Publicerat i Gefle Dagblad Tisdag 19 januari 1999
Ur Åke Nyléns tidningsurklipp
JAN G LJUNGSTRÖM,
Ove Wall
Kolera, avfall och hälsopolis – Miljö- och hälsoskydd under två sekler
Skriftserien Natur & Kultur i Gävle
■ 1853 drabbades Gävle av den tidens mest fruktade farsot, koleran. Stadens sundhetsnämnd slog larm och fick magistraten att sammankalla en allmän rådstuga. Denna beordrade en avspärrning av stadens alla tullar, söder-, väster- och östertull, för att förhindra att koleran spreds till Gävle.
Så skedde ändå. Koleran började i den östra delen av staden, där den fattigare delen av befolkningen bodde och där de sanitära förhållandena var särskilt dåliga. I de centrala delarna av Gävle, där de förmögnare familjerna bodde, var sjukdomen inte lika utbredd eller nästan helt befriad från smitta.
OM KOLERAEPIDEMIN i Gävle 1853 kan man läsa i en nyutkommen bok “Kolera, avfall och hälsopolis – Miljö- och hälsoskydd under två sekler” (Skriftserien Natur och Kultur i Gävle), författare av Jan G Ljungström och Ove Wall.
Gävlebon Jan G Ljungström, lokalhistoriker och frilansskribent, har gått till verket med sedvanlig energi och noggrannhet. Liksom i sina tre tidigare böcker – han har skrivit om indelningsverket, avrättningar och renhållare – visar han i denna sin fjärde bok en stor förtrolighet med ofta svårarbetat arkivmaterial.
Följden har blivit en mycket faktaspäckad bok, något som knappast inbjuder till sträckläsning, men detta utesluter inte att boken är mycket värdefull. Den kan med fördel användas som underlag för exempelvis specialarbeten vid gymnasie- och högskolan. Boken bör vara ett obligatoriskt inslag i skolbiblioteken.
DET HÄR MED koleraepidemin 1853 är viktigt. Det var efter denna som man i Gävle på allvar började se över de sanitära förhållandena. Ljungström skriver:
“Kontrollen av sanitära problem hade tidigare varit obetydlig eller rent av obefintlig… Man förstod att epidemier och sjukdomar lättare spreds i dålig miljö och innan ett ordnat renhållningsväsende kom till på senare delen av 1850-talet, samlades oftast orenligheter av alla slag på gårdar och allmänna platser.”
Från 1850-talet och framåt skapades i Sverige liksom i andra västländer ett omfattande samhällssystem för miljö- och hälsoskydd. Det rörde sig om en växelverkan Regering och riksdag utfärdade förordningar och lagar som efterlevdes på kommunal nivå, men det förekom också kommunala eller privata initiativ i strävan att förbättra medborgarnas levnadsvillkor.
Här några data:
1874 utfärdades en hälsovårdsstadga för riket.
1889 inrättades en tillsynings- och undersökningsbyrå. Ordnad livsmedelskontroll startade
1919 kom en ny hälsovårdsstadga.
1960 ännu en ny.
1931 infördes obligatorisk köttbesiktning.
Ambulansen var en Studebaker, kostade 8.500 kronor och hade en maxhastighet på 100 km i timmen.
1983 trädde hälsoskyddslagen i kraft och den tidigare hälsovårdsnämnden från 1893 förvandlades till miljö- och hälsovårdsnämnd.
1991 blev denna nämnd omdöpt till miljönämnd.
1998 antogs ett nytt naturvårdsprogram för Gävle kommun.
Som synes ett myller av lagar, förordningar och institutioner. Men i boken finns också inslag av mänskliga aspekter. I tolv intervjuer – av Ove Wall – berättar anställda och politiker om sin syn på gårdagens och morgondagens miljöfrågor.
Att en aktiv miljö- och mihälsoskyddspolitik var nödvändig framkommer på många sätt. Förhållandena var länge bedrövliga. Sålunda förvarades ofta kött, fläsk och andra livsmedel direkt på marken vid försäljningen på salutorget. Hälsovårdsnämnden beslutade därför 1908 att köpa in ett antal bord som inresta landsbor kunde begagna.
Motståndet mot reformerna på hälsoområdet var ofta starkt. Slaktarna exempelvis hade svårt att förlika sig med kontrollen och ansåg den som ett ingrepp i deras näringsfrihet. Många flyttade ut till angränsande socknar, där man inte var så petnoga. Förhållandena var ibland så ansträngda att kontrollanterna måste bära skjutvapen för att skydda sig mot de stora slaktarhundar som bussades på dem.
Ett annat besvärligt problem för hälsopolisen i Gävle, som förresten var uniformerad liksom den “vanliga” polisen, var kontrollen om man använde sig av minderåriga barn vid fabriker och hantverk. Ännu i slutet av 1870-talet användes ganska allmänt barn under tolv år i arbete. I och med 1881 års arbetarskyddsförordning byggdes skyddet för minderåriga ut och kommunal tillsyn infördes. Bomhus, som införlivades med Gävle stad i januari 1911, var då socialt problematisk. Renhållningen där ansågs vara i hög grad försummad och enligt en inspektion av hälsopolisen rådde liknöjdhet och ovilja från invånarnas sida när det gällde bortforsling av orenlighet. Hälsovårdsnämnden ansåg sig därför tvingad att utse en särskild tillsyningsman för området.
MAN FRAPPERAS vid läsningen av denna innehållsrika bok hur ett omfattande kontrollsystem sakta men säkert växer fram under en lång tidsperiod. Att det svenska välfärdssamhället skulle vara en följd av att socialdemokraterna kom till makten 1932 är som bekant en seglivad myt. Välståndet i Sverige, länge bland de bästa i världen, var resultatet av många goda krafters samverkan.
Anmärkningsvärt är också att Gävles förmögna invånare ofta ingrep för att lindra nöden i en tid då samhällets resurser var otillräckliga. Vid koleraepidemin 1853 exempelvis skedde utspisning på initiativ av privatpersoner och dessutom utdelades varm “fotbeklädnad” åt barnen. Åtgärderna ansågs ha en lugnande inverkan på den panikslagna stämningen bland människorna.
LENNART ÖDEEN
————————————————————————————-
april 21, 2012
Sammanställt av – lisse-lotte@danielson.be