Glimtar ur den klassiska jazzen, PUG 2009-03-02 av Åke Swahn

 

 

Se mer av Åke Swahn!

 

PUGs “Musikföreläsning” 2009-03-12 på Folkets Hus, Hantverkarsalen i Gävle.

 

Glimtar ur den klassiska jazzen

Klicka på respektive länk …. och på Pilen Bakåt i Explorers övre vänstra hörn om du vill återgå och klicka på nästa länk.

 

 

En förväntansfull Kerstin Jacobsson presenterar detta härliga “Tradjazzkapell“.

 

 

Bredvid Åke står Jeff Elliott som spelar sopransaxofon.

 

 

Vilket gäng!! Åke är den trygge “samordnaren”.

 

 

Rurik har många strängar på sin lyra med många ROLIGA kommentarer till och mellan låtarna. Rurik Löfmark spelar sousafon.

 

 

Tala om talanger. Vokalisten Elisabeth Westerlund går sannerligen inte av för hackor i detta härliga gäng!

 

 

Dags för blommor. PUG_090319_Swahnska_Tradjazzkapellet 050

 

 

Kerstins avslutande replik – “HELT UNDERBART”! (*Det fortsätter ….)

 

—————————————

 

HAR NI HÖGTALARE SÅ SÄTT PÅ DESSA!

 

Platsen för berättelsen är New Orleans, känd som jazzens och Louis Armstrongs födelseort och som nöjesstad.

 

Från början var det slavmarknad med raslagar. Barnen till slavarna hade dock tur och fick lära sig läsa samt musicera och fick en Europeisk uppfostran. Många av slavarna kom från Karibien varför New Orleans innehåller många kulturer.

 

Jazzen utvecklades i USA, främst i trakterna runt Mississippideltat och staden New Orleans där traditionella afrikanska sånger blandades med folkmusik, psalmer och marscher från Europa. Dess rötter är i mycket gemensamma med bluesens och countrymusikens.
 

Inbördeskrigets slut innebar att blåsinstrument och marschorkestrar fanns överallt och influenserna kom även från arbetssånger på bomullsfälten, tidens dansorkestrar, cabarémusik etc. Ragtime, en lättsam synkoperad musikstil från 1800-talet utvecklad av bl a Scott Joplin, var en del av jazzens vokabulär något senare.

 

Den tidiga jazzen formades i New Orleans, med trumpetaren Buddy Bolden som ett av de kända namnen i slutet på 1800-talet. Chicago var en av de städer där den nya musiken slog igenom för att sedan snabbt spridas till New York och Europas större städer.

 

När Jazzen blev mer populär insåg vita affärsmän att man kunde tjäna pengar på den. Jazzen delades upp i två delar, Jass eller Sweet Jass. Man stavade med ‘s’ och lade till ‘Sweet’ för att inte förknippas med äkta, svart Jazz. I Jass tog man också bort improvisationen, allt skulle noteras.

 

De första kända jazzinspelningarna gjordes år 1917 av Original Dixieland Jassband. I början av 1920-talet gjordes inspelningar av till exempel King Oliver’s Orchestra och New Orleans Rhythm Kings. En betydelsefull jazzkompositör och bandledare var Ferdinand “Jelly Roll” Morton, med sina Red Hot Peppers. Han var ursprungligen en ragtimepianist med säregen spelstil som utvecklade en allt friare synkopering. 1938 gjorde Morton en serie inspelningar för Library of Congress, där han presenterade jazzens utveckling både med sitt pianospel och sitt berättande.

 

Jazzen kan delas in i flera undergrupperingar och under årens gång har jazzen influerats av musik från flera håll. Anledningen till detta ligger i jazzens genomslag i flera olika kulturer samt det stora utrymme som improvisationen tar.

 

 

 PUG_090319_Swahnska_Tradjazzkapellet 002PUG_090319_Swahnska_Tradjazzkapellet 002 Trumpetaren heter Lars Jansson PUG_090319_Swahnska_Tradjazzkapellet 015 Ulf Roupé spelar banjo.

 

Lars Ljungkvist spelar trummor och Stig Lindgren piano. Tyvärr fick jag inga fina bilder på dem.

PUG_090319_Swahnska_Tradjazzkapellet 017 Åke spelar trombon. PUG_090319_Swahnska_Tradjazzkapellet 039PUG_090319_Swahnska_Tradjazzkapellet 049

 

Det är svårt att komma ihåg att detta fartfyllda gäng består AV pensionärer och görs FÖR pensionärer……

 

———————————————

 

Fotat, länkat och sammanställt av Lisse-Lotte Danielson.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top