012
“Det är en viktig symbol som försvinner”
Cloettas chockbesked – 9 mar Gävle
Cloettas chockbesked – 9 mar GÄVLE
Cloettas chockbesked – 9 mar GÄVLE
Facket ordnar på fredagen en manifestation utanför godisfabriken i protest mot beslutet.
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=99&artikel=3041197
Gävle
Läkerol fyller 100 år
Publicerat: onsdag 19 augusti 2009 kl 09:41 , Nyheter P4 Gävleborg
Foto: Läkerol
I morgon fyller gävle-pastillen Läkerol 100 år. Något som har fått företaget som tillverkar halstabletten att återuppta sitt kulturpris som las ner år 2000. I år är det Malena Ernman, från Sandviken, som får motta priset. Som kurriosa kan nämnas att det exakta receptet för Läkerol Original bara finns hos tre medarbetare och att dessa inte får flyga tillsammans. (Källa: TT)
Gummi arabicum, menthol och lakrits. Grundreceptet för halstabletten Läkerol är oförändrat sedan 1909. På torsdag fyller varumärket 100 år.
I dag kanske pastillen framstår som en godsak bland andra, men Läkerol har en spännande historia med kändisar, kulturpris och mytbildning kring den topphemliga blandningen av ingredienser. Än i dag hävdar tillverkaren Leaf Sverige att det exakta receptet för Läkerol Original bara finns hos tre medarbetare och att dessa inte får flyga tillsammans.
Grundaren Adolf Ahlgren. Foto: Läkerol
Idén till halstabletten hämtade grosshandlare Adolf Ahlgren hem till Sverige från en affärsresa till Tyskland. Ett av hans marknadsföringsknep blev tidigt att låta kända personer intyga Läkerols förträfflighet. Några av de kändisar som gjort reklam för Läkerol är Selma Lagerlöf, Fred Astaire och Jussi Björling. I en tidig reklamfilm framträdde “Farbror Läkerolius”, som fick en hes tupp att gala.
Läkerol säljs nu i 76 länder och originalpastillen har fått sällskap av nya smakvarianter. I reklamen har de påstådda medicinska egenskaperna tonats ner till förmån för pastillen som kontakt- och imageskapare.
Läkerols kulturpris har delats ut i Sverige från 1971. Priset lades ned 2000, men uppstod i ny form i år med anledning av jubileet.
FAKTA:
Den svenska marknaden för halstabletter omsätter cirka 800 miljoner kronor per år. Läkerols andel är cirka 45 procent.
Läkerol är intimt förknippat med Ahlgrens tekniska fabrik i Gävle. Än i dag sker merparten av produktionen i Gävle.
Mycket snart efter premiäråret 1909 började Läkerol också säljas utomlands. Pastillen kom till Danmark 1910, Norge och Finland 1912, Ryssland 1913 och Tyskland 1914.
Läkerols kulturpris delades först ut i Danmark och i Sverige 1971-2000. Bland mottagarna kan nämnas Povel Ramel, Thorsten Flinck och Alf Henrikson. I år introduceras priset Läkerol-voice of the year. Mottagare: Operasångerskan Malena Ernman från Sandviken.
Pingback: Adolf Ahlgren – Läkerol – en verkligt reklamsinnad man | Gävledraget