Publicerat i Gefle Dagblad 20 april 2012.
MINNESVÄRT OM NÅGOT ……
Tusentals människor strömmade till Stortorget i Gävle för att hylla sina guldhjältar i Brynäs, och jublet ville aldrig ta slut när de en och en presenterades från scenen.
Foto Jörgen Svendsen och Gun Wigh.
Följande 4 foton har tagits av Ingvar Henricson
Kvällen då guldet kom hem till Gävle igen
Wennerholm, Aftonbladets krönikör: Det här är en av de största guldskrällarna någonsin!
—————————————————
Detta är ju en Historisk webbplats så naturligtvis måste vi även ha med Brynäs historik!
1964
Brynäs tog sitt första SM-guld när man bröt Djurgårdens segerrad på sex raka sedan Gävle GIK vann 1957. Guldet säkrades redan i den nästa sista omgången av SM- serien, när Brynäs besegrade Skellefteå på bortaplan med 5-3.
Brynäs visade sån mästarklass att man vann alla sju matcherna i SM-serien, även den betydelselösa sista på hemmaplan mot Modo. 8-1 hemma mot Djurgården, 10-2 mot Frölunda och 4-2 borta blivande silverlaget Leksand – inför 12 479 åskådare på dåvarande Siljansvallen – var några av siffrorna.
Brynäs var helt enkelt bäst. Och inledde en ny era i svensk hockey.
Seriespelet avgjordes med en div 1-serie med 14 matcher, och sedan en SM-serie med sju matcher.
Håkan Wickberg tar emot priset för skytteligavinsten 65/66.
1966
Det handlade om Brynäs och Frölunda i svensk hockey. 1964 vann Brynäs, och Frölunda var fyra. 1965 vann Frölunda med Brynäs som tvåa.
Nu vann Brynäs sitt andra guld, med Frölunda som silverlag. Detta efter en ren final, när slutspelet genomfördes via play off.
Brynäs vann lätt den första finalen med 4-1, och hade 5-4 med tre minuter kvar i bortamatchen – men Frölunda vände till 6-5 och tvingade fram en avgörande match.
Där var Brynäs dock helt överlägset, och körde över Frölunda med 7-1 och tog sitt andra SM-guld.
Supportrarna i Gävle fick inte se någon hockey på hemmaplaan när det drog ihop sig för semifinaler och final. Det var för kallt för spel på Isstadion, så Brynäs spelade sina hemmamatcher i Västerås och Stockholm.
1967
Nu försvarade Brynäs för första gången ett SM-guld, och det efter finalsegrar i båda matcherna mot Frölunda.
I seriespelet var Brynäs tvåa div 1 södra, där Södertälje vann. Men sedan hade Brynäs lämnat förlustmatcherna, det var fem totalt, bakom sig. Umeå och Modo besegrades i två raka – och svårare var det inte i finalspelet.
8-4 hemma på Isstadion efter en explosion med 5-0 i den andra perioden, och sedan säkrades guldet med hela 6-1 i Göteborg – efter 3-0 i den andra perioden.
I skytteligan hade Brynäs fem spelare bland de sex främsta, med Hans ”virus” Lindberg som etta före Jan-Erik Lyck.
1968
Det Tredje raka guldet kom efter en ny serieomläggning när hockeyn gick ifrån play off-spelet igen. Brynäs vann först div 1 södra, och fortsatte med att gå igenom SM-serien obesegrat.
De tuffaste matcherna i SM-serien hade Brynäs mot ettan och tvåan i div 1 norra. Blivande silverlaget AIK besegrades med endast 2-1 på bortaplan i premiäromgången, och mot Leksand fick Brynas nöja sig med 3-3, även det på bortaplan och efter Brynäs kvittering i sista perioden.
Det var Brynäs i topp även i skytteligan, där Tord Lundström vann och hade Hans “Virus” Lindberg på fjärde och Håkan Wickberg på sjätte plats.
Brynäs hade ett publiksnitt på 7 666 åskådare på sina hemmamatcher, som nu spelades i nybyggda Gavlerinken.
1970
Laget stod i särklass, och vann div 1 norra tre poäng före Modo – och sedan SM-serien med sex poäng före Frölunda.
För andra säsongen i rad vann Brynäs a-l-l-a hemmamatcherna. 14 stycken, med målskillnaden 102-24, bara i SM-serien var målskillnaden 47-8 (!). Guldet var Tommy Sandlins första, och även för veteranen Bertil ”Masen” Karlsson som säsongen tidigare hade kommit från Strömsbro för att få vinna ett SM-guld.
1971
Behövde Brynäs någon typ av extra tändning kom den i den första matchen. Då ledde Brynäs mot Södertälje i Gavlerinken – men förlorade med 5-6. Det innebar att Brynäs svit på 41 raka segermatcher på hemmais sprack.
Istället började en ny svit, av guld. Brynäs försvarade mästerskapet från säsongen före, och vann nu sitt sjätte SM-guld på åtta säsonger.
Brynäs spelade under säsongen 22 raka segermatcher.
Håkan Wickberg fick Guldpucken som första Brynässpelare.
1972
Brynäs vann i stort sett allting. Först div 1 norra efter att bara ha tappat en enda poäng. Och sedan SM-serien med fem poängs marginal.
Några veteraner hade slutat, Lars-Ake Sivertsson, “Tigern” Johansson och Lasse Bylund, men Brynäs verkade inte bara mest och bäst utan rekryterade också smart. Årets fynd i svensk hockeyvar backen Jan-Erik Silfverberg från Hofors.
Brynäs liknades på svensk is med det oövervinnerliga sovjetiska landslaget, under en säsong där Håkan Wickberg vann den totala poängligan.
1976
Brynäs vann både den första elitserien med tio lag – och tog SM-guldet i det efterfölj ande slut-Spelet.
Rivaliteten mellan Brynäs och Leksand spetsades till med den s k avlyssningsskandalen, när Leksandsstjärnan Dan Söderström på Expressens idé bar en dold mikrofon under en match i Gavlerinken.
Brynas slog sedan Skellefteå i de två raka i SM-semifinalerna, men fick möta Färjestad som knockade Leksand i den andra semifinalen.
Det blev enkla 6-1 borta för Brynas, men dramatiskt i nästa match som TV-sändes och till och med Aktuellt fick flytta på sig. Brynäs låg under med 2-4, vände till 5-4 – men Färjestad kvitterade före full tid. 16 minuter och 24 sekunder in på förlängningen avgjorde värmlänningen Stefan Canderyd för Brynäs.
1977
Ny seger i elitserien. Ny final mot Färjestad.
Nytt SM-guld. Brynäs nionde – och även Tord Lundströms nionde.
Under sin sista säsong i Brynäs, det var Modo nästa, hade Tommy Sandlin att handskas med en artist som Lars-Gunnar “Krobbe” Lundberg.
Den första SM-finalen spelades i Scandinavium, eftersom det var curling-VM i Karlstad, och Brynäs vann enkelt med 6-2.
I den matchen var “Krobbe” Lundberg oinspirerad och var på väg att petas av Sandlin inför hemmamatchen – men slog där till med tre mål och ett målpass under 16 minuter när Brynäs dundrade hem guldet med 9-3.
1980
Här kom Brynäs mest överraskande guld. Först i sista omgången ordnades slutspelsplatsen, sedan kom knallarna slag i slag.
Elitseriesegrande Leksand var favorit i semifinalen – men Brynäs hade hittat en ny nivå anförda av unga, nya stjärnan Mats Näslund. 9-4 och 8-2 – och Brynäs var i semifinal.
Duellen med Frölunda gick till en femte och direkt avgörande match i Johanneshov – och Stig Salming sköt guldmålet 2-1 redan i andra perioden.
Guld för tränaren Lennart “Tigern” Johansson, som av bara farten fick Gävle kommuns kulturpris. Och guld till Mats Näslund i form av Guldpucken.
1993
SM-guld igen. Efter 13 års väntan. Brynäs kom tvåa i elitserien, och inledde slutspelet med att besegra Leksand, och i semifinalen regerande mästarna Malmö med 2-1 i matcher – genom 8-0 och 5-0 hemma.
SM-finalen mot Luleå blev en klassiker. Luleå tog ledningen med 2-0 i matcher, och hade vid ställningen 2-1 möjligheten att vinna ett historiskt guld på hemmais. Då höll Tommy Sandlin sitt berömda samurajtal till Brynässpelarna som gick ut och gjorde 6-2 på Luleå.
I den helt avgörande matchen i Gavlerinken ledde Luleå till sju minuter kvar, då Andreas Dackell kvitterade. Dackell slog sedan in 2-1 på tennis efter 18,11 och av bara guldfarten blev det 3-1.
1999
Roger Melin tog över som tränare och Tom Bissett kom tillbaka.
Modo vann elitserien överlägset, Brynäs var femma och tog sig till final efter 3-1 i matcher mot Djurgården och efter att återigen ha slagit Luleå i en bäst-av- fem-matcher – efter suddenseger i den sista.
Men Modo var storfavorit, hade egentligen vunnit guldet när man ledde med 4-1 i den andra perioden. Brynäs med sin superfemma i form av Pär Djoos, Per Löfström, Ove Molin Janne Larsson och Tom Bissett vände dock i sista perioden. Bissett gjorde tre mål i slutet av matchen, kvitterade till 4-4, kvitterade till 5-5 – och avgjorde med 32 sekunder kvar. Guldet togs i Kempehallen, när Ove Molin blev matchhjälte med två mål.
1999-2000
Brynas var bara en match från en ny SM-final. Detta sedan laget blivit tvåa i elitserien, poängen efter Djurgården.
Seger mot HV i kvarten (4-2) och i semin blev det en repris på 1999 års final mot Modo. Brynas kom tillbaka efter 0-2 i matcher, och hade den avgörande hemma. Men den vann Modo, eller rättare sagt bröderna Sedin, med 6-3.
Janne Larsson gjorde flest mål i elitserien, 26 stycken.
2000-2001
Brynäs fortsatte att spela som det stjärnspäckade lag man var, även om Johan “Honken” Holmqvist och Niclas Wallin försvunnit till NHL. Men kvar fanns Christer Olsson, Djoos, Bissett, Larsson, Molin, Sjödin, Daniel Rudslätt, Roger Kyrö, Mikko Luovi – och den stentuffa backen Marko Tuulola.
Det gav en höstsäsong där Brynäs skuggade Djurgården och Färjestad vid juluppehållet – men sedan tappade man farten. Det blev ändå tredje plats i elitserien, varpå Brynäs knockades av Malmö i fyra raka matcher i SM-kvartsfinalen.
2001-2002
Brynäs tog den sista slutspelsplatsen, efter en av skador pressad säsong.
Målvaktsparet Johan Asplund och Mattias Pettersson förmådde heller inte förse laget med den trygghet som krävdes.
Laget räddade dock slutspelsplatsen efter OS-uppehållet, och fick möta Färjestad. Trots två starka insatser hemma, med uddamåls- och suddenförlust, så blev det 0-4 även i det här slutspelet.
2002-2003
Nye tränaren Esko Nokelainen hann knappt uttala att målsättningen var “goooldet”, innan han var uträknad. Brynäs startade med två inledande vinster, men på de efterföljande 14 matcherna vann Brynäs bara en och spelade en oavgjord – och Nokelainen sparkades.
Han ersattes av andretränaren Gunnar Persson, som dock inte kunde reparera allt utan Brynäs blev näst sist och tvingades till kvalspel för andra gången under elitserieåren. I kvalserien tog Brynäs snabbt kommandot, och hade redan med två omgångar kvar att spela fixat elitserieplatsen.
Men säsongen var självklart en besvikelse och Brynäs gick med en förlust på 6,2 miljoner kronor.
Janne Larsson avslutade sin långa karriär efter säsongen.
2003-2004
Säsongen räddades när Tommi Miettinen med 1,09 kvar av den sista matchen kvitterade till 2-2 mot HV71 i Gavlerinken, när Brynäs chansade och hade tagit ut målvakten. HV71 vann sedan i förlängningen, men den poängen gjorde att Brynäs undvek kvalserien. Målskillnad avgjorde mot Malmö.
Markus Korhonen hade ersatt Jamie Ram i målet, och bidrog till lite mer säkerhet. Poängbäst var Mikael Lind.
2004-2005
På nytt blev det en katastrofstart, och ett tränarbyte. Legendaren Tomas Jonsson hoppade av och skadade spelaren Roger Kyrö fick vikariera i båset under en förvirrad lockoutsäsong.
När det var dags for kvalserie, en sån blev det efter elfte plats i elitserien, gjorde Brynäs sin bästa NHL-värvning (jodå, både Chris Philips och Kimmo Timonen var också bra) i form av coachen Wayne Fleming. Med honom i båset räddade Brynäs kontraktet.
2005-2006
Leif Boork tog över Brynäs och skickade iväg spelare som Vesa Viitalcoski – och framför allt Tommi Miettinen och Mikael Wahlberg.
Men trots en smakstart, så hamnade Brynäs i problem. Brynäs fixade till slut sjunde plats i elitserien, men i slutspelet blev det fyra raka förluster mot Frölunda.
Nicklas Bäckström hade debuterat i elitserien redan säsongen före, men var nu nr 1 och poäng-bäst i laget.
2006-2007
Dags för Läkerol Arena. Boorks andra säsong innebar också den bästa sedan 2000, när Brynäs pressade HV71 till sju kvartsfinalmatcher – men föll i den avgörande på bortaplan.
Brynäs blev sexa i elitserien, och hade sin vassaste period kring nyår då man vann sju raka matcher och faktiskt hade serieledningen för en omgång i alla fall.
Nicklas Bäckström var återigen poängbäst, och tog adjö redan som 20-åring.
2007-2008
Brynäs knockoutstartade med två segrar, 9-1 i den andra mot Linköping, men knockade sedan sig själv också. Leif Boork hade bestämt sig för att gå runt på en stor trupp, och ställde över stjärnor redan i den tredje matchen. Det blev ingen ordning, och till slut fick faktiskt självaste Boork sparken.
Unge andretränaren Olof Östblom tog över, men trots en uppryckning blev det kvalserien igen. I slutet av serien valde Östblom att peta både Markus Korhonen och Daniel Sperrle – och gav en 18-årig Jacob Markström chansen.
Han behövdes i kvalserien, där Micke Sundlöv gjorde ett sällsynt smart och prestigelöst drag – och plockade tillbaka Leif Boork som coach. Där fixade Brynäs elitserieplatsen, men först efter seger i sista omgången borta mot Västerås.
Pavel Brendl blev trea i elitseriens poängliga – och i kvalserien gjorde han rekordartade 22 poäng.
2008-2009.
Med en ny tränare, Niklas Czarnecki, och två unga målvakter i Jacob Markström och Anders Lindbäck, behövde Brynäs en flygande start för att få lugn och ro. Den fick man, och ledde faktiskt elitserien fram till och med den 13:e omgången.
Slutspelsplatsen säkrades i den 54:e omgången, och sedan förlorade Brynäs mot Färjestad i den sista – och fick då möta just Färjestad i kvartsfinalspelet. Där blev det fyra raka förluster.
Andreas Däckell var poängbäst på 44 i elitserien, men Daniel Widing var vassast med sina 23 mål.
Guld blev det på juniorsidan, det första för J20 sedan 1983.
2009-2010
Brynäs var extremt svårslaget, men hade svårt att hitta segerstilen under hösten. En rad skador, backen Lars Jonsson försvann exempelvis för hela säsongen, krånglade också till Niklas Czarneckis andra säsong.
Men Brynäs nådde ändå slutspelet som sexa med bred marginal. Där blev laget valt av Djurgården, men åkte ur med 1-4 i matcher. Tre av förluster var dock med uddamålet, precis som segern. Så det var rätt jämnt.
Den sista matchen i Globen var också Ove Molins sista, efter 19 säsonger i Brynäs.
Målvakten Jacob Markström vann det mesta. Priset som Årets målvakt, Årets rookie och även en landslagsplats där han var med och tog brons i Tyskland.
2010-2011
Målvakterna stod i fokus, och Brynäs satte ju nån slags rekord genom att tappa tre (3) målvakter till NHL under sommaren. Brynäs fixade slutspelsplatsen för tredje året i rad under Niklas Czarneckis ledning genom att bli sjua – men åkte sedan ut mot Färjestad med 1-4 i matcher.
2011-2012
Här är alla som gjorde det
WM-GULD
Dessa tre är uttagna till TRE KRONOR
och
Gävles älskling Silfverbergs nästa resa blir till Ottawa Senators.
———————
————————————————————————————-
april 22, 2012
Sammanställt av – lisse-lotte@danielson.be
Pingback: BRYNÄS är vårt namn och GÄVLES lovsång – av Viktor Alner | Gävledraget
Keep this going please, great job!