Publicerat i Gefle Dagblad lördag 31 mars 1984
Från Åke Nyléns tidningsurklipp.
Tänk vad man kunde och ville mycket här i staden på 1890-talet! Det var då våra palats kom till: Gevaliapalatset, Centralpalatset och Dalapalatset. Dagens portal tillhör Gevaliapalatset och har adressen Nygatan 25. En lika fin portal finner man i samma hus på N Kungsgatan 11.
Pilastrarna på båda sidor om porten, kartuschen mitt över portarna, de kraftiga och dekorativa konsolerna, som uppbär ett insvängt handsmitt järnräcke, är förnämligt. Går man in genom dörren kan man nästan tro att man befinner sig i en gammal kyrka. Här är det kryssvalv i taket. Valvbågarna är vackert ornamenterade.
Gevaliapalatset, som invigdes 1892 hade ritats av arkitekterna Erik Otto Ulrich och E A Hedin i närmast holländsk renässansstil. Palatset innehöll, då det invigdes, 61 boningsrum och 11 kök. Bottenvåningen upptogs av butiker, kontor och lagerlokaler. Gevalia är det latiniserade namnet av Gävle och användes i flera lärda skrifter på 1600-talet.
Byggnaden kostade 400.000 kronor att uppföra. Byggherrar var Byggnads AB Gevalia där konsul John Rettig spelade en framträdande roll. Den inre och yttre renoveringen av huset kostade 1978 – 7,5 miljoner kronor.
Vid invigningen av Gevaliapalatset 1892 skrev en av stadens tidningar “särskilt tilldrager sig de två kopparklädda hörntornen med sin stolta resning en smickrande uppmärksamhet. Vid foten av huvudtornet är den krönta Gevaliabilden uppsatt på en låg piedestal. Hon vilar mot en sköld på vilken det enkla Geflevapnet är ristat. Detta konstverk är ett av den på detta skulpturens område välbevandrade artisten C J Dyfvermans sista verk”.
Tidningen prisar även huset för dess bonade golv, dekorativa öppna spisar och kakelugnar samt den elektriska ringledningen, som fanns i varje rum för att kalla på tjänstefolket.
Målades över
Med tiden blev Gevaliapalatset rätt nedslitet. I stället för att återställa ornamenteringar med mera målades det helt enkelt över. Fasaderna grodde igen. Någon rivning av huset var det aldrig fråga om. Några förändringar har gjorts i huset, men mycket av det fina gamla har behållits. I Gevaliapalatset finns och har funnits “sega gubbar”. Tobaksaffären har varit i huset sedan det byggdes. Josef Wikström och Ernst Bengtsson tillhörde de “sega gubbarna” i affären, som nu drives av Ola Bengtsson. År 1948 flyttade AB Radiotjänst in i huset. Numera är det Sveriges Radio och TV som står för kontraktet. Redaktör Bruno Schedin har varit “Seg gubbe” där. Han var AB Radiotjänsts ombud på 1950-talet och är still going strong.
Taken tvättades med limpa
Den stora förändringen i huset ägde emellertid rum då Gävleborgs Sparbank köpte huset 1969. 1978 kunde banken inviga sina lokaler. Då hade den inre renoveringen kostat i runt tal 6 miljoner kronor och den yttre 1,5 miljoner kronor. I dagens penningvärde är det billigt.
En av de ansvariga för renoveringen var arkitekten Ture Fjellstad. Han lät fotografera av gamla ritningar för att kunna återställa den ursprungliga ornamenteringen som på sina ställen hade blivit övermålad. Fjellstad lät tvätta taken i trappuppgångarna med limpa precis som vid kyrkorestaureringar. Restaureringen av Gevaliapalatset kan tjäna som ett föredöme och visa hur väl man kan förena gammalt med nytt. Man har bibehållit de gamla butikerna mot gatan. Oftast då man river och bygger nya bankpalats ersätts butikerna med gallerförsedda fönster. Butikerna skapar ljus och omväxling och det är det man behöver.
Det är en sak jag tänker på. Vart tog C J Dyfvermans stora bronsstaty av drottning Gevalia vägen? Jo — endast huvudet finns kvar väl förvarat i bankens källare. Underdelen har förstörts.
Gevaliapalatset får i vår stad vara Drottning Gevalia. Vi vet att det finns en Moder Svea här i landet och en drottning Gevalia och hon finns i Gävle. År 1992 fyller huset 100 år och jag tror säkert att Gevaiia kommer att bli mycket mycket gammal.
FOLKE LÖFGREN
—————————————
september 12, 2012
Sammanställt av – lisse-lotte@danielson.be