I maj 1899 gifter sig Adolf Ferdinand Ahlgren med fröken Anna Preutz från Mönsterås. Paret flyttar in i det nyrenoverade huset vid Nygatan 3.
Adolf är 27 år och tituleras handelsresande. Han åker runt och säljer Concentrerad Gikt-Balsam, Patent-Skosmörjan Universal, Liktornsmedlet Collofin och patentmedicinen Amykos Aseptin. Plus 163 andra produkter från sin bror Fredriks fabrik vid Norra Skeppargatan i Gävle.
Samtidigt driver Adolf Ahlgren egen grosshandel. Han importerar tobak och livsmedel som han saluför på sina vidsträckta resor. Hans verkliga storsäljare är cigarren Soberano.
Adolf Ahlgren föddes i Visby och kom till Gävle som 14-åring för att hjälpa till i broderns nyöppnade färg- och tapetaffär.
Vid sidan av färghandeln ägnade sig Fredrik Ahlgren åt att tillverka olika kemiska preparat, och redan 1892 börjar den då 20-årige Adolf att resa runt och sälja varorna.
PROVRYTTARE
Med sin välfyllda koffert och med orderblocket i högsta hugg gör nu Adolf omfattande turnéer över stora delar av landet. Med hästskjutsar och tåg, båtar och cyklar, tar han sig till Laxå i söder och Gällivare i norr.
Adolf blir snabbt känd som en oerhört skicklig försäljare.
– Det finns två provryttare i landet som alla köpmän handlar av – för att bli av med dem. Och en av dem är Adolf Ahlgren, suckar en dåtida kund. Eller kanske en konkurrent.
Förresten – det är inte omöjligt att det är reklamgeniet Adolf Ahlgren som själv hittat på historien.
Adolf och Anna Ahlgren bor kvar på Nygatan 3 när sonen Bengt föds år 1900, och när familjen fyra år senare utökas med sonen Sven.
När dottern Anna-Lisa föds 1909 har Ahlgrens nyligen lämnat huset. Adolf är nu “prokurist” och ledare för Firma F Ahlgren.
Hans bror Fredrik har avlidit redan 1907 och änkan Sigrid utsåg då sin svåger till chef för företaget. Och med affärssnillet Adolf Ahlgren vid rodret börjar det verkliga uppsvinget för den lilla fabriken.
LÄKERIN
1908 lanserar han en salva som får namnet Läkerin. Och samma år presenterar han munvattnet Läkerol.
I februari 1909 besöker Adolf Ahlgren Leipzigermässan där han får idén till en ny halstablett. Den får överta munvattnets namn.
Snart tillverkar fabriken två miljoner askar Läkerol om året. Och nu startar den omfattande exporten.
1916 – mitt under brinnande krig – börjar Ahlgren bygga en ny fabrik. Det sker på Brynäs, på den tomt där Per Wahlman tidigare hade sin mekaniska snickerifabrik. Samme Per Wahlman som i början av 1870-talet byggde huset Nygatan 3!
KÄNDISAR
Adolf Ahlgren var ju oerhört framgångsrik när det gällde att “lura på” lanthandlarna diverse underliga preparat på 1890-talet. Och han får nu visa att han är lika skicklig på marknadsföring även i större sammanhang.
Redan 1910 börjar han med den “intygsreklam” som han kommer att bli vida berömd för. Idén är enkel: Han låter dåtidens kändisar skriftligt berätta att Läkerol både är uppfriskande, lenande och välgörande. Sedan publicerar han dessa intyg i braskande annonser.
Ingen begriper hur han bär sig åt, men intygen strömmar in från nobelpristagare och kungligheter, operasångare och filmstjärnor, politiker och upptäcktsresande. Och alla lovprisar de tabletterna från Gävle.
SKRIVA PÅ HIMLEN
Även inom annan reklam är Adolf Ahlgren föregångsman. I början av 20-talet hör han talas om en brittisk flygare som kan “skriva på himlen” med rök. Denne engageras omedelbart och får flyga runt och skriva Läkerol över huvudena på häpna svenskar en hel sommar.
1927 sätter Adolf Ahlgren upp ljusskylt på flera håll i landet. Ock året därpå satsar han stort på bussreklam!
I Köpenhamn sätter han upp en mycket dominerande neonskylt, i London sänder han ut dörrknackare och i Indien låter han eleganta ”Läkerolbilar” åka omkring och göra reklam för varorna.
BARA ÖKADE
Den slagkraftiga marknadsföringen hade avsedd effekt och efterfrågan på Ahlgrens produkter bara ökade. Men trots framgångarna fanns det många som inte förstod poängen med den massiva reklamsatsningen.
– Tänk vad mycket pengar du skulle haft kvar om du inte satsat så mycket på dyrbar reklam, sade någon åt Adolf Ahlgren vid ett tillfälle.
– Ja, blev svaret. – Och tänk vad mycket tabletter …..
Adolf Ahlgren avled 1954. Redan 1933 hade han överlämnat ledningen av företaget till sonen Bengt.
————–
Detta materiel är framställt av:
Arbetarbladets reportrar Ulf Jönsson och Ulf Nilsson som har skrivit materialet.
Välvillig hjälp har även lämnats av Väinö Helgesson från Gävle kommuns Centralarkiv, Barbro Eriksson från Folkrörelsernas arkiv i Gävleborg samt Göran Hedlund från Länsmuséet.
Se även:
1) Nygatan 3 – Dess Historia efter branden 1869
2) Nygatan 3 – Före och efter renovering
3) Nygatan 3 – Förr 1972 och NU 1985 – Morsan grät
5) Tobaksfabriken FRAM och Socialisternas initiativ i kampen mot Rettigs
—————————
maj 27, 2012
Sammanställt och kompletterat med foton av – lisse-lotte@danielson.be