Håkan Leijding berättar om Gävles Stadsbud
Bilden på Nygatan som visar var Stadsbuden till höger befann sig, är så gammal så den kan jag inte berätta något om
men troligen är det de Gamla Stadsbuden eller som de hette då bara Stadsbuden. Därifrån flyttade de till Köpmangatan – Kyrkogatan och var granne med gamla lokala polisstationen.
Sedan var det dags att flytta ner på Nygatan i Bellanders hus – Björnkläder, första huset på vänster sida när man korsat järnvägen nere vid Nygatan.
Frankel och Bellanders Björnkläder.
När Öster revs flyttade stadsbuden till Centralgatan som visas på GDs bild nedan.
Där fanns de när jag köpte in dem någon gång under 1970.
De bestod av ett trettio-tal stadsbud med likbil, en hel del andra bilar samt flyttbussar.
Skickar en suddig bild på alla fordon. Stadsbuden upphörde alltså inte … de fanns kvar ända till runt 1980 men blev införlivade med mitt Brynäs Expressundan för undan.
Minns stadsbud nr 5, Harald Hedin, omtalad i Gds artikel i länken nedan men det var en senare 5:a för när jag jobbade hade denne revykung redan slutat .. så tror det var före 1956 som det står. Tror han slutade redan kanske 1951-52 .. före min tid alltså.
Harald Hedin, revykungens förebild
Jag kan nästan fortfarande alla stadsbudens nummer. En vän visste att hans farfar var stadsbud men visste inte vilket nummer han hade och frågade mig nyligen om detta. Då kunde jag informera honom om att gamla farbror Sandströmhade nr 10 som stadsbud, att han rökte en lite kort cigarrcigarett och var en snäll gammal vithårig man som mest fungerade som cykelbud och satt sitt cykelspänne i byxbenet innan han trampade iväg. Lyckan blev tydligen fullständig när hans barnbarn fick reda på så mycket de tidigare inte alls vetat om sin farfar.
Ernst Ahlbinvar föreståndare för stadsbuden och auktionsutropare i Gamla operan och han var även frimurare.
De nya stadsbuden höll till på Slottsgatan – där sedan Avenybion och Gefle Vapen höll till men de upphörde 1958 om jag minns rätt.
Håkan Leijding
Här kan man läsa litet mer om Stadsbuden i Karl Einar Johannessons redogörelse.
Har någon andra synpunkter på Håkans placering av platserna i översta bilden eller vill lägga till någonting
så maila detta till
Sammanställt av Lisse-Lotte Danielson.